Lahodná letná a ľahká polievka z hrášku a mäty: Takto si ju pripravíte
- 6:38 23.06.2024
- Svet
Už za pol hodinu si dokážete pripraviť ideálnu letnú polievku, ktorá vás osvieži a chutí výborne.
V lete sa naše stravovacie návyky menia a vyhľadávame skôr ľahšie a svieže jedlá, ktoré na nás nepôsobia ťažko, ale nasýtia nás. Navyše sú takéto jedlá neraz zdravé a menej kalorické, ale zároveň bohaté na vlákninu, proteíny a ďalšie telu prospešné látky. Príkladom takéhoto ideálneho letného jedla je aj hrášková polievka s mätou. Na jej prípravu môžete použiť mrazený hrášok, ale ideálny je čerstvý. Ak ho práve nemáte v záhrade, môžete ho nájsť v obchode.
Príprava tejto polievky je extrémne rýchla a behom 30 minút by ste mali mať hotovo. Navyše je lahodná nielen polievka, ale aj príloha. Môžete s ňou jesť chrumkavé crostini, čo sú vlastne opečené plátky ciabatty, a citrónovú ricottu. Celú prípravu zvládnete hravo a ani suroviny potrebné na prípravu polievky nie sú zložité.
Na prípravu hráškovej polievky s mätou budete potrebovať:
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja, plus kvapka navyše
- 6 jarných cibuliek, nakrájaných nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, 1 na plátky a 1 na polovicu
- 750 ml zeleninového vývaru
- 700 g mrazeného alebo čerstvého hrášku
- malý zväzok mäty, natrhané a rozdrvené listy
- 100 ml smotany a troška smotany navyše
- 4-8 plátkov ciabatty
- 150 g ricotty
- 1 citrón – odšťavený a s nastrúhanou kôrou
- Hrsť hráškových výhonkov
Foto: Anastasia Izofatova/Shutterstock.com
Príprava polievky:
V hrnci na stredne silnom ohni rozohrejte 2 PL oleja a niekoľko minút na ňom opekajte jarnú cibuľku a cesnak nakrájaný na plátky, kým sa nerozvonia. Pridajte vývar a hrášok a priveďte do varu. Varte 5-8 minút alebo kým hrášok nie je jasne zelený a mäkký. Pridajte väčšinu mäty a rozmixujte tyčovým mixérom, kým sa nevytvorí jemná konzistencia. Prilejte smotanu a opäť rozmixujte na krémovú konzistenciu. Ak chcete naozaj jemnú polievku, môžete ju precediť. Naopak, ak máte radšej redšiu polievku, pridajte ešte trochu vývaru. Na podávanie ju znovu zohrejte.
Príprava prílohy:
Opečte plátky ciabatty a potrite ich rozpoleným strúčikom cesnaku. V miske vyšľahajte ricottu s citrónovou kôrou, vyžmýkanou šťavou a trochou korenia. Lyžičkou ju navrstvite na crostini. Polievku rozdeľte do misiek, pokvapkajte ešte trochou smotany a olivového oleja a posypte hráškovými výhonkami. Polievku môžete ešte ozdobiť lístkami čerstvej mäty. Podávajte s chrumkavým pečivom.
Oskar Rózsa uviedol, ako bude znieť slovenská hymna
Jeho ambíciou bolo pozdvihnúť krásnu melódiu hymny.
Žena vyťahovala telefón z trhliny, na sedem hodín uviazla dolu hlavou
Záchranári uviedli, že nič podobné ešte nezažili.
Šéfkuchári varujú: Tieto jedlá si radšej neobjednávajte
Skúsení šéfkuchári prezradili, ktoré pokrmy by si nikdy neobjednali v reštaurácii.
Najdlhšie slúžiaci izraelský premiér Benjamin Netanjahu má 75 rokov
Je prvým izraelským premiérom, ktorý sa narodil po vytvorení židovského štátu, patrí medzi najpravicovejších a najkontroverznejších lídrov v histórii Izraela.
Toto by vám odkázali rozvedení partneri, ktorí sa k sebe vrátili
Čo ich viedlo k návratu do vzťahu a ako sa poučili z prvotného zlyhania?