Ako si pripraviť nakladané huby: Táto korenina dodá hubám výnimočnú chuť
- 7:03 29.09.2024
- Bratislava
Pozrite si niekoľko receptov na nakladané huby.
Po zbere húb ich mnohí ľudia často krájajú a sušia, no existujú mnohé iné chutné spôsoby, ako zužitkovať nazbierané huby. Nakladané huby sú ideálne ako príloha alebo ako rýchla chuťovka na chlebe či hrianke, ktorú si doprajete počas celého roka. Sú typické pre poľskú a ruskú kuchyňu, pričom Rusi do nakladaných húb pridávajú ako tajnú ingredienciu škoricu. Tá dodá nakladaným hubám úžasnú chuť.
Spracovať môžete takmer všetky druhy húb, ktoré sa vyskytujú v našich zemepisných šírkach. Perfektne sa na tento účel hodia šampiňóny, hríby, kuriatka, podpňovky a hlivy. Skvelú chuť majú aj huby v octe alebo v slanom náleve. Tu je niekoľko zaujímavých receptov na nakladané huby.
Huby nakladané v octe
Foto: Tserliukevich Sviatlana/Shutterstock.com
Ingrediencie:
- 1 kg lesných húb
- 1 šálka z 10% octu a vody
- 3 bobkové listy
- 2 polievkové lyžice soli
- 2 polievkové lyžice cukru
- niekoľko malých cibúľ
- 1 čajová lyžička horčičných semienok
Príprava:
Klobúčiky vložte do vriacej vody s lyžičkou soli, varte 20 minút, po 10 minútach pridajte cibuľu, huby vyberte a nechajte ich odkvapkať. Umiestnite huby do vopred umytých sklenených pohárov a nechajte ich vychladnúť. Prevarte vodu s octom, cukrom a zvyškom soli a korenia, nechajte vychladnúť a zalejte huby. Do každej nádoby dajte cibuľu a horčičné semienko. Poháre zakryte a odložte na chladné miesto.
Marinované huby bez octu
Ak dávate prednosť marinovaniu bez octu, použite tento recept na huby v slanom náleve. Budú skvelé ako občerstvenie na večierok. Túto marinádu môžete použiť aj na prípravu nakladaných húb.
Ingrediencie:
- 2 kg šampiňónov alebo hríbov
- 2 polievkové lyžice soli
- 1 polievková lyžica nového korenia
- bobkový list
- biela alebo červená cibuľa
Príprava:
Hríby dôkladne očistite a opatrne nakrájajte na menšie kúsky. Opláchnite ich pod tečúcou vodou, osušte v sitku a položte na papierovú utierku. Cibuľu nakrájajte na kolieska. Huby vložte do vyvarených pohárov. Zalejte ich vlažnou vodou a pridajte cibuľu, nové korenie a bobkový list. Zavrite viečka, vložte do hrnca s vodou a varte 30 minút. Na druhý deň zavárajte poháre rovnakým spôsobom a postavte ich hore dnom.
Nakladané huby bez cibule
Foto: Marina Parshina/Shutterstock.com
Recepty na nakladané huby zvyčajne obsahujú cibuľu, no môžete sa bez nej zaobísť a pripraviť lahodnú marinádu na báze vody.
Ingrediencie:
- 1 kg ľubovoľných húb
- bobkové listy
- Nové korenie
- čierne korenie
- 2 chilli papričky
- semienka koriandra
Príprava:
Očistite huby a nakrájajte ich na menšie kúsky. Vložte ich do cedníka a umyte pod tečúcou vodou. Rozložte ich na papierovú utierku a nechajte ich uschnúť. Osušené huby nasypte do nádoby a zalejte ich vlažnou vodou. Pridajte koriander, bobkový list, zrnká korenia a nasekanú papriku. Pevne zaskrutkujte viečko a vložte do hrnca. Varte 30 minút a potom vyberte. Postup zopakujte na druhý deň, aby sa obsah uzavrel.
Pozor, táto chyba pri tankovaní vám rozsvieti kontrolku!
Amatérska chyba, ktorú opakujú mnohí vodiči pri tankovaní, vám môže rozsvietiť kontrolku v aute.
Vašo Patejdl sa narodil pred 70 rokmi
Široká obec fanúšikov fanúšikov slovenskej hudobnej scény si v týchto dňoch pripomína nedožité jubileum úspešného skladateľa, aranžéra, hráča na klávesové nástroje a speváka Vaša Patejdla.
7 druhov korenín, ktoré sa falšujú, a ako overiť ich pravosť
V obchodoch často nakupujeme koreniny, ktoré sa miešajú s prímesou ďalších zložiek. Najviac sa falšuje týchto 7 druhov korenia.
Ako správne mraziť huby: Takto vám vydržia kvalitné počas celého roka
Tu je niekoľko rád, ako správne očistiť, zmraziť a neskôr využiť nazbierané huby.
Nobelovu cenu za chémiu získali traja vedci za výskum v oblasti bielkovín
Nobelovu cenu za chémiu za rok 2024 získal David Baker z Washingtonskej univerzity a Briti Demis Hassabis s Johnom Jumperom zo spoločnosti Google DeepMind za výskum týkajúci sa bielkovín.