• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
25°Bratislava

Seniori a zdravotne postihnutí by mohli platiť nižšie dane

  • 16:00 08.04.2014
  • BRATISLAVA
Seniori a zdravotne postihnutí by mohli platiť nižšie dane

Zákon o miestnych daniach sa zrejme dočká úprav. Ministerstvo financií SR totiž na základe požiadaviek miest a obcí, ktoré sú správcami týchto daní, predložilo do pripomienkového konania novelu zákona.

"Po novom by sa mali spresniť niektoré ustanovenia zákona, ktoré sa v praxi aplikovali nejednotne, zjednoduší sa správa miestnych daní a rozšíri sa možnosť poskytovania úľavy či zníženia poplatku za odpady," uvádza v tlačovej správe rezort financií.

Ministerstvo v rámci novely navrhuje, aby mestá a obce mohli stanoviť úľavy pri poplatku za odpad pre niektoré skupiny obyvateľov, napríklad seniorov alebo osoby ZŤP, priamo vo svojom všeobecne záväznom nariadení. V súčasnosti môžu udeľovať úľavy len na základe individuálnej žiadosti, čo pre niektoré obce predstavuje administratívnu záťaž.

Nové zdaňovanie viacúčelových stavieb

Novelou zákona sa spresňuje predmet dane zo stavieb pri stavbách hromadných garáží a pri stavbách na individuálnu rekreáciu. Budú sa rozlišovať samostatne stojace garáže a stavby hromadných garáží. Rozlíšené tiež budú garáže umiestnené pod zemou a také, ktoré sú umiestnené v rámci viacúčelovej stavby.

Po novom sa tak budú zdaňovať aj samostatné časti viacúčelových stavieb. Táto úprava sa vzťahuje práve na podzemné garáže, ktoré budú zdaňované podľa zastavanej plochy s príplatkom za podlažia. Mestá a obce budú môcť pre podzemné garáže stanoviť aj nižšie sadzby tak, aby daňovo zvýhodňovali výstavbu pod zemou. Zdaňovať sa budú aj stavby, ktoré sú postavené na pilótach.

Novela rozširuje pojem ubytovacích zariadení

V návrhu rezortu financií sa ďalej rozširuje aj zdaňovanie pozemkov o také, na ktorých sú umiestnené transformačné stanice alebo predajné stánky. Mestá a obce budú mať v týchto prípadoch možnosť určiť inú sadzbu dane z pozemkov.

Priamo v zákone o miestnych daniach bude tiež vymedzené, čo sa bude považovať za ubytovacie zariadenie. Zoznam zariadení sa novelou rozširuje o byt, rodinný dom, byt v rodinnom dome či byt vo viacúčelovej stavbe. Na nehnuteľnosti, ktoré sú prenajímané, sa to vzťahovať nebude. "Tým sa odstráni nejednotný výklad ustanovenia o ubytovacom zariadení, na ktorý upozorňovali mestá a obce, ktoré kvôli tomu prichádzajú o daňové príjmy," tvrdí ministerstvo.

S cieľom znížiť administratívnu záťaž poplatníkov sa tiež navrhuje, aby mohli daňovníci naraz zaplatiť poplatok, ktorý im bol vyrubený v splátkach. Novela zákona o miestnych daniach by mala účinnosť nadobudnúť 1. novembra 2014.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo viacerých mestách sa šíri zákerný vírus, hygienici prijali opatrenia

Vo viacerých mestách sa šíri zákerný vírus, hygienici prijali opatrenia

DNES - 13:21Domáce

Vírusom sa nakazili už stovky ľudí, všetkých spája jedlo z jednej prevádzky.

Vodič autobusu nafúkal 1,40 promile, hrozí mu päťročné väzenie

Vodič autobusu nafúkal 1,40 promile, hrozí mu päťročné väzenie

DNES - 12:45Domáce

Vodič autobusu šoféroval pod vplyvom alkoholu, hrozí mu väzenie.

Zapojí sa Korčok do eurovolieb? Toto uviedol pred ich konaním

Zapojí sa Korčok do eurovolieb? Toto uviedol pred ich konaním

DNES - 11:59Domáce

Ivan Korčok vyzýva v eurovoľbách najmä na podporu ženských kandidátok.

Slovensko čelí žalobe Európskej komisie, týka sa životného prostredia

Slovensko čelí žalobe Európskej komisie, týka sa životného prostredia

DNES - 11:26Domáce

Európska komisia žaluje Slovensko na Súdnom dvore Európskej únie v súvislosti s nesplnením si povinností týkajúcich sa preskúmania, aktualizácie a oznamovania plánov manažmentu povodňového rizika.

Auto zrazilo 16-ročné dievča na priechode pre chodcov

Auto zrazilo 16-ročné dievča na priechode pre chodcov

DNES - 10:14Domáce

Polícia sa zaoberá okolnosťami nehody.