• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
14°Bratislava

SIS mala vlani v hľadáčiku deštrukčné sekty aj korupciu

  • 11:37 17.12.2013
  • BRATISLAVA
SIS mala vlani v hľadáčiku deštrukčné sekty aj korupciu

Slovenská informačná služba vlani v oblasti deštrukčných siekt a náboženských spoločenstiev monitorovala aktivity subjektov, ktoré pri šírení svojej ideológie a snahách o získanie vplyvu v štátnej a súkromnej sfére, ako aj v prostredí samospráv používali neštandardné a netransparentné metódy.

Tie boli často spojené s vlastným obohacovaním a negatívne ovplyvňovali psychické a fyzické zdravie svojich stúpencov, ako aj ich sociálnu situáciu. Aj tieto informácie obsahuje odtajnená časť správy o činnosti SIS v roku 2012, ktorú v piatok SIS zverejnila na svojom webe. Parlament správu v utorok zobral na vedomie.

Korupcia i klientelizmus

SIS bola aktívna aj v sledovaní oblasti korupcie a klientelizmu. Napríklad odstúpila informácie o podozrení z manipulácie verejného obstarávania v štátnej energetickej spoločnosti v prospech spriaznených firiem, na čom mali profitovať zástupcovia podniku.

Tajná služba zaznamenala netransparentné zadávania stavebných zákaziek na úrovni regionálnej samosprávy vopred vybraným spoločnostiam, za ktoré mali byť poskytnuté úplatky. V oblasti manipulovania obstarávania tovarov a služieb v štátnej správe získala poznatky a príjemcov jej poznatkov informovala o podozreniach z netransparentných aktivít pri udeľovaní zákaziek na dodávky výpočtovej techniky a informačných technológií.

Korupcia u podnikateľov

V súvislosti s poskytovaním peňazí z eurofondov informovala o podozrení z korupcie pri schvaľovaní žiadostí o nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ súkromným spoločnostiam.

„Boli zistené aj prípady podozrení z neoprávneného čerpania dotácií na investičné projekty v oblasti poľnohospodárstva,“ píše sa v správe.

SIS informovala o podnikateľoch, ktorí získali z eurofondov dotácie na vysoko nadhodnotené projekty, ktorých schválenie mala sprevádzať korupcia. V hodnotenom období služba získala poznatky o neoprávnenom vyplácaní sociálnych dávok a dôchodkov, ktoré mali byť priznané na základe korupčných praktík.

„Podozrenia z korupčných aktivít boli zistené aj v súvislosti s daňovými a colnými podvodmi, na ktorých mali participovať viacerí pracovníci daňovej a colnej správy“.

Podozrenia na poškodzovanie hospodárskych záujmov štátu tajná služba zaznamenala najmä v energetických a teplárenských spoločnostiach. „Lobistické a korupčné tlaky záujmových skupín prepojených na vrcholový manažment spoločností s majetkovou účasťou štátu mali vyústiť do manipulácie procesov verejného obstarávania,“ píše sa v správe. V niektorých prípadoch zaznamenali indície, že z uvedených dôvodov mali byť verejné súťaže úmyselne obchádzané.

Podozrivé čerpanie eurofondov

SIS poukázala na podozrenia z tunelovania prostriedkov získaných z eurofondov, napríklad prostredníctvom fondu manažujúceho financovanie podnikateľského sektora zo štrukturálnych fondov EÚ.

Dialo sa to cez nadhodnotené platby alebo platby za nerealizované práce a služby, či zneužitie dotácií z eurofondov na iné ako deklarované ciele. „Pozornosť bola venovaná aj podozreniam, že malo dochádzať k čerpaniu eurofondov spoločnosťami, ktoré sú prepojené na skupiny organizovaného zločinu,“ napísali v správe.

SIS informovala aj o podozreniach z ovplyvňovania súdnych konaní, išlo o neoprávnené majetkové a finančné nároky voči štátu. Získala aj poznatky o podozreniach z nezákonných prevodov pozemkov zo štátneho do súkromného vlastníctva.

SIS upozornila na podozrenia z nezákonného vyňatia pôdy z poľnohospodárskeho pôdneho fondu a jej následného preklasifikovania na oveľa drahšie stavebné pozemky.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred umiestnením do reedukačného centra by malo byť vždy vypočuté dieťa

Pred umiestnením do reedukačného centra by malo byť vždy vypočuté dieťa

DNES - 11:35Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR chce nariadiť povinnosť sudcu vždy vypočuť maloleté dieťa pred umiestnením do reedukačného centra.

Danko sa dobrovoľne zapojil do upratovania Dúbravky, takýto dostal trest za nehodu

Danko sa dobrovoľne zapojil do upratovania Dúbravky, takýto dostal trest za nehodu

DNES - 11:04Domáce

Andrej Danko naďalej odmieta, že bol v čase nehody pod vplyvom alkoholu.

NDS upozorňuje na uzávery ôsmich tunelov a podjazdu

NDS upozorňuje na uzávery ôsmich tunelov a podjazdu

DNES - 11:03Domáce

Osem diaľničných tunelov na diaľniciach D1 a D3 a jeden diaľničný podjazd čaká počas mája a júna pravidelná údržba.

Pri nehode auta a kolobežky sa zranili deti, vodička nafúkala

Pri nehode auta a kolobežky sa zranili deti, vodička nafúkala

DNES - 10:36Domáce

Opitá vodička zrazila tri deti na kolobežke, prípadom sa zaoberá polícia.

Polícia hľadá 14-ročné dievča, od nástupu do MHD ju nevideli

Polícia hľadá 14-ročné dievča, od nástupu do MHD ju nevideli

DNES - 10:21Domáce

Školáčka je nezvestná od štvrtka, keď ju naposledy videli nastupovať do autobusu.