• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.5.2024Meniny má Bernard
23°Bratislava

Ďalšie výhražné maily pre školy: V týchto museli prerušiť vyučovanie

  • 14:36 09.05.2024
  • Banská Bystrica
Ďalšie výhražné maily pre školy: V týchto museli prerušiť vyučovanie

Budovy škôl prehľadala polícia.

Na dvoch stredných školách v Banskej Bystrici muselo byť vo štvrtok prerušené vyučovanie. Dôvodom boli výhražné emaily, ktoré školy v tento deň dostali, s podobným obsahom ako prišli v utorok (7. 5.) do škôl po celom Slovensku. Išlo o Gymnázium Andreja Sládkoviča a Strednú priemyselnú školu Jozefa Murgaša.

Môžeme potvrdiť, že na dvoch stredných školách v Banskej Bystrici bolo dnes prerušené vyučovanie a budovy prehľadané políciou. Žiadna hrozba nebola nájdená,“ konštatovala pre TASR hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková.

Podľa Zuzany Hrabovskej z Prezídia Policajného zboru (PZ) v týchto prípadoch išlo o emaily zo dňa 7. mája, avšak riaditeľstvá uvedených škôl jeho obsah nahlásili na bezplatné telefónne číslo 158 až vo štvrtok.

„Keďže túto situáciu nepodceňujeme, príslušníci PZ postupne školské zariadenia dôkladne prehľadali, reálna hrozba bombovým útokom sa nepotvrdila,“ uviedla Hrabovská.

V utorok šlo pravdepodobne o kybernetický útok

V prípade utorkových bombových hrozieb na školách šlo s najväčšou pravdepodobnosťou o kybernetický útok. Polícia k stredajšiemu (8. 5.) dňu evidovala vyše 1500 podaní na základné, materské a stredné školy. Po dôkladných prehliadkach sa hrozby nepotvrdili. Po páchateľovi polícia pátra.

Útoky tohto typu podľa ministra školstva Tomáša Druckera jasne ukazujú, prečo je nevyhnutné zvyšovať odolnosť štátu voči hybridným hrozbám. „Charakter útokov tohto typu je výzvou, pretože môžu vyvolať strach, spôsobiť škody či prerušiť vzdelávanie detí,“ zdôraznil. Rezort školstva bude podľa neho plniť záväzok z programového vyhlásenia vlády o zvyšovaní odolnosti voči hybridným hrozbám. „Od apríla napríklad na ministerstve funguje útvar strategickej komunikácie, chystané investície do digitálnej infraštruktúry škôl sa zamerajú aj na oblasť kybernetickej bezpečnosti,“ uzavrel odbor komunikácie MŠVVaM.

NAKA zadržala 14-ročného chlapca

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala počas stredajšej akcie s krycím názvom Škola 14-ročnú osobu v súvislosti s podozrením zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy.

Podozrivý mal v utorok (7. 5.) zaslať na jednu zo základných škôl v okrese Brezno výhražný e-mail o bombe. TASR o tom informovala Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru (PZ).

Policajti odosielateľa e-mailu vypátrali a zadržali do 24 hodín. „Aktuálne prebiehajú so zadržaným mladistvým ďalšie nevyhnutné procesné úkony potrebné na zabezpečenie dôkaznej situácie a vyhodnotenie reálnej hrozby,“ uviedla Hrabovská.

Polícia neskôr informovala, že vyšetrovateľ NAKA obvinil 14-ročného mladíka z okresu Brezno z trestného činu šírenia poplašnej správy. Po vykonaní potrebných procesných úkonov vyšetrovateľ obvineného v stredu vo večerných hodinách prepustil, keďže nezistil žiadne dôvody na jeho väzobné stíhanie.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia posilňuje hliadky po celom Slovensku

Polícia posilňuje hliadky po celom Slovensku

DNES - 13:12Domáce

Polícia na Slovensku pokračuje vo zvýšených opatreniach.

Majerský: KDH je pripravené na stretnutie lídrov, musíme urobiť všetko pre zmier

Majerský: KDH je pripravené na stretnutie lídrov, musíme urobiť všetko pre zmier

DNES - 12:30Domáce

Podľa predsedu KDH treba urobiť všetko pre zmierenie a upokojenie spoločnosti.

Na diaľnici sa prevrátil kamión, premávku obmedzili

Na diaľnici sa prevrátil kamión, premávku obmedzili

DNES - 11:40Domáce

Pravý jazdný pruh je v danom úseku neprejazdný.

Stav premiéra je stabilizovaný, klinicky sa zlepšuje

Stav premiéra je stabilizovaný, klinicky sa zlepšuje

DNES - 11:29Domáce

Nemocnica informovala o najnovšom vývoji zdravotného stavu Roberta Fica.

SaS vyzvala politické strany skončiť s urážkami a rozoštvávaním spoločnosti

SaS vyzvala politické strany skončiť s urážkami a rozoštvávaním spoločnosti

DNES - 11:09Domáce

Opozičná SaS vyzvala predstaviteľov politických strán, aby skončili s útokmi, urážkami a rozoštvávaním spoločnosti, ktoré pokračujú aj po atentáte na premiéra Roberta Fica. Vyhlásil to Branislav Gröhling.