Lahodná letná a ľahká polievka z hrášku a mäty: Takto si ju pripravíte
- 6:38 23.06.2024
- Svet

Už za pol hodinu si dokážete pripraviť ideálnu letnú polievku, ktorá vás osvieži a chutí výborne.
V lete sa naše stravovacie návyky menia a vyhľadávame skôr ľahšie a svieže jedlá, ktoré na nás nepôsobia ťažko, ale nasýtia nás. Navyše sú takéto jedlá neraz zdravé a menej kalorické, ale zároveň bohaté na vlákninu, proteíny a ďalšie telu prospešné látky. Príkladom takéhoto ideálneho letného jedla je aj hrášková polievka s mätou. Na jej prípravu môžete použiť mrazený hrášok, ale ideálny je čerstvý. Ak ho práve nemáte v záhrade, môžete ho nájsť v obchode.
Príprava tejto polievky je extrémne rýchla a behom 30 minút by ste mali mať hotovo. Navyše je lahodná nielen polievka, ale aj príloha. Môžete s ňou jesť chrumkavé crostini, čo sú vlastne opečené plátky ciabatty, a citrónovú ricottu. Celú prípravu zvládnete hravo a ani suroviny potrebné na prípravu polievky nie sú zložité.
Na prípravu hráškovej polievky s mätou budete potrebovať:
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja, plus kvapka navyše
- 6 jarných cibuliek, nakrájaných nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, 1 na plátky a 1 na polovicu
- 750 ml zeleninového vývaru
- 700 g mrazeného alebo čerstvého hrášku
- malý zväzok mäty, natrhané a rozdrvené listy
- 100 ml smotany a troška smotany navyše
- 4-8 plátkov ciabatty
- 150 g ricotty
- 1 citrón – odšťavený a s nastrúhanou kôrou
- Hrsť hráškových výhonkov
Foto: Anastasia Izofatova/Shutterstock.com
Príprava polievky:
V hrnci na stredne silnom ohni rozohrejte 2 PL oleja a niekoľko minút na ňom opekajte jarnú cibuľku a cesnak nakrájaný na plátky, kým sa nerozvonia. Pridajte vývar a hrášok a priveďte do varu. Varte 5-8 minút alebo kým hrášok nie je jasne zelený a mäkký. Pridajte väčšinu mäty a rozmixujte tyčovým mixérom, kým sa nevytvorí jemná konzistencia. Prilejte smotanu a opäť rozmixujte na krémovú konzistenciu. Ak chcete naozaj jemnú polievku, môžete ju precediť. Naopak, ak máte radšej redšiu polievku, pridajte ešte trochu vývaru. Na podávanie ju znovu zohrejte.
Príprava prílohy:
Opečte plátky ciabatty a potrite ich rozpoleným strúčikom cesnaku. V miske vyšľahajte ricottu s citrónovou kôrou, vyžmýkanou šťavou a trochou korenia. Lyžičkou ju navrstvite na crostini. Polievku rozdeľte do misiek, pokvapkajte ešte trochou smotany a olivového oleja a posypte hráškovými výhonkami. Polievku môžete ešte ozdobiť lístkami čerstvej mäty. Podávajte s chrumkavým pečivom.

Lesníci varujú: Ak zbadáte takéto hniezdo, nedotýkajte sa ho, hrozia vážne zdravotné následky
Návštevníkom lesa hrozia zdravotné komplikácie, ak sa hniezda dotknú.

Tragédia vo Vysokých Tatrách: Zahynula horolezecká legenda
Známu horolezkyňu našli bez známok života.

Oravská galéria pri príležitosti jej 60. výročia otvára dve špeciálne výstavy
Oravská galéria pri príležitosti jej 60. výročia založenia vo štvrtok otvára dve špeciálne výstavy v Župnom dome v Dolnom Kubíne.

Toto musíte urobiť s tulipánmi, aby vám cez noc nezvädli
Tento jednoduchý trik pomôže udržať tulipány vo váze dlhšie čerstvé.

Koniec pretáčania reklám: Na týchto staniciach si budete musieť pozrieť celé bloky reklám
Ďalší operátor pristúpil k zablokovaniu funkcie pretáčania reklám na vybraných televíznych staniciach.