• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
15°Bratislava

Dôvera v Slovenský priemysel začala v apríli stúpať

  • 10:50 30.04.2014
  • BRATISLAVA
Dôvera v Slovenský priemysel začala v apríli stúpať

Dôvera v slovenskom priemysle sa v apríli zlepšila. Indikátor dôvery v priemysle totiž podľa konjunkturálneho prieskumu Štatistického úradu SR vo štvrtom mesiaci stúpol o 2,4 bodu na úroveň 0,7 bodu. To je však ešte stále 1,3 bodu pod úrovňou dlhodobého priemeru. "Vývoj indikátora ovplyvnili priaznivé očakávania rastu produkcie na najbližšie tri mesiace," uvádza v správe Štatistický úrad SR.


Trend priemyselnej produkcie sa v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zhoršil. Saldo kleslo o štyri body na hodnotu 14 bodov, pričom klesajúci trend zaznamenali len vo výrobe potravín a v dodávke elektriny, plynu a pary. Naopak rast uviedli producenti v odvetviach výroby drevených a papierových výrobkov, elektrických zariadení a strojov a zariadení.

Konjunkturálne saldo celkového dopytu sa oproti marcu zvýšilo o dva body na záporných 12 bodov. Rast dopytu po priemyselnej produkcií uviedli len vo výrobe textilu a odevov. Pokles dopytu zaznamenali producenti hlavne vo výrobe strojov a zariadení, v chemickom priemysle a výrobe drevených a papierových výrobkov. Napriek tomu dopyt považuje za dostatočný 81 % respondentov.

Rastie zahraničný dopyt po výrobe textilu

Saldo zahraničného dopytu sa zvýšilo o jeden bod na mínus 10 bodov. Podobne ako aj v domácom dopyte ani v zahraničnom nebol zaznamenaný rast v žiadnom odvetví s výnimkou výroby textilu a odevov. Pokles dopytu v zahraničí uviedli respondenti v ťažobnom priemysle, vo výrobe strojov a zariadení a drevených a papierových výrobkov. Za dostatočný ho považuje 82 % exportujúcich respondentov.

Saldo zásob hotových výrobkov v apríli vzrástlo o jeden bod na záporných 9 bodov. Rast zásob signalizovali najmä v ťažobnom priemysle a vo výrobe strojov a zariadení. Pokles zásob bol najmä vo výrobe dopravných prostriedkov a elektrických zariadení. Zásoby považuje za primerané 86 % respondentov.

Saldo očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace oproti marcu vzrástlo o 6 bodov na 5 bodov. Najväčšími optimistami sú respondenti vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, v chemickom priemysle a vo výrobe strojov a zariadení. Pokles očakávajú najmä v dodávke elektriny, plynu a pary a vo výrobe potravín.

Firmy zmenu cien neočakávajú

V najbližšom trojmesačnom období vyše štyri pätiny firiem očakávajú nezmenenú úroveň cien priemyselných výrobkov. Oproti marcu sa saldo zvýšilo o dva body na 6 bodov. Zvyšovanie cien očakávajú najmä vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov a vo výrobe kovov a kovových konštrukcií. Naopak pokles cien sa očakáva výraznejšie vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a potravín.

Vo vývoji zamestnanosti sa situácia oproti minulému mesiacu nezmenila, saldo zostalo na úrovni záporných 7 bodov. Zníženie zamestnanosti predpokladajú hlavne v dodávke elektriny, plynu a pary, v chemickom priemysle a vo výrobe kovov a kovových konštrukcií. Naopak rast zamestnanosti sa očakáva vo výrobe strojov a zariadení a počítačov, elektronických a optických výrobkov.

Pri hodnotení faktorov obmedzujúcich rast priemyselnej produkcie 49 % respondentov uviedlo nedostatočný dopyt po svojich výrobkoch, 18 % finančné obmedzenia, 9 % nedostatok výrobných zariadení a surovín. Žiadne bariéry nepociťuje 30 % podnikov. Ako ďalšie bariéry respondenti uvádzajú nízku kúpnu silu, vysoké ceny vstupných materiálov a energií a iné.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

19:43 16.05.2024Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

10:02 16.05.2024Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

11:46 15.05.2024Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

Podľa analytikov NBS potraviny na Slovensku lacnejú, tento trend by mohol pokračovať

14:45 14.05.2024Ekonomické

Veľká časť potravín na Slovensku postupne lacnie.