• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

EÚ sa obáva problémov, ak Rusko zastaví transport plynu cez Ukrajinu

  • 13:59 06.03.2014
  • BRATISLAVA
EÚ sa obáva problémov, ak Rusko zastaví transport plynu cez Ukrajinu

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sleduje s veľkými obavami aj zadlžené Grécko, pre ktoré by bolo zastavenie transportu cez Ukrajinu tým najhorším scenárom.

Ilustračná snímka

Viaceré štáty Európskej únie (EÚ) sa obávajú, že budú mať problémy s nedostatkom plynu, ak Rusko zastaví jeho dodávky na Ukrajinu a ich ekonomiky v dôsledku toho utrpia vážne škody. 

Moskva dala totiž Kyjevu ultimátum do piatka 7. marca, aby jej zaplatil účet za energie v celkovej výške 2 miliardy USD (1,46 miliardy eur). Informovala o tom agentúra Reuters.

EÚ zvolala začiatkom týždňa mimoriadne zasadnutie koordinačnej plynárenskej skupiny, ktorú vytvorila po problémoch s dodávkami komodity cez Ukrajinu v minulých rokoch. Ruský štátny energetický gigant Gazprom zatiaľ ani napriek extrémne napätej situácii medzi dočasným ukrajinským kabinetom a moskovskou vládou transport plynu ani jeho dodávky na Ukrajinu nezastavil. Bývalá sovietska republika je dôležitým tranzitným uzlom pre mnohé štáty EÚ. A európsky blok je zase najväčším zákazníkom ruských plynárov.

Ale Moskva pohrozila Kyjevu zrušením zľavy na cenu plynu, ktorú dohodla bývalá ukrajinská vláda. Okrem toho, Ukrajine sa nepáči ani ultimátum, podľa ktorého má do 7. marca zaplatiť účet za doterajšie dodávky.

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sleduje s veľkými obavami aj zadlžené Grécko, pre ktoré by bolo zastavenie transportu cez Ukrajinu tým najhorším scenárom. Aténski experti upozornili, že stav zásob skvapalneného zemného plynu (LNG) v Grécku je momentálne na úrovni 70 % a ďalšiu dodávku krajina očakáva 14. marca.

Pondelkové (3. 3.) rokovania koordinačnej skupiny ukázali, že väčšina štátov má dostatočné zásoby plynu, ale ešte nevedia, koľko z nich by mohli uvoľniť Ukrajine, ktorá potrebuje pre vlastnú spotrebu zhruba 15 - 35 miliónov kubických metrov (m3) plynu denne.

EÚ pomáha aj mierna tohoročná zima. Zásoby plynu v celkove 28-člennom bloku sú tak momentálne o 5 miliárd m3 vyššie ako v roku 2012 a o 10 miliárd m3 vyššie ako v roku 2013.

To znamená, že zastavenie dodávok na jeden týždeň by únia bez problémov zvládla, ale trojtýždňová odstávka, zvlášť, ak sa ochladí, by už mohla spôsobiť problémy a vyhnať ceny komodity nahor.

Pre lídrov EÚ sú ceny energií, ktoré sú vyššie ako v USA, "bodom vznietenia", teda politicky citlivým bodom.

Po skúsenostiach z minulých rokov, keď Moskva pre spory s Kyjevom zastavila transport plynu cez Ukrajinu, štáty EÚ zlepšili svoju infraštruktúru, ktorá im teraz umožňuje zmeniť tok plynu zo západu na východ. Okrem toho sa únia snaží diverzifikovať dodávky a tlačí členské štáty, aby zväčšili kapacitu zásobníkov.

V prípade, že bude mať EÚ prebytok plynu, môže ho dodávať Ukrajine. Komisia v pondelok požiadala členské štáty, aby presne vyčíslili, koľko plynu dokážu "ušetriť" pre svojich susedov závislých od dodávok cez Ukrajinu, ako aj pre samotný Kyjev.

Rumunsko však Bruselu oznámilo, že ak sa ochladí, nebude schopné pomôcť susednému Bulharsku, ktoré je najviac závislé od dodávok cez Ukrajinu.

Poľsko, ktoré susedí s Ukrajinou, by teoreticky mohlo dostávať plyn z Ruska cez Bielorusko, ale na odklonenie transportu potrebuje súhlas Gazpromu. V prípade, že ruský podnik toto presmerovanie odmietne, Poľsko nebude schopné pomáhať susedom.

Možnosti Slovenska závisia od reverzného toku, s ktorým už Európska komisia (EK) súhlasila, ale príslušný dokument ešte nepodpísala. Dôvodom je chaos na Ukrajine.

Podľa zdroja z Bruselu komisia pracuje na príprave reverzného toku. Zdroj, ktorý nechcel byť menovaný, dodal, že únia tak môže dodávať Ukrajine zhruba 6 miliárd m3 plynu ročne, ale krajina pritom potrebuje až 50 miliárd m3 komodity.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

DNES - 16:13Zahraničné

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev evakuuje v piatok dve nemocnice pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

DNES - 13:51Zahraničné

Ruské úrady zadržali novinára ruského vydania magazínu Forbes pre obvinenia spojené so šírením nepravdivých informácií o ruskej armáde. Oznámil to v piatok novinárov právnik i samotný Forbes.

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

DNES - 11:44Zahraničné

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne, vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

DNES - 11:33Zahraničné

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude "ako 47. prezident Spojených štátov" opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

DNES - 9:41Zahraničné

Kvôli krádeži meškajú vlaky, dopravu úplne odstavili.