• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Herec Jozef Kroner je natrvalo vpísaný v našich mysliach

  • 6:00 20.03.2014
  • BRATISLAVA
Herec Jozef Kroner je natrvalo vpísaný v našich mysliach

Dnes by sa Jozef Kroner dožil 90 rokov.

Jozef Kroner

Slovenský divadelný, filmový a televízny herec Jozef Kroner je legenda slovenského herectva. Vo štvrtok 20. marca by sa dožil 90 rokov.

Jozef Kroner bol laureátom mnohých slovenských, českých, maďarských, talianskych, bulharských a iných ocenení. Zdobila ho Strieborná siréna zo Sorrenta (Taliansko) i Zlatá ruža zo Sofie (Bulharsko), v jednom desaťročí (1969-1979) ho vyznamenali ako herca najobľúbenejšieho, najsympatickejšieho aj najpopulárnejšieho. V 70. rokoch 20. storočia dostal Cenu sympatií Života za hybského zbojníka Pacha (1975). In memoriam sa stal Osobnosťou Kysúc roka 1998. Na Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach sa Jozef Kroner ocitol vedľa svetových filmových hviezd.

Hádam najznámejší slovenský herec sa narodil 20. marca 1924 v Staškove na severe Slovenska. Učil sa v Považských strojárňach a v Považskej Bystrici ochotnícky hral divadlo. Vynikal najmä v Gorkého dráme Vassa Železnovová a v Gogoľovej Ženbe. Posledná rola mu v roku 1948 vyniesla pozvanie do hereckého súboru divadla v Martine. V rokoch 1956-1984 bol členom Činohry Slovenského národného divadla v Bratislave.

Od začiatku vytváral Jozef Kroner charakterové postavy v komediálnom i vážnom repertoári a veľmi blízke mu boli tragikomédie. V divadle, filme aj v televízii stvárnil množstvo presvedčivých postáv. Svetové uznanie mu priniesla hlavná úloha arizátora Tóna Brtka vo filme režisérov Jána Kadára a Elmara Klosa Obchod na korze (1965). Tragický príbeh z obdobia vojnového Slovenského štátu a arizácie židovského majetku ocenili Oscarom za najlepší cudzojazyčný film v roku 1966. Po roku 1968 sa Obchod na korze stal zakázaným filmom na 20 rokov, pretože jeden z režisérov Ján Kadár po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do Československa emigroval do USA. Zaslúženej slávy sa Kroner dočkal až po roku 1989, keď napríklad Sabinov, mesto, v ktorom sa príbeh odohrával aj nakrúcal, zrekonštruovalo pôvodný obchod a spravilo z neho turistickú atrakciu.

Punc neopakovateľnosti

Originálny herecký výraz, charakteristická mimika tváre, gestikulácia a typické hlasové zafarbenie vtisli punc neopakovateľnosti mnohým jeho filmovým hrdinom. Nedajú sa zabudnúť jeho postavy Adama Krta z Kukučínovej Rysavej jalovice (1970) či príbeh prostoduchého mládenca Kuba (1965) alebo jeho výkon v seriáloch Slovácko sa nesúdí (1974), Sváko Ragan (1976) alebo Tisícročná včela (1983).

Jozefa Kronera poznajú aj diváci v mnohých televíznych a poslucháči v rozhlasových večerníčkoch pre deti. Bol autorom rybárskych a hereckých humoresiek, napríklad Herec na udici, Herec nielen na udici, ktoré si sám ilustroval.

Zomrel 12. marca 1998 v Bratislave, krátko pred svojimi 74. narodeninami. Dvadsať významných osobností Slovenska založilo krátko po jeho smrti Spoločnosť Jozefa Kronera, ktorej cieľom je pripomínať herecké a ľudské posolstvo tejto významnej slovenskej hereckej osobnosti. Jednou z jej najdôležitejších aktivít je každoročné udeľovanie Cien Jozefa Kronera. Na filmovom festivale Febiofest v tomto roku bude snímka Ty, ktorý si na nebesiach (1990) uvedená v sekcii Pocty ako spomienka na tohto vynikajúceho umelca.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

13:45 25.04.2024Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.