• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
13°Bratislava

Slováci očakávajú vyššie platy ako vlani, ženy sa podceňujú

  • 6:37 26.02.2014
  • BRATISLAVA
Slováci očakávajú vyššie platy ako vlani, ženy sa podceňujú

Ľudia, ktorí si hľadali prácu v minulom roku, vo svojich životopisoch uvádzajú, že by chceli zarábať v priemere 823 eur.

Platové očakávania záujemcov o prácu za posledný rok stúpli o 4 %. Ľudia, ktorí si hľadali prácu v minulom roku, vo svojich životopisoch uvádzajú, že by chceli zarábať v priemere 823 eur.

Muži si viac veria

Tým, ktorí si hľadali prácu rok pred nimi, stačilo v priemere 792 eur mesačne. Vyplýva to z databázy životopisov na portáli Profesia.sk a prieskumu na portáli Platy.sk. Informovala o tom Marcela Glevická zo spoločnosti Profesia.

Ak si vlani hľadal prácu muž, očakával, že jeho mesačný plat bude 936 eur. Ženy, ktoré si za posledný rok hľadali prácu, vo svojich životopisoch uvádzali, že ich očakávaný plat bude 710 eur. "Očakávané platy žien sú približne o štvrtinu nižšie ako očakávané platy mužov, čo môže byť na jednej strane spôsobené výberom nižšie platených pozícií, na ktorých si hľadajú ženy častejšie prácu a zároveň tým, že ženy sa vo svojich platových očakávaniach podceňujú,” vysvetľuje projektový manažér online prieskumu Platy.sk Miroslav Dravecký.

Najviac čakajú v Bratislavskom kraji

Najnižšie platové očakávania majú ľudia vo veku od 17 do 24 rokov. V priemere očakávajú, že budú zarábať 701 eur mesačne. Ide o ľudí, ktorí vstupujú na trh práce, nemajú vysokoškolské vzdelanie, ani dlhoročnú prax. Najčastejšie si hľadajú prácu na pozíciách v administratíve alebo na pozíciách v obchode ako sú predavač či pokladník.

Skupina vo veku od 25 do 34 rokov už očakáva, že bude mesačne zarábať 873 eur. Najvyššie platové očakávania majú ľudia vo veku od 35 do 44 rokov, ktorí mesačne očakávajú plat 893 eur. Následne očakávané platy ľudí klesajú a ak sa chce zamestnať človek nad 45 rokov, počíta s platom 861 eur. Človek hľadajúci si prácu po 55 očakáva, že jeho mesačný plat bude 842 eur.

Najnižšie platy čakajú ľudia v Košickom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji, najvyššie v Bratislavskom kraji. Priemerný očakávaný plat v Bratislavskom kraji za minulý rok bol 887 eur mesačne. Najbližšie k očakávaným platom v Bratislavskom kraji majú ľudia, ktorí si hľadajú prácu v Trnavskom kraji, kde by mesačne chceli zarábať 807 eur. V ostatných krajoch na Slovensku ľudia platy nad 800 eur mesačne neočakávajú. Najnižšie očakávané platy majú ľudia v Prešovskom a Žilinskom kraji, kde očakávaný plat za posledný rok bol 741 eur.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

VČERA - 21:33Ekonomické

Inflácia v USA zostáva vysoká a americká centrálna banka ešte počká, kým začne znižovať úrokové sadzby, uviedol jej šéf Jerome Powell.

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

VČERA - 11:52Ekonomické

Všetci by mali mať skutočné príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie a dokázať sa postarať o seba a svoje rodiny.

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

VČERA - 10:17Ekonomické

Spoločnostiam vlani medziročne narástli tržby o 2,1 % a klesli náklady na spotrebovaný tvar a energie.

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

17:36 30.04.2024Ekonomické

Európska centrálna banka by mala začať so znižovaním úrokových sadzieb v júni v prípade, že inflácia bude pokračovať v spomaľovaní podľa očakávaní.

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

14:41 30.04.2024Ekonomické

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť od polovice mája. Dopravca FlixBus spustí od 16. mája linku zo Žiliny cez Bratislavu do chorvátskej Puly.