• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 3.5.2025Meniny má Galina
14°Bratislava

Toto je dôvod, prečo by ste mali poklepať vajce predtým, ako ho dáte variť

  • 19:36 08.06.2024
  • Bratislava
Toto je dôvod, prečo by ste mali poklepať vajce predtým, ako ho dáte variť

Predtým, ako dáte vajcia variť vo vode, by ste mali vyskúšať ich poklepať.

Na sociálnych sieťach koluje virálny trik, ktorý uľahčuje čistenie uvarených vajec od škrupín. Podľa mnohých používateľov poklepanie surového vajca pred varením bude mať za následok, že sa bude dať ľahšie olúpať.

Technika poklepávania

Pred varením jemne poklepte päť alebo šesťkrát vajce čajovou lyžičkou tak, aby ste nepraskli škrupinu. Skúste vajce klepať na spodnej oblejšej strane, nie na vrchnej špicatejšej, aby vám neprasklo. Klepanie po vajci spôsobí, že sa membrána (priehľadná vrstva bežne pripevnená k škrupine) oddelí od škrupiny. Vďaka tomu nebudete mať taký problém škrupinu pekne oddeliť od vajca.

Túto metódu otestovali redaktori magazínu America’s Test Kitchen a podľa nich skutočne funguje. Osem z 12 vajec po poklepaní skutočne dokázali veľmi jednoducho olúpať. Odporúčajú však inú metódu, pri ktorej zaznamenali úspešnosť 12 z 12 vajec.

Varenie v pare

Ich technika však zahŕňa varenie vajec v pare. “Pridaním vajec priamo do horúceho parného prostredia namiesto pomalého štartu v studenej vode sa najvrchnejšie vaječné bielkoviny začnú rýchlo denaturovať. Zachytia sa a spoja, čo spôsobí, že sa od membrány odtrhnú, namiesto toho, aby sa na ňu prilepili,” uviedli experti. Ako predviedli, je potrebné do hrnca dať trochu vody, sitko, na ktoré položíte vajcia a pod pokrievkou nechať vajcia v pare po dobu 13 minút.

Lúpanie vajca pomocou lyžice

Ďalšou metódou je lúpanie vajca pomocou lyžice. Vajce po uvarení nechajte 5 minút ochladiť, najlepšie v ľadovej vode. Vyberte vajce z vody a rozklepnite ho pozdĺž oblejšieho konca poklepaním na kuchynskú linku alebo dosku na krájanie. Odlúpnite len toľko škrupiny, aby ste pod ňu mohli vsunúť špičku lyžice. Opatrne zasuňte lyžicu dovnútra tak, aby krivka lyžice kopírovala krivku vajca. Potom vajce otáčajte a lyžicu posúvate medzi škrupinou a bielkom. Tým sa škrupina uvoľní bez poškodenia vajíčka. Keď sa vám to podarí, je to rýchly spôsob, ako olúpať vajce natvrdo.

Zdroj: Info.sk, TM, americastestkitchen.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI

Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI

VČERA - 15:34Zaujímavosti

Austrálska hudobná rozhlasová stanica CADA sa stala terčom kritiky po tom, ako pol roka používala moderátorku vytvorenú umelou inteligenciou bez toho, aby to priznala.

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

20:27 01.05.2025Zaujímavosti

Veterinár hovorí o kľúčových krokoch k dlhému a šťastnému životu mačky.

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

20:03 01.05.2025Zaujímavosti

Ako na efektívnu starostlivosť o umývačku riadu? Pomôže vám aj netradičný trik s ovocím.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

19:41 01.05.2025Zaujímavosti

Ukrajinský prezident na pohrebe pápeža Františka obišiel protokol. Prečo to spravil?

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení

14:11 01.05.2025Zaujímavosti

Nevyhnutná prísada ázijskej kuchyne má svoje riziká. Toto nezabudnite spraviť po jedení sójovej omáčky.