• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
13°Bratislava

Ombudsmanka: Nezatvárajme dvere a srdcia pred Ukrajincami

  • 14:08 17.04.2014
Ombudsmanka: Nezatvárajme dvere a srdcia pred Ukrajincami

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová s ľútosťou zaregistrovala vyhlásenia predsedu vlády Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka o tom, že Slovensko prijalo na hranici s Ukrajinou neštandardné opatrenia v utajenom režime.

Apeluje preto na zodpovedné orgány, aby prejavili svoju ľudskosť a nezatvárali pred ľuďmi z Ukrajiny svoje dvere a srdcia, agentúru SITA o tom informovala ombudsmankina poradkyňa pre komunikáciu a médiá Alena Kuišová. "Neodmietajme ochranu základných práv a slobôd občanov Ukrajiny, ktorí nás o medzinárodnú ochranu požiadajú," poznamenala.

"Apelujem preto na zodpovedné orgány verejnej správy, aby preukázali osobám, ktoré požiadajú o medzinárodnú ochranu na našom území rovnakú mieru pochopenia a podpory, aká sa dostala našim občanom, ktorí opustili svoju vlasť po jej okupácii v roku 1968," uviedla ombudsmanka.

Súvisiace:

Slovensko pomáha zraneným Ukrajincom z Majdanu

Ukrajina prešetruje banky, jedna mala financovať teroristov

Streľba medzi ukrajinskými vojakmi a separatistami má obete

O medzinárodnú ochranu požiadali prví štyria občania Ukrajiny, no ako uviedol minister vnútra, "sme to s nimi tak rozdiskutovali a oni si to za chvíľu rozmysleli a sami sa vrátili naspäť".

Dubovcová je presvedčená o tom, že podobne ako Poľsko aj Slovensko je povinné prejaviť potrebnú mieru solidarity a otvoriť svoje hranice pre prípadných utečencov z krajiny, v ktorej hrozí vojenský konflikt, a nie pred nimi svoje hranice uzatvárať.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Ombudsmanka Jana Dubovcová sa podľa tlačového odboru ministerstva vnútra úplne demaskovala a svojimi vyjadreniami potvrdila, že jediné, o čo jej ide, je neustále byť v konflikte s rezortom vnútra a politikárčenie. "Bez toho, aby poznala azylový proces a mala relevantné informácie o Ukrajincoch, ktorí sa zaujímali o podmienky azylu na Slovensku, kritizuje predstaviteľov vlády a ministerstva vnútra," píše sa v reakcii rezortu.

Spomínaný a medializovaný prípad sa nestal na hranici s Ukrajinou, ale v Poprade, kde sa Ukrajinci, ktorí boli na Slovensku na turistickom výlete, zaujímali o podmienky azylu v našej krajine.

Viac o postupnom podmaňovaní si Krymu Rusmi a napätí na Ukrajine si prečítate v chronológii --->TU.

"Po tom, čo im bolo vysvetlené, že budú musieť prejsť azylovým procesom a ich pohyb v rámci Európskej únie bude obmedzený a nebudú môcť napríklad pracovať v Nemecku, si tento svoj záujem rozmysleli," informoval tlačový odbor. Naopak v prípade dvoch iných Ukrajincov, ktorí prišli na hraničný priechod Slovenska s Ukrajinou a požiadali o azyl, ich okamžite zaradili do azylového procesu. Opatrenia, ktoré Slovensko prijalo na hranici s Ukrajinou podľa rezortu absolútne nesúvisia s azylovým procesom, ale s ochranou zelenej hranice, ktorá je vonkajšou hranicou Európskej únie.

Minister vnútra Robert Kaliňák od začiatku nepokojov na Ukrajine hovoril, a podľa jeho slov to stále platí, že tlak na našu krajinu nie je výrazný. Na východnej hranici máme podľa neho najstabilnejšiu "prevádzku" v porovnaní s Poľskom aj Maďarskom. Naše bezpečnostné zložky pri hranici majú zvýšený výkon aj pohotovosť. "Aj sme prijali mimoriadne opatrenia, ktoré sú neštandardné v týchto prípadoch," povedal.

Podrobnosti o opatreniach pre ich utajený režim nemohol povedať. O tzv. zvýšenom výkone na štátnej hranici rozprával ešte minulý týždeň aj premiér Robert Fico. Zdôraznil, že situáciu pozorne sledujú a štátnu hranicu kontrolujú viac než inokedy.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Minister Boris Susko diskutoval so sudcami

Minister Boris Susko diskutoval so sudcami

VČERA - 20:29Domáce

Minister spravodlivosti SR Boris Susko sa v pondelok a utorok stretol v Bardejovských kúpeľoch so sudcami obvodu Krajského súdu Prešov na ich celokrajskom odbornom seminári.

​Bankový vírus vás môže obrať o peniaze, v Česku je treťou najrozšírenejšou hrozbou

​Bankový vírus vás môže obrať o peniaze, v Česku je treťou najrozšírenejšou hrozbou

VČERA - 20:01Domáce

Vírus, ktorého cieľom je získať peniaze obetí bez toho, aby čokoľvek spozorovali, sa v minulosti už vyskytoval aj na Slovensku.

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín

VČERA - 18:55Domáce

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín a nevybuchnutej munície pod vodnou hladinou.

Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár, nehodu dokumentujú

Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár, nehodu dokumentujú

VČERA - 16:18Domáce

Po zrážke s osobným autom za Prešovom v smere na Kapušany prišiel v utorok popoludní o život motorkár.

Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

VČERA - 15:38Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,2 percenta hlasov.