• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
19°Bratislava

Čínska loď zachytila signál, mohol by byť z čiernej skrinky lietadla

  • 15:11 05.04.2014
  • Peking/Perth
Čínska loď zachytila signál, mohol by byť z čiernej skrinky lietadla

Pátranie sa zintenzívňuje, pretože čas na nájdenie čiernej skrinky lietadla - záznamníka s letovými údajmi - sa kráti.

Čínska loď zachytila v južnej časti Indického oceánu signál, ktorý by mohol pochádzať z čiernej skrinky strateného lietadla malajzijských aerolínií. 

Podľa čínskej agentúry Sinchua "pulzový signál" s frekvenciou 37,5 kHz za sekundu zaznamenala čínska hliadkovacia loď Chaj-sün 01, ktorá pôsobí v rámci rozsiahlej medzinárodnej operácie, zameranej na vypátranie lietadla. 

K zachyteniu signálu došlo približne na 25 stupni južnej zemepisnej šírky a 101 stupni východnej zemepisnej dĺžky. 

Zatiaľ sa nepotvrdilo, či signál, ktorý zaznamenal detektor špecializovaný na hľadanie čiernych skriniek, skutočne súvisí so strateným lietadlom.

Sinchua súčasne oznámila, že lietadlo čínskeho letectva v skúmanej oblasti, vzdialenej asi 1700 kilometrov od východného pobrežia Austrálie, objavilo bližšie nešpecifikované biele objekty plávajúce na hladine oceánu. 

Pátranie sa zintenzívňuje, pretože čas na nájdenie čiernej skrinky lietadla - záznamníka s letovými údajmi - sa kráti. Batéria v prístroji sa podľa predpokladov vybije niekedy po pondelku (7. apríli), ale záznamník môže vysielať signály ešte ďalší týždeň.

Let MH370 aerolínií Malaysia Airlines z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizol z obrazoviek radarov 8. marca. Na palube bolo 239 ľudí; väčšinu cestujúcich tvorili čínski občania. Odvtedy sa nenašla po lietadle ani stopa.

Malajzia vybrala päť krajín za súčasť pátracieho tímu po zmiznutom lietadle

Malajzia vybrala Austráliu, Čínu, Spojené štáty, Britániu a Francúzsko za súčasť pátracieho tímu, ktorý bude hľadať lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines, záhadne stratené pred takmer mesiacom. Podľa agentúry DPA to dnes oznámil malajzijský minister dopravy Hishammuddin Hussein.

Pátrací tím bude podľa ministrových slov rozdelený na tri skupiny, zamerané na vyšetrovanie letovej spôsobilosti, technického chodu a lekárskych a zdravotných faktorov.

K desiatim vojenským lietadlám pátrajúcich po boeingu sa v piatok pridali aj štyri civilné austrálske lietadlá. Do pátrania je zapojených aj deväť lodí a jedna ponorka. 

V piatok do oblasti priplávala i loď austrálskych námorných síl Ocean Shield, na ktorej sa nachádza špeciálny detektor na zachytávanie signálov pod hladinou oceánu.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Mediálna platforma Voice of Europe bude na sankčnom zozname EÚ

Jourová: Mediálna platforma Voice of Europe bude na sankčnom zozname EÚ

DNES - 22:04Zahraničné

Na novom sankčnom zozname Európskej únie voči Rusku bude aj mediálna platforma Voice of Europe, povedala česká eurokomisárka Věra Jourová.

Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí

Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí

DNES - 19:01Zahraničné

Tisíce ľudí sa zhromaždili v nedeľu vo východomaďarskom meste Debrecín na demonštrácii proti vládnej strane Fidesz a kabinetu premiéra Viktora Orbána, ktorú zorganizoval jeho kritik Péter Magyar.

Macron vyzval Netanjahua na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy

Macron vyzval Netanjahua na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy

DNES - 18:39Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v nedeľu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas telefonického hovoru, aby dosiahol dohodu o prímerí v Pásme Gazy s palestínskym militantným hnutím Hamas.

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

DNES - 16:20Zahraničné

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

DNES - 15:43Zahraničné

Slovenskí hokejisti do 18 rokov obsadili na MS vo Fínsku konečné štvrté miesto a zopakovali tak svoje umiestnenie spred roka.