• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Prvý telegram odoslal Samuel Morse z Washingtonu pred 170 rokmi

  • 6:45 24.05.2014
  • WASHINGTON
Prvý telegram odoslal Samuel Morse z Washingtonu pred 170 rokmi

Uplatnenie v praxi a zavedenie telegrafu sa začalo realizovať až keď Kongres USA udelil v roku 1843 na tento účel štátnu dotáciu.

V roku 1791 sa narodil americký maliar, grafik a vynálezca elektromagnetického telegrafu SAMUEL FINLEY BREESE MORSE, tvorca medzinárodnej telegrafickej abecedy nazvanej podľa neho - Morseova abeceda. Zomrel 2.4.1872.

Američan Samuel Finley Breese Morse vyslal pred 170 rokmi 24. mája 1844 z Kapitolu vo Washingtone prvý telegram na pokusnej linke svojho elektromagnetického telegrafu do stanice v Baltimore.

Morse pritom nebol žiadny technik. Tento potomok protestantského kazateľa, ktorý sa narodil 27. apríla 1791 v Charlestowne (USA), sa v mladosti nadchol pre umenie a stal sa študentom známeho amerického maliara Washingtona Allstona. Po absolvovaní univerzity v Yale sprevádzal Allstona do Európy, kde sa venoval ďalšiemu štúdiu a s elektromagnetizmom sa stretol, keď sa v roku 1832 vracal do Ameriky.

Na plachetnici Sully sa plavil fyzik Jackson, ktorý predvádzal posádke a cestujúcim najrôznejšie zábavné hračky s elektrinou a s elektromagnetom. Morse vystúpenia pozorne sledoval. Magnetická sila elektriny ho natoľko zaujala, že sa k nej neustále vracal, i keď už bol profesorom maliarstva na univerzite v americkom New Yorku. Vytvoril koncept jednoduchého telegrafu, ktorý postupne zlepšoval. Nakoniec prišiel aj na nápad prenosu správ pomocou špeciálnej abecedy z bodiek a čiarok.

Uplatnenie v praxi a zavedenie telegrafu sa začalo realizovať až keď Kongres USA udelil v roku 1843 na tento účel štátnu dotáciu. Začala sa budovať prvá americká telegrafná linka dlhá šesťdesiatštyri kilometrov a spojila Washington s Baltimorom. Telegrafnú linku slávnostne uviedli do prevádzky 24. mája 1844 a Samuel Morse prvýkrát verejne predviedol telegraf, keď poslal správu z Washingtonu do Baltimoru. Prvým telegramom bol biblický citát. Potom nasledovala otázka z Baltimoru, čo je nového vo Washingtone a vzápätí mali baltimorské denníky možnosť uverejniť prvú telegrafickú depešu. Prínos moderného prenosu správ bol neodškriepiteľný.

Prvá americká telegrafická transkontinentálna linka bolo uvedená do prevádzky v roku 1861. Telegrafné drôty na stĺpoch zrýchlili prenos informácii aj počas americkej občianskej vojny (1861-1865), ale že sa vojaci do nich zapletú a zmarí sa tak jeden útok konfederačného vojska, to Morse naozaj netušil.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

DNES - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

VČERA - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

VČERA - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

21:55 24.04.2024Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.