• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 20.5.2025Meniny má Bernard
16°Bratislava

Tajomstvo dokonalej kávy odhalené!

  • 10:37 05.06.2014
  • LONDÝN
Tajomstvo dokonalej kávy odhalené!

Odborníci z univerzity v anglickom meste Bath dospeli k záveru, že tá istá káva môže mať výrazne inú chuť v závislosti od tvrdosti vody, ktorou sa zaleje.

Britskí chemici údajne odhalili tajomstvo dokonalej šálky kávy, ktorým je podľa ich zistení primerane tvrdá tečúca voda z kohútika, oznámila dnes televízia ITV. 

Odborníci z univerzity v anglickom meste Bath skúmali vplyv rôzneho zloženia vody na chuť kávy za pomoci moderných metód výpočtovej chémie. Dospeli pritom k záveru, že tá istá káva môže mať výrazne inú chuť v závislosti od tvrdosti vody, ktorou sa zaleje. 

Proces rozpúšťania, "extrakcie" kávy podľa nich priaznivo ovplyvňuje prítomnosť iónov horčíka (magnézia) vo vode. Negatívny vplyv má naopak vysoká koncentrácia hydrogénuhličitanov, rovnako ako voda bohatá na sodík, ktorú produkujú rôzne zmäkčovače. 

Podľa chemika Christophera Hendona káva obsahuje stovky chemikálií, ich presné zloženie závisí od druhu zŕn a spôsobe ich praženia. Výslednú chuť nápoja ale ovplyvňuje najmä to, do akej miery sa tieto chemikálie rozpustia vo vode.

"Zistili sme, že zloženie vody zohráva kľúčovú úlohu v tom, aký podiel cukrov, škrobov, zásad a kyselín sa extrahuje z určitého množstva pražených zŕn," uviedol chemik Christopher Hendon z University of Bath. Ďalšími faktormi sú spôsob mletia, teplota, tlak a doba varenia kávy. 

Zo záverov štúdie, publikovanej v odbornom časopise Journal of Agricultural Food Chemistry, vyplýva, že na chuť kávy má pozitívny účinok špecifická tvrdosť vody s vysokou úrovňou horčíkových iónov a s nízkym obsahom hydrogénuhličitanov. 

"Neexistuje dokonalé zloženie vody ... Voda bohatá na magnézium je ale lepšia v extrakcii zložiek kávy a výsledná chuť závisí od (horčíkových) iónov vo vode a množstva prítomných bikarbonátov," uviedol Hendon. 

K účasti na praktickej fáze projektu prizval Hendon aj svojho priateľa, spolumajiteľa kaviarne v Bathe Maxwella Colonna-Dashwooda, úspešného účastníka britských i medzinárodných súťaží v príprave kávy.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Užívanie antibiotík v ranom veku môže u dievčat spôsobiť predčasnú pubertu

Užívanie antibiotík v ranom veku môže u dievčat spôsobiť predčasnú pubertu

20:39 13.05.2025Veda

Dievčatám, ktorým boli počas prvého roka a najmä počas prvých troch mesiacov života podávané antibiotiká, hrozí predčasný nástup puberty.

V Bratislave sa bude konať Deň svetla, prinesie diskusiu i experimenty

V Bratislave sa bude konať Deň svetla, prinesie diskusiu i experimenty

20:07 10.05.2025Veda

Zážitkové centrum vedy Aurelium v Bratislave pripravuje tretí ročník podujatia Deň svetla. Konať sa bude 16. mája pri príležitosti Medzinárodného dňa svetla.

Zrenie rajčín a pomalšie starnutie ľudí a zvierat reguluje rovnaký proces

Zrenie rajčín a pomalšie starnutie ľudí a zvierat reguluje rovnaký proces

21:15 07.05.2025Veda

Zrenie paradajok reguluje ten istý proces, ktorý prispieva aj k regulácii dĺžky života a zdravia ľudí a živočíchov, uvádza nová štúdia.

Žralok nie je tichý zabijak. Zvuky, ktoré vydáva, vás prekvapia

Žralok nie je tichý zabijak. Zvuky, ktoré vydáva, vás prekvapia

18:38 06.04.2025Veda

Vedcom sa podarilo zaznamenať špecifický zvuk, ktorý vydávajú žraloky.

Zdravotníci varujú: 24 vírusov, ktoré môžu spustiť ďalšiu pandémiu

Zdravotníci varujú: 24 vírusov, ktoré môžu spustiť ďalšiu pandémiu

6:35 28.03.2025Veda

Britskí zdravotníci zverejnili zoznam potenciálnych patogénov, ktoré môžu viesť k vzniku ďalšej pandémie. Viaceré z nich sú už v obehu.