• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
15°Bratislava

SDKÚ čaká mimoriadny kongres, Pavol Frešo sám neodstúpi

  • 12:33 27.05.2014
  • BRATISLAVA
SDKÚ čaká mimoriadny kongres, Pavol Frešo sám neodstúpi

Situácia v SDKÚ nie je podľa bývalého podpredsedu Mikloša dobrá, Pavol Frešo zatiaľ nechce špekulovať o tom, ako problémy vyriešia.

SDKÚ-DS zrejme čaká mimoriadny kongres, ktorý by sa mal venovať personálnym a programovým otázkam. Jeho cieľom má byť podľa informácií agentúry SITA výmena predsedu. Ani výsledok v eurovoľbách totiž neodradil kritikov predsedu strany Pavla Freša od iniciatívy zvolať kongres s cieľom personálnych zmien na čele strany.

Nespokojnosť s Frešom je najmä na východe Slovenska. O situácii vo vnútri strany by ešte tento týždeň malo rokovať Prezídium SDKÚ-DS. Mimoriadny kongres SDKÚ-DS zvoláva predseda strany na žiadosť Ústrednej rady SDKÚ-DS, alebo keď o to požiada najmenej jedna tretina regionálnych predsedníctiev. Predseda strany ho musí zvolať do jedného mesiaca.

Súvisiace:

Eurovoľby potvrdili rastúcu dôveru v SDKÚ, tvrdí Frešo

Mikloš naznačil zlú situáciu v strane

Situácia v SDKÚ-DS nie je podľa bývalého podpredsedu strany a súčasného poslanca NR SR Ivana Mikloša dobrá. Ako povedal v utorok novinárom, otázka je, či to vyrieši snem. Zároveň dodal, že nikdy nekomentoval stranícke otázky cez média, a ostane pri tomto zvyku. Mikloš sa ani neplánuje uchádzať o stranícke funkcie.

Podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša SDKÚ-DS dosiahla veľmi dobrý výsledok v eurovoľbách. Obhájila dve pozície europoslancov. "Budeme v najbližšom čase debatovať o tom, kto tomu prispel viac a kto menej. Všetky veci necháme na stranícke orgány," povedal v utorok novinárom.

O situácii v strane by v stredu malo rokovať stranícke prezídium. Podľa Freša v strane budú vyhodnocovať eurovoľby a všetky ostatné veci, ktoré súvisia s prípravou na rok 2016, čo je ďalšia méta, si povedia na pôde strany. "Som presvedčený, že si veľmi dobre porozumieme, lebo máme exaktné čísla o tom, ako SDKÚ-DS stojí nielen na Slovensku, ale v každej obci," uviedol.

Frešo sám neodstúpi

Frešo nechce špekulovať, akým spôsobom situáciu v strane vyriešia. "Budem sa uchádzať o to, aby SDKÚ-DS mala poriadnu zrozumiteľnú stratégiu pre rok 2016. Považujem výsledok v eurovoľbách za veľmi dobrý. Považujem ho za výraz dôvery v nové vedenie SDKÚ-DS," povedal s tým, že SDKÚ-DS má aj veľmi silnú konkurenciu a pokiaľ sa na to poriadne nepripraví, budeme veľmi ťažko v roku 2016 dosahovať ešte lepší výsledok. Zároveň pripomenul, že ešte pred týždňom zaznievali hlasy, že SDKÚ-DS nebude mať ani jedného europoslanca. "Dnes máme dvoch. Treba vyhodnotiť, ktoré faktory tomu pomohli alebo nie," konštatoval.

Frešo sám z postu predsedu strany odstúpiť nechce. "Po úspešných voľbách predsedovia sami od seba z funkcie neodchádzajú," vyhlásil. Ak existujú hlasy na jeho výmenu, chce to vybaviť najskôr na pôde SDKÚ-DS. "Je normálne, keď máte za sebou úspešné voľby, že predložíte stratégiu do ďalších volieb, aby sme boli úspešní. O to sa budem uchádzať. Predložiť stratégiu, ako môže byť SDKÚ-DS úspešná v roku 2016 aj s tým mandátom, že eurovoľby boli pre SDKÚ-DS úspešné," zdôraznil.

