Zložka v obľúbených nápojoch môže zvyšovať riziko rakoviny krvi

Vedci vysvetlili vplyv aminokyseliny na leukémiu.
Zložka v populárnych energetických nápojoch môže potenciálne zvyšovať riziko vzniku alebo agresivitu rakoviny krvi. Naznačuje to štúdia vedcov z Rochesterskej univerzity v New Yorku. Tí varujú varujú spotrebiteľov, aby obmedzili konzumáciu nápojov s obsahom taurínu. Tieto závery boli publikované v odbornom časopise Nature.
Tím výskumníkov po prvýkrát zistil, že taurín pôsobí ako "palivo" pre bunky leukémie. Je to forma rakoviny krvi, ktorá vzniká v kostnej dreni. Hoci sa taurín v tele tvorí prirodzene a dokonca sa používa ako doplnok na zmiernenie vedľajších účinkov chemoterapie u pacientov s leukémiou, konzumácia vyšších dávok by podľa odborníkov mohla spôsobiť, že rakovina bude agresívnejšia.
Vedci v experimentoch na myšiach a ľudských bunkách leukémie zistili, že blokovanie prísunu taurínu do rakovinových buniek dokázalo spomaliť progresiu ochorenia. Zistili, že taurín sa tvorí v podskupine zdravých buniek v kostnej dreni a následne je génom SLC6A6 prenášaný do buniek leukémie. Tam rakovinové bunky využívajú taurín na glykolýzu – proces tvorby energie, ktorý im umožňuje rýchlejšie sa deliť a množiť.
Hlavná výskumníčka Jeevisha Bajaj zdôraznila potrebu ďalších štúdií na meranie hladín taurínu u pacientov s leukémiou a hľadanie spôsobov ich zníženia. Upozornila, že hoci sa taurín často odporúča onkologickým pacientom pre jeho protizápalové účinky, "naše súčasné údaje naznačujú, že by bolo užitočné vyvinúť stabilné a účinné spôsoby, ako zabrániť vstupu taurínu do buniek leukémie."
Nový spôsob liečby rakoviny
Vedci však vďaka výskumu majú aj dobrú správu. Zameranie sa na blokovanie prísunu taurínu pre rakovinové bunky by mohlo predstavovať novú potenciálnu cestu pre liečbu agresívnych foriem leukémie.
Štúdia prichádza v čase, keď ďalší výskum skúma, či taurín môže ovplyvňovať aj iné druhy rakoviny, napríklad rakovinu hrubého čreva. Samostatná štúdia na Floridskej univerzite aktuálne v druhej fáze klinického skúšania skúma, či pravidelná konzumácia energetických nápojov s taurínom ovplyvňuje črevné baktérie spojené so zápalom a rizikom rakoviny hrubého čreva u mladých dospelých.
Hoci sa taurín v malých množstvách považuje za bezpečný, vyššie dávky môžu spôsobiť tráviace ťažkosti ako zvracanie, hnačka či zápcha. Nové zistenia však poukazujú na jeho potenciálne závažnejšiu úlohu pri rozvoji rakoviny u mladých ľudí.

Pacientka upozorňuje na skrytý príznak rakoviny mozgu: Toto som ignorovala od detstva
Mladá žena ignorovala príznaky celé desaťročie.

Negatívne následky Ozempicu: Štúdia zistila vážne riziká užívania liekov na chudnutie
Populárne lieky na chudnutie majú vážne vedľajšie účinky.

Prelomový objav: Vedci odhalili možnú príčinu rakoviny hrubého čreva u mladých
Výskumníci prispeli k objasneniu nárastu prípadov rakoviny hrubého čreva u ľudí mladších ako 50 rokov.

Gastroenterológ varuje: Tento typ bolesti môže byť skorým znakom rakoviny
Tento málo známy varovný signál môže odhaliť rakovinu hrubého čreva.