• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
20°Bratislava

Nitra vyrovnala finálovú sériu, Štrbák skončil na nosidlách

  • 21:10 14.04.2014
  • NITRA
Nitra vyrovnala finálovú sériu, Štrbák skončil na nosidlách

Hokejisti HK Nitra vyhrali v pondelkovom štvrtom zápase finále Tipsport extraligy nad HC Košice tesne 3:2 a vyrovnali stav série hranej na štyri víťazstvá na 2:2. Hrdinom večera sa stal center prvého útoku domácich Miroslav Kováčik, ktorý strelil dva góly vrátane rozhodujúceho a na jeden aj prihral.

Skóre zápasu otvorili hosťujúci Košičania zásluhou presného zásahu Richarda Jenčíka z druhej minúty. Potom dlho nevedel padnúť gól, divákov na nohy postavil až záver druhej dvadsaťminútovky.

Tomáš Chrenko najprv v 36. min vyrovnal a o tri minúty strhol vedenie na stranu Nitry Kováčik. Keď už sa zdalo, že domáci pôjdu do šatne s jednogólovým náskokom, 11 sekúnd pred druhou sirénou upravil na 2:2 Gabriel Spilar. Vo "vybičovanom" zápase strelil rozhodujúci gól v presilovke v 51. min Kováčik.

Finálová séria:

1. zápas: Staňa a Bartoš podržali Košice, bodku za duelom dali nájazdy

2. zápas: Nitra vyhrala drámu v Košiciach, vyrovnala finálovú sériu

3. zápas: Košičania uspeli v Nitre a vo finálovej sérii vyhrávajú 2:1

Piaty duel finálovej série je na programe vo štvrtok 17. apríla v Košiciach. Meno nového majstra bude známe najskôr v sobotu 19. apríla v Nitre.

HK Nitra - HC Košice 3:2 (0:1, 2:1, 1:0) - stav série: 2:2

Góly: 36. T. Chrenko (Miroslav Kováčik, R. Mráz), 39. Miroslav Kováčik (Nádašdi), 51. Miroslav Kováčik (Nádašdi) - 2. Jenčík (Češík, Cebák), 40. G. Spilar
Vylúčení: 2:6 na 2 min, navyše: H. Ručkay 5+DKZ za vrazenie na mantinel, L. Novák (obaja Nitra) trest v hre za napadnutie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, Kubuš - M. Valach, Šefčík, 3600 divákov

Zostavy:
Nitra: Kristan - Milo, Nádašdi, König, Ordzovenský, M. Novák, F. Kuzma, Bača, Ďurkech - H. Ručkay, Miroslav Kováčik, J. Ručkay - L. Novák, Stümpel, Tománek - Bajtek, T. Chrenko, Martin Segľa - Piačka, Lelkeš, R. Mráz
Košice: Staňa - Štrbák, Cebák, Deyl, Klouček, Šeda, Kolba, Skalický, Macejko - Jenčík, P. Bartoš, G. Spilar - M. Bartánus, T. Marcinko, Hrnka - Sojčík, Češík, Bicek - Jokeľ, Matúš Chovan, Hinďoš

Hlasy (zdroj: RTVS):
Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Séria je vyrovnaná a napätá. Vlastnou hlúposťou sme sa oslabili o dvoch kľúčových hráčov, ale ostatní chlapci sa v tejto atmosfére dokázali vyhecovať k skvelému výkonu. Zápas sme zvládli, teraz si oddýchneme, séria je napínavá a uvidíme, ako to celé dopadne."

Anton Tomko (tréner Košíc): "Opäť to bolo vyrovnané, rozhodol jeden gól. My sme tretíkrát inkasovali dosť nešťastne, keď sa puk odrazil do siete od brankára. Chceli sme v poslednej tretine zabojovať, ale vylúčenie nás stálo zápas. Musíme sa z toho trošku poučiť a pripraviť sa na súboj v Košiciach. Stav je nerozhodný, no sme radi, že sme v Nitre vyhrali aspoň jeden duel."

I. tretina

Od úvodu bolo štvrté finále súbojom o každý milimeter ľadovej plochy. Nechýbali tvrdé súboje pri mantineloch či pred oboma brankármi. Lepšie začali Košičania, keď Češík po prechode cez útočnú modrú našiel na ľavej strane Jenčíka a ten iba nastavil hokejku a otvoril skóre duelu - 0:1.

Nitra potom nevyužila štvorminútovú presilovku a od 16. min hrala bez H. Ručkaya, ktorý dostal trest do konca stretnutia za narazenie na mantinel a päťminútovú presilovku nezahrali hostia dobre. V I. tretine previedli brankári Staňa a Kristan niekoľko pekných zákrokov.

II. tretina

Druhé dejstvo spočiatku neprinieslo veľa šancí, no nechýbali dramatické okamihy. V 27. min opustil hraciu plochu košický kapitán Štrbák na nosidlách, na domácej strane putoval pod sprchy za napadnutie L. Novák. Ani ďalšiu päťminútovú početnú výhodu však oceliari nezužitkovali na gól. Nitre sa podarilo vyrovnať v 36. min, keď po vynikajúcich zákrokoch Staňu využil zmätok v hosťujúcej defenzíve T. Chrenko - 1:1. Druhý presný zásah domácich pridal v 39. min M. Kováčik, keď chybnú rozohrávku Košíc potrestal gólovou strelou po prechode cez modrú čiaru.

III. tretina

V III. tretine sa Nitra snažila strhnúť vedenie na svoju stranu, ale gólman Staňa bol proti. V 47. min zlikvidoval delovku Lelkeša, no v 51. min kapituloval pri vylúčení Cebáka, keď M. Kováčik aj s prispením Staňu dosiahol tretí gól Nitry. V dramatickom závere Košice nevyužili ani takmer minútu pri hre bez brankára so šiestimi korčuliarmi.

Štrbák sa zranil, Spilar neskrýval sklamanie

Pondelkový štvrtý finálový duel Slovnaft play-off hokejovej Tipsport extraligy 2013/2014 nedohrali až traja hráči. V 27. min na nosidlách opustil ľadovú plochu kapitán hosťujúcich Košíc Martin Štrbák, ktorý doplatil na nedovolený zákrok Lukáša Nováka z domácej Nitry. Ten za napadnutie inkasoval trest v hre. Ešte skôr putoval do kabíny aj ďalší domáci hokejista, Henrich Ručkay dostal od arbitrov trest na päť minút plus do konca stretnutia za vrazenie na mantinel.

Štrbáka, ktorý z nosidiel zakýval a zatlieskal fanúšikom, z nitrianskeho zimného štadióna previezli na vyšetrenia do nemocnice. Tridsaťdeväťročný bek mal podľa informácií lekárov krvácanie z ušnice a dve praskliny na lebke. "O čo presne ide, to nevieme. Verím, že bude v poriadku," povedal po zápase tréner Košíc Anton Tomko.

"Nebudeme skrývať sklamanie, dnes sme chceli vyhrať. Nevyužili sme veľmi veľa presiloviek a za to sme pykali. Otočilo sa to našimi nevyužitými presilovkami. Tento duel sme chceli a mali vyhrať. Sme z toho sklamaní," povedal po zápase autor druhého košického gólu Spilar a pokračoval: "Boli vylúčení dvaja kľúčoví hráči Nitry a my sme to nevyužili, tento duel teda ide na náš vrub. Pri všetkej úcte k Nitre, ktorá je naozaj veľmi silná, mali sme to zvládnuť."
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.