Ako pripraviť zdravú a chutnú bazovú šťavu: S týmto receptom to dokáže naozaj každý
- 8:02 07.07.2024
- Svet

Za studena pripravená bazová šťava je nielen chutná, ale má aj liečivé účinky a pomáha s očistou organizmu.
Kvety bazy čiernej sú neprehliadnuteľné. Tieto kry a stromy sú na Slovensku pomerne bežné a kvitnú od mája do júla, pričom tvoria drobné kvety bielej alebo bledožltej farby. Na jeseň sa z nich tvoria drobné čierne bobuľky.
Už po stáročia sa baza využíva rôznymi spôsobmi a to nielen v kuchyni, ale aj ako súčasť domácich lekárničiek. Baza je totiž zdrojom antioxidantov a vitamínov C a B, povzbudzuje organizmus, pomáha s očistou tela, upokojuje v období stresu, ale obklady z kvetov napríklad pomáhajú s úľavou očí. Jej využitie je tak rôznorodé a to platí ako pre kvety, tak aj pre plody.
Z kvetov aj plodov môžete v kuchyni pripravovať naozaj rôzne veci, či už sú to sirupy, želé, čaje a mnoho ďalšieho. Chuť bazy skvele ladí napríklad s citrónom. Často sa možnosti obmedzujú len vašou predstavivosťou a občas aj šikovnosťou. Kým niektoré recepty sú trochu komplikovanejšie, iné zvládne naozaj každý. Je to napríklad aj tento jednoduchý recept, s ktorým si pripravíte lahodnú bazovú šťavu za studena, takže žiadne varenie, len naozaj jednoduchý postup.
Na prípravu tejto bazovej šťavy budete potrebovať
- 1 citrón
- 10 bazových kvetov
- 1l prevarenej vody
- 1kg kryštálového cukru
- 1 dekagram kyseliny citrónovej
Postup
Príprava začína zbieraním kvetov, pričom by ste si mali dať pozor na to, kde kvety zbierate. Zbierajte ich len v čistom prostredí, aby neboli znečistené napríklad výfukovými plynmi a podobne. Taktiež si dajte pozor na to, aby na kvetoch neboli škodcovia, ako napríklad vošky či iný hmyz. Kvety strihajte nožnicami a po zbere ich dobre očistite prepláchnutím pod vodou.
Čisté kvety dajte do veľkého hrnca a zalejte ich vychladnutou prevarenou vodou. Následne pridajte na kolieska nakrájaný citrón a dobre premiešajte. Hrniec dajte do chladničky a nechajte tam túto zmes 24 hodín lúhovať.
Po dni ju vyberte a preceďte cez sitko. Pridajte cukor a kyselinu citrónovú. Zmes dobre premiešajte, aby sa cukor rozpustil. Keď bude cukor rozpustený, môžete šťavu preliať do čistých fliaš a pridať kvapku alkoholu, ktorý pomôže k tomu, aby sa neskazila. Fľaše zatvorte a šťavu môžete skladovať a vydrží vám pomerne dlho. Ak sa do nej teda okamžite nepustíte.

Tradícia 1. apríla vychádza na Slovensku skôr z mestského prostredia
Bláznivé žartíky, kto koho nachytá a to nielen medzi kamarátmi a v rodine, ale aj na celospoločenskej úrovni.

Ruskí veteráni chcú zakázať turecké telenovely
Spolok ruských veteránov viní turecké telenovely z podrývania tradičných hodnôt.

Žena našla na ulici mŕtvu mačku: Hrozné, čo s ňou urobila
Telo mačky a králika našiel na mieste aktivista za práva zvierat.

Video: V centre Moskvy horelo Putinovo auto
Oheň sa z motora rozšíril do interiéru luxusnej limuzíny.

Americký herec na Slovensku: Kaviareň s ním zverejnila fotografiu
Americký herec sa zúčastňuje natáčania na Slovensku. Navštívil aj blízku kaviareň.