• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Eustream o plynovodnom projekte do Bieloruska zatiaľ mlčí

  • 15:04 11.03.2013
  • BRATISLAVA
Eustream o plynovodnom projekte do Bieloruska zatiaľ mlčí

Spoločnosť Eustream, a.s. zatiaľ nechce konkretizovať podrobnosti o projekte výstavby plynovodu do Bieloruska.

Podľa informácií agentúry SITA, slovenský prevádzkovateľ prepravnej plynovej siete sa chce zúčastniť na výstavbe plynovodného prepojenia na trase Kobrin-Wysokoje-Veľké Kapušany.

"Eustream v tomto momente pokladá za predčasné konkretizovať podrobnosti. V súčasnosti intenzívne pracujeme na výstavbe plynovodného prepoja s Maďarskom a venujeme sa aj príprave poľsko-slovenského prepojenia,“ povedal pre agentúru SITA hovorca firmy Eustream Vahram Chuguryan.

Eustream však podľa neho podporuje všetky možnosti a projekty, ktoré môžu priniesť zvýšenie štandardov bezpečnosti dodávok plynu pre Slovensko a zároveň sa zvýši využitie kapacít slovenskej prepravnej siete.

“Prepojenie Bieloruska, Poľska a Slovenska je reálny a už v minulosti analyzovaný koncept. K projektu sa vraciame po zhruba desiatich rokoch, keď sme sa spolu s partnerskými plynárenskými spoločnosťami zaoberali prepojením Jamalského plynovodu a tradičnej prepravnej trasy z východu na západ v bode Veľké Kapušany," konštatoval Chuguryan.

Ako pre agentúru SITA minulý týždeň uviedol zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, o možnom prepojení prepravných sústav už rokovala aj slovensko-ruská medzivládna komisia v Moskve. Komisia odporučila zúčastneným stranám, aby pokračovali v tomto projekte.

Projekt, ktorý doviedlo do pomerne pokročilej rozpracovanosti medzinárodné konzorcium plynárenských firiem už v minulej dekáde, nadväzuje na koncept prepojenia Jamalského plynovodu so stanicou Veľké Kapušany. Hlavnými cieľmi projektu sú jednak zvýšenie bezpečnosti dodávok plynu pre Slovensko a ďalšie európske krajiny, ale zároveň aj možnosť podporiť prepravu plynu v tradičnom smere z východu na západ.

Spoločnosť Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete a prepravcom zemného plynu s kapacitou prepravnej siete viac ako 90 miliárd metrov kubických za rok a celkovou dĺžkou 2 270 kilometrov. Zamestnáva takmer 900 ľudí a dosahuje ročný obrat vyše 800 mil. eur.

Firma odštartovala svoju činnosť 1. júla 2006 právnym odčlenením prepravných aktivít od Slovenského plynárenského priemyslu ako jeho 100-percentná dcérska spoločnosť. Jedným z akcionárov SPP je Slovenská republika prostredníctvom Fondu národného majetku SR (51 %).

Vlastníkom minoritného podielu je česká spoločnosť Energetický a průmyslový holding, ktorú ovládajú českí podnikatelia Daniel Křetínský a Petr Kellner a slovenská investičná skupina J&T. Tá podiel odkúpila od spoločností E.ON Ruhrgas AG a GDF SUEZ.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

DNES - 21:17Ekonomické

Európska únia (EÚ) v piatok formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám. TASR o tom informuje na základe sp

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

DNES - 20:23Ekonomické

SOI varuje pred nebezpečným produktom na slovenskom trhu.

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

DNES - 15:17Ekonomické

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície.

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

DNES - 12:54Ekonomické

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

DNES - 8:41Ekonomické

Pre malú a otvorenú ekonomiku, ako je slovenská, výhody eura prevažujú nad nevýhodami. Zdôrazňuje to Ivan Mikloš pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie a 15. výročia prijatia eura.