• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
11°Bratislava

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

  • 6:43 29.04.2024
  • Bratislava
Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Banány sú obľúbenou položkou v nákupných košíkoch Slovákov, no nie všetci si vedia poradiť s ich skladovaním. Na internete nájdete mnoho trikov, ako im predĺžiť životnosť, vrátane používania potravinovej fólie alebo mikroténového vrecka, no neraz úplne postačí, keď ovociu doprajete správnu teplotu.

Banány sa kazia rýchlo, takto proces spomalíte

Foto: Pawel Michalowski/Shutterstock.com

Jeffrey Brecht je floridský botanik, ktorý sa v rámci výskumu špecificky zaoberá trvanlivosťou plodín po ich zbere. S blogom Best Food Facts sa podelil o svoj odborný názor na správne skladovanie banánov, v ktorom hrá hlavnú rolu teplota prostredia.

„Banány nenechávajte položené na kuchynskej linke. Proces hnitia u nich môžete spomaliť tak, že ich odložíte na chladné miesto (s najnižšou teplotou 14 stupňov Celzia).“

Aby banány ostali čo najdlhšie čerstvé, mali by ste ich chrániť pred priamym slnečným žiarením a horúcimi kuchynskými zariadeniami. Ideálna je polička v chladnej časti kuchyne alebo suchá a chladná špajza.

„Banány môžete skladovať aj v plastovom vrecku, ktoré obmedzuje rozptyl dýchacích plynov a vytvára vhodnú atmosféru, no skúšanie tohto postupu je rizikové, lebo môže dôjsť až ku kvaseniu.“

Do chladničky ich nevkladajte

Na otázku, či je vhodné skladovať banány v chladničke, Brecht odpovedá jasné nie.

„Banány sú tropické ovocie veľmi citlivé na chlad. Aj niekoľko hodín v teplote pod 14 stupňov im môže uškodiť, pričom väčšina chladničiek je nastavená na teplotