• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
14°Bratislava

Ruské jednotky sú kilometer od ukrajinskej hranice

  • 13:53 25.04.2014
  • KYJEV
Ruské jednotky sú kilometer od ukrajinskej hranice

Ukrajina bude každé prekročenie svojich hraníc ruskými jednotkami považovať za inváziu a prijme adekvátne opatrenia, varoval dnes v Kyjeve vedúci prezidentskej kancelárie Serhij Pašynskyj.

Ilustračné foto

Ruské jednotky, ktoré vykonávajú vojenské cvičenie v blízkosti hraníc s Ukrajinou, sú od hraničnej čiary vzdialené asi kilometer, ale zatiaľ ju neprekročili. 

Informoval o tom dnes ukrajinský minister obrany Mychajlo Kovaľ s tým, že na vojenskom cvičení sa zúčastňuje aj letectvo.

Ubezpečil, že ukrajinské ozbrojené sily sú pripravené na odrazenie agresie. 

V tejto situácii dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyhlásil, že Rusko chce rozpútať tretiu svetovú vojnu tým, že Ukrajinu "vojensky a politicky" obsadí a vyvolá konflikt, ktorý sa rozšíri do zvyšnej časti Európy". 

"Pokusy rozpútať ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine povedú k vojenskému konfliktu v Európe," upozornil Jaceňuk v príhovore na zasadnutí dočasnej vlády vysielanom televíziou v priamom prenose. Svet ešte nezabudol na druhú svetovú vojnu, ale Rusko už chce rozpútať tretiu svetovú, vyhlásil ukrajinský premiér. 

Jaceňuk dodal, že Kyjev od Moskvy očakáva oficiálne vysvetlenie, aký cieľ a dĺžku trvania má prebiehajúce cvičenie ruských ozbrojených síl v blízkosti hraníc s Ukrajinou. "Prešlo 24 hodín (od zaslania žiadosti), čakáme odpoveď," dodal.

Mestá na východe Ukrajiny - Doneck, Luhansk a Charkov - sa začiatkom marca stali dejiskom protivládnych protestov prívržencov federalizácie Ukrajiny, ktoré sa rozšírili aj do menších miest, napríklad Kramatorska a Slovjanska, kde došlo k obsadeniu vládnych budov proruskými aktivistami.

Ukrajinská vláda v snahe získať kontrolu nad regiónom spustila 15. apríla protiteroristickú operáciu, do ktorej nasadila aj armádu. 

Rusko toto rozhodnutie kritizovalo a tento vývoj udalostí označilo za veľmi nebezpečný. Jeho minister obrany Sergej Šojgu po štvrtkovom vyostrení situácie na juhovýchode Ukrajiny, predovšetkým v meste Slovjansk, nariadil vojenské cvičenie jednotkám v prihraničných vojenských okruhoch ruských ozbrojených síl. Dodal, že kyjevská vláda spustením operácie dala súhlas na použitie sily proti civilistom v tejto časti krajiny, kde sa koncentruje po rusky hovoriace obyvateľstvo. Práve potrebou jeho ochrany Moskva zdôvodňuje svoju súčasnú politiku voči Ukrajine.

Ukrajina bude považovať každé prekročenie hraníc ruskými vojskami za inváziu

Ukrajina bude každé prekročenie svojich hraníc ruskými jednotkami považovať za inváziu a prijme adekvátne opatrenia, varoval dnes v Kyjeve vedúci prezidentskej kancelárie Serhij Pašynskyj. 

"V prípade, že ruské vojská prekročia ukrajinskú hranicu v Doneckej alebo inej oblasti, budeme to kvalifikovať ako vojenský vpád a útočníkov budeme likvidovať," upozornil Pašynskyj podľa agentúry Interfax.

Dodal, že Ukrajina "neakceptuje žiadne nepravdivé vyhlásenia, že ide o humanitárnu akciu".

Pašynskyj dnes okrem toho informoval, že ukrajinské špeciálne jednotky začali dnes druhú fázu protiteroristickej operácie (ATO) na juhovýchode krajiny. Dodal, že cieľom druhej fázy ATO je "lokalizovať problém". 

Vedúci ukrajinského Centra vojensko-politických štúdií Dmytro Tymčuk dnes podľa Interfaxu uviedol, že za posledných 24 hodín pri východných hraniciach Ukrajiny nebadať nárast počtu ruských vojakov alebo techniky. Napriek tomu riziko vpádu ruských vojsk na Ukrajinu označil za veľmi vysoké. 

Tymčuk komentoval aj prebiehajúcu ATO, pričom vyzdvihol postup dôstojníkov stredného rangu, ale kritizoval samotné velenie, kde sa časť generálov nesústreďuje na plánovanie operácií a ich účinnosť, ale na podružné záležitosti a často dochádza k zmenám rozkazov. 

"Je to úplne zlé. Veliť by mal človek s autoritou u politikov, ako aj predstaviteľov tzv. silových rezortov. Mal by mať voľnú ruku a mal by byť hodnotený podľa dosiahnutých výsledkov," domnieva sa Tymčuk.

Vojenské cvičenie jednotkám v prihraničných vojenských okruhoch ruských ozbrojených síl nariadil vo štvrtok ruský minister obrany Sergej Šojgu po štvrtkovom vyostrení situácie na juhovýchode Ukrajiny, predovšetkým v meste Slovjansk. Dodal, že kyjevská vláda spustením operácie dala súhlas na použitie sily proti civilistom v tejto časti krajiny, kde sa koncentruje po rusky hovoriace obyvateľstvo. Práve potrebou jeho ochrany Moskva zdôvodňuje svoju súčasnú politiku voči Ukrajine.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Mediálna platforma Voice of Europe bude na sankčnom zozname EÚ

Jourová: Mediálna platforma Voice of Europe bude na sankčnom zozname EÚ

VČERA - 22:04Zahraničné

Na novom sankčnom zozname Európskej únie voči Rusku bude aj mediálna platforma Voice of Europe, povedala česká eurokomisárka Věra Jourová.

Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí

Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí

VČERA - 19:01Zahraničné

Tisíce ľudí sa zhromaždili v nedeľu vo východomaďarskom meste Debrecín na demonštrácii proti vládnej strane Fidesz a kabinetu premiéra Viktora Orbána, ktorú zorganizoval jeho kritik Péter Magyar.

Macron vyzval Netanjahua na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy

Macron vyzval Netanjahua na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy

VČERA - 18:39Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v nedeľu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas telefonického hovoru, aby dosiahol dohodu o prímerí v Pásme Gazy s palestínskym militantným hnutím Hamas.

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

VČERA - 16:20Zahraničné

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

VČERA - 15:43Zahraničné

Slovenskí hokejisti do 18 rokov obsadili na MS vo Fínsku konečné štvrté miesto a zopakovali tak svoje umiestnenie spred roka.