Frešo uviedol, že neskôr sa ukáže, čo sa za takými hlasmi po výmene predsedu skrýva. "Nešpekulujme o tom, kto má záujem do akej funkcie sa dostať alebo kto s kým je rival," vyhlásil.

Politológ si myslí, že Frešo je na koni

Podľa politológa Pavla Marchevského je dnes Pavol Frešo "na koni" a jeho pozícia je z tohto pohľadu silná. Dôvodom je jeho jasné víťazstvo v regionálnych voľbách i obhajoba dvoch kresiel v Európskom parlamente. Marchevský upozornil, že do europarlamentu sa dostalo sedem stredopravých strán. "K tomu treba prirátať Sieť. V roku 2016 sa do NR SR nemôže dostať osem stredopravých strán," povedal v pondelok Marchevský pre agentúru SITA s tým, že ak by sa dostalo, nevie si predstaviť funkčnosť väčšiny v parlamente.

Zisk dvoch mandátov v europarlamente je podľa Marchevského pre SDKÚ-DS impulzom, aby sa táto strana "vydelila z mračna päťpercentných strán". "SDKÚ-DS môže pod vedením Freša dokázať, že nie je pomaly umierajúca, ale dokáže si udržať voliča," zdôraznil politológ. Dva mandáty v Európskom parlamente dávajú podľa Marchevského dobrú východiskovú pozíciu pre SDKÚ-DS vo voľbách v roku 2016. "SDKÚ-DS môže ukázať, že je to strana, ktorá dokáže trvalo zostať na politickej scéne," uviedol.

Marchevský pri snahách odvolať Freša nevidí jeho možného nástupcu. "Možno comeback Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša. To sú dve osobnosti, ktoré SDKÚ-DS má," povedal s tým, že Frešo nie je taký charizmatický predseda ako líder Smeru-SD Robert Fico, ale SDKÚ-DS podľa politológa nikdy nebola stranou, ktorá by mala mimoriadne obľúbeného predsedu. "Zväčša sa v stranách kreuje potenciálny kandidát na predsedu, ale v SDKÚ-DS okrem Dzurindu a Mikloša takého nevidím," dodal.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Po páde na snehovom poli potrebovala pomoc maďarská turistka

Po páde na snehovom poli potrebovala pomoc maďarská turistka

VČERA - 17:23Domáce

Po páde na snehovom poli vo Vysokých Tatrách potrebovala pomoc maďarská turistka.

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom

VČERA - 16:50Domáce

Vyšetrovateľ NAKA obvinil z nebezpečného vyhrážania jednu osobu, ktorá mala poslať výhražnú správu ministrovi vnútra a ďalším dvom poslancom cez sociálnu sieť.

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra vzali do vyšetrovacej väzby

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra vzali do vyšetrovacej väzby

VČERA - 15:10Domáce

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vzal Špecializovaný trestný súd (ŠTS) do vyšetrovacej väzby.

Zdravotný stav premiéra je stabilizovaný, no vážny, prevoz zatiaľ neočakávajú

Zdravotný stav premiéra je stabilizovaný, no vážny, prevoz zatiaľ neočakávajú

VČERA - 14:44Domáce

Stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je stabilizovaný, no naďalej vážny. K pozitívnej prognóze prispela piatková (17. 5.) operácia.

Hnutie Slovensko vyzvalo na odstúpenie Šutaja Eštoka a stiahnutie zákona o STVR

Hnutie Slovensko vyzvalo na odstúpenie Šutaja Eštoka a stiahnutie zákona o STVR

VČERA - 12:12Domáce

Hnutie Slovensko vyzvalo na odstúpenie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) z funkcie.