• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
17°Bratislava

Slotovi čoskoro vrátia vodičák, o odpustenie trestu nežiadal

  • 16:34 03.04.2014
  • ŽILINA
Slotovi čoskoro vrátia vodičák, o odpustenie trestu nežiadal

Súd v Žiline síce potvrdil, že Ján Slota je vinný z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, no pôvodný trest mu znížil na rok bez vodičáka plus tritisíc eur.

Ján Slota o odpustenie zvyšku ročného zákazu sadnúť za volant zatiaľ nepožiadal, vodičák by mu tak mali vrátiť v máji. "Odsúdený do dnešného dňa nepožiadal Okresný súd Čadca o odpustenie zvyšku trestu zákazu činnosti viesť motorové vozidlá," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová Záborská.

Krajský súd v Žiline v marci potrestal bývalého šéfa SNS zákazom viesť motorové vozidlá na jeden rok a pokutou 3000 eur, alebo v prípade nezaplatenia tromi mesiacmi väzenia.

Súvisiace:

Slota zaplatí za spanilú jazdu menej, bez vodičáka bude rok

Slota opäť sadne za volant

Podľa prokurátora a hovorcu Krajskej prokuratúry Žilina Milana Cisarika ročný trest zákazu sadnúť za volant Slotovi plynie už od mája minulého roka, keď mu zadržali vodičák hneď po spáchaní trestného činu. Ak by požiadal súd o odpustenie zvyšku tohto trestu a súd by mu vyhovel, mohol by niekdajší šéf národniarov sadnúť za volant dokonca hneď.

Krajský súd v Žiline síce 19. marca v odvolacom konaní potvrdil, že Ján Slota je vinný z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, no pôvodný trest mu znížil na rok bez vodičáka plus 3000 eur.

Okresný súd Čadca totiž vlani v novembri uložil bývalému šéfovi Slovenskej národnej strany peňažný trest 5 000 eur a zákaz viesť motorové vozidlo na 16 mesiacov. Zmiernenie trestu odôvodnil Krajský súd v Žiline tým, že Jána Slotu je v tejto veci potrebné súdiť a trestať rovnako ako ktoréhokoľvek iného občana a nie ako politika, pričom znížený trest je vo väčšej rovnováhe s verdiktmi v obdobných prípadoch.

Video: Slotovi znížili trest na 3 000 eur plus rok bez vodičáka

Jazda pod vplyvom alkoholu

Za trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky môže súd uložiť trest odňatia slobody až na jeden rok, prípadne peňažný trest od 160 do 331 930 eur. "Páchateľovi môže byť uložený aj trest zákazu činnosti, teda viesť motorové vozidlo až na 10 rokov. V obdobných prípadoch súdy ukladajú väčšinou peňažný trest a zákaz činnosti," povedal Cisarik.

Slotu minulý rok v máji zastavila v Čadci policajná hliadka s podozrením, že šoféruje pod vplyvom alkoholu. Bývalý šéf Slovenskej národnej strany sa však odmietol podrobiť dychovej skúške i vyšetreniu krvi a policajti ho preto predviedli na obvodné oddelenie do Čadce. Keďže Slota odmietol aj vypovedať, prokuratúra nemohla využiť super rýchle konanie a polícia ho prepustila.

 

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Minister Boris Susko diskutoval so sudcami

Minister Boris Susko diskutoval so sudcami

DNES - 20:29Domáce

Minister spravodlivosti SR Boris Susko sa v pondelok a utorok stretol v Bardejovských kúpeľoch so sudcami obvodu Krajského súdu Prešov na ich celokrajskom odbornom seminári.

​Bankový vírus vás môže obrať o peniaze, v Česku je treťou najrozšírenejšou hrozbou

​Bankový vírus vás môže obrať o peniaze, v Česku je treťou najrozšírenejšou hrozbou

DNES - 20:01Domáce

Vírus, ktorého cieľom je získať peniaze obetí bez toho, aby čokoľvek spozorovali, sa v minulosti už vyskytoval aj na Slovensku.

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín

DNES - 18:55Domáce

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín a nevybuchnutej munície pod vodnou hladinou.

Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár, nehodu dokumentujú

Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár, nehodu dokumentujú

DNES - 16:18Domáce

Po zrážke s osobným autom za Prešovom v smere na Kapušany prišiel v utorok popoludní o život motorkár.

Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

DNES - 15:38Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,2 percenta hlasov.