• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
12°Bratislava

Povstalci vyhlásili islamský kalifát na časti Iraku a Sýrie

  • 21:34 29.06.2014
  • BEJRÚT
Povstalci vyhlásili islamský kalifát na časti Iraku a Sýrie

Sunnitskí povstalci zo skupiny Islamský štát v Iraku a Levante vyhlásili v nedeľu vytvorenie islamského kalifátu rozprestierajúceho sa od provincie Halab v Sýrii až po provinciu Dijálá v Iraku.

Na čelo kalifátu pod názvom Islamský štát sa postaví líder ISIL abú Bakr al-Bagdádí, ktorý dostane hodnosť kalifa. Ako informovala televízna stanica al-Džazíra, al-Bagdádí akceptoval "túto poctu, a stal sa tak kalifom všetkých moslimov". "Islamský štát sa rozhodol vytvoriť islamský kalifát a vymenovať kalifa spoločného štátu moslimov," povedal hovorca ISIL abú Muhammad al-Adnání. Skupina ISIL vypustila zo svojho názvu Irak a Levanta a vo všetkých oficiálnych dokumentoch už bude vystupovať len ako Islamský štát.

Kalifát je islamská náboženská forma vlády, ktorá spája v jednej osobe politického a náboženského vodcu. Historicky je totiž chalífa politickým aj náboženským nasledovníkom proroka Mohameda. Posledný, osmanský kalifát bol zrušený v marci 1924 po rozpade Osmanskej ríše.

Islamskí fundamentalisti pomaly postupujú smerom na Bagdad. Povstalci majú pod kontrolou okrem iných miest aj Mósul a Tikrít, kde v súčasnosti prebiehajú prudké boje na opätovné získanie mesta. Povstalci obsadili už aj niekoľko hraničných postov medzi Irakom a Sýriou a Jordánskom a v Sýrii ovládajú rozsiahle územia na severovýchode pozdĺž rieky Eufrat.

Povstalci zostrelili irackú helikoptéru

Povstalci zostrelili v nedeľu ďalšiu helikoptéru irackej armády v meste Tikrít, kde už druhý deň prebieha vojenská operácia. Do rozsiahlej operácie sa zapojili špeciálne komandá, tanky a helikoptéry a vládne sily podporujú aj provládni sunnitskí bojovníci a šiitskí dobrovoľníci.

Tikrít, rodisko exprezidenta Saddáma Husajna, je v rukách sunnitských islamistov už niekoľko týždňov. Hovorca armády Kassím Atta informoval, že za posledných 24 hodín prišlo o život 142 "teroristov". Ozbrojené strety prebiehali pri komplexe univerzity a miestneho športového štadióna, ktoré sú už podľa Attu pod kontrolou vládnych síl.

Irak nasadí do bojov ruské stíhačky

Povstalcom sa však pokus o dobytie mesta podarilo odraziť a ostatné časti Tikrítu naďalej okupujú bojovníci z ISIL. Tikrít už pred bojmi opustili tisíce obyvateľov pre obavy z bombardovania a z ďalších bojov. Mesto je od piatku bez elektrickej energie. Atta informoval, že o život prišli najmenej štyria civilisti.

Menšie boje prebiehajú aj v provinciách Anbar a Bábel. Iracká armáda podľa Attu nasadí do bojov aj ruské stíhačky Suchoj, ktoré len včera večer doviezli do Bagdadu. Spojené štáty vyslali do Iraku 300 vojenských poradcov, ktorí armádnemu veleniu pomôžu koordinovať operácie proti povstalcom. Washington zatiaľ nevyhovel žiadosti Bagdadu o americké letecké útoky proti ISIL. USA sa obávajú najmä spôsobenia civilných obetí, keďže povstalci sa ukrývajú v mestách medzi miestnym obyvateľstvom.

Teherán môže pomôcť Iraku podobne, ako pomáha Sýrii

Irán je pripravený pomôcť Iraku v boji proti sunnitským bojovníkom rovnakými metódami, aké používa v boji proti protivládnym povstalcom v Sýrii. V nedeľu to vyhlásil zástupca náčelníka generálneho štábu iránskej armády, brigádny generál Massúd Džazajrí, ktorý je zároveň dôstojníkom elitných revolučných gárd.

Pre televíznu stanicu al-Alam povedal, že iránsky zásah voči sunnitským milíciám by bol "silný a presný". Generál nešpecifikoval, ako konkrétne by chcel Irán Iraku pomôcť, spomenul však bezpečnosť a kontrolu hraníc. "Irán už povedal irackým predstaviteľom, že je pripravený podeliť sa o skúsenosti z ľudovej obrany, čo je úspešná stratégia použitá v Sýrii proti teroristom," povedal Džazajrí a dodal, že podobná stratégia mobilizácie všetkých etnických skupín sa pomaly formuje aj v Iraku. Podobne ako Sýria, ani Irak nesmie podľa neho dovoliť, aby vládu v krajine prevzali "teroristi".

Irán už predtým naznačil, že je ochotný Iraku pomôcť, zároveň však konštatoval, že Iračania to zvládnu aj sami. Šiitský Irán efektívne pomáha sýrskemu prezidentovi Baššárovi al-Asadovi v boji proti povstalcom, do čoho investoval miliardy dolárov. Al-Asad dostáva pomoc aj od šiitského libanonského hnutia Hizballáh.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tadžikistan odporúča svojim občanom cestovať do Ruska len v nutných prípadoch

Tadžikistan odporúča svojim občanom cestovať do Ruska len v nutných prípadoch

VČERA - 22:09Zahraničné

Tadžikistan odporúča svojim občanom, aby sa zdržali cestovania do Ruska.

Novú kuchyňu WCK v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi

Novú kuchyňu WCK v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi

VČERA - 21:19Zahraničné

Jedna z prevádzok charitatívnej organizácie WCK v palestínskom Pásme Gazy ponesie meno po poľskom dobrovoľníkovi WCK Damianovi Sobólovi, ktorý nedávno zahynul pri útoku izraelskej armády.

Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany

Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany

VČERA - 21:16Zahraničné

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné zastáva názor, že silnejšia európska spolupráca v oblasti obrany by popri aliancii NATO fungovala ako "druhá životná poistka".

Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom

Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom

VČERA - 19:26Zahraničné

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia.

Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

VČERA - 18:13Zahraničné

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.