• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
21°Bratislava

Konflikt v Ukrajine môže ohroziť slovenskú ekonomiku

  • 15:42 04.03.2014
  • BRATISLAVA
Konflikt v Ukrajine môže ohroziť slovenskú ekonomiku

Napriek relatívne nízkemu objemu vzájomného obchodu medzi Slovenskom a Ukrajinou môže pre slovenskú ekonomiku konflikt u našich východných susedov znamenať výraznejšie komplikácie.


Ropa a plyn

Obchodné väzby s Ukrajinou sú v porovnaní s ostatnými krajinami malé. Na Ukrajinu smeruje zo Slovenska 0,7 % celkového exportu a opačným smerom 1 % celkového dovozu. Širšie obchodné vzťahy tak máme s Ruskom, ktorého podiel na našom vývoze predstavuje 4 % a na dovoze vyše 10 %.

Pre našu krajinu by bolo podľa analytika ČSOB Mareka Gábriša kľúčové, akým spôsobom by konflikt zasiahol najmä do prepravných trás smerujúcich cez Ukrajinu. "Ide najmä o ropu a plyn tranzitujúci sa na Slovensko a potom aj ďalej na západ," uviedol vo svojej analýze. Práve tranzit plynu a ropy totiž analytik považuje za najslabšie miesto s priamym a rýchlym dopadom aj na našu ekonomiku. "Asi 75 % ropy a plynu dovážaných do strednej Európy z Ruska ide cez Ukrajinu. Slovenská závislosť je ešte vyššia a dopady predchádzajúcej plynovej krízy máme ešte všetci v pamäti," tvrdí.

Súvisiace:

Na Kryme znela streľba, podľa Putina je jeho akcia legálna

Obchod sa teda koncentruje predovšetkým na komodity, ohrozený však môže byť aj export niektorých priemyselných odvetví, mimo iného aj automobilového priemyslu. To v prípade uzatvorenia obchodných trás, alebo ekonomických sankcií voči Rusku. Svoje by zrejme spravilo aj ekonomické spomalenie, či recesia na východ od našich hraníc. "Rusko sa zrejme nevyhne spomaleniu ekonomického rastu pod 1 % a Ukrajine už teraz hrozí pokles hrubého domáceho produktu o viac ako 3 %," tvrdí Gábriš.

Nervozita na finančných trhoch

Nákaza by sa mohla šíriť aj cez finančný sektor. Aj v tomto prípade je však prepojenie Ukrajiny so Slovenskom relatívne slabé. Zo strednej Európy je podľa Gábriša z tohto pohľadu na tom najexponovanejšie maďarský finančný sektor, priame zastúpenie na Ukrajine však majú aj niektoré európske bankové skupiny.

Už teraz sa pritom nervozita na finančných trhoch ukazuje vo vývoji mien Ukrajiny aj Ruska. Rubeľ podľa Gábriša strácal v čase eskalácie konfliktu viac ako 11 % svojej hodnoty od začiatku roku, kým hrivna takmer 30 %. Tá však svoju stratu skorigovala na aktuálnych necelých 17 %. Na výraznejšie posilňovanie však môže hrivna zrejme zabudnúť. "Na vyriešenie ekonomických problémov v podobe redukcie rozpočtového deficitu či schodku bežného účtu bude pravdepodobne potrebná ďalšia devalvácia," dodal analytik ČSOB.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

VČERA - 21:33Ekonomické

Inflácia v USA zostáva vysoká a americká centrálna banka ešte počká, kým začne znižovať úrokové sadzby, uviedol jej šéf Jerome Powell.

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

VČERA - 11:52Ekonomické

Všetci by mali mať skutočné príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie a dokázať sa postarať o seba a svoje rodiny.

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

VČERA - 10:17Ekonomické

Spoločnostiam vlani medziročne narástli tržby o 2,1 % a klesli náklady na spotrebovaný tvar a energie.

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

17:36 30.04.2024Ekonomické

Európska centrálna banka by mala začať so znižovaním úrokových sadzieb v júni v prípade, že inflácia bude pokračovať v spomaľovaní podľa očakávaní.

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

14:41 30.04.2024Ekonomické

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť od polovice mája. Dopravca FlixBus spustí od 16. mája linku zo Žiliny cez Bratislavu do chorvátskej Puly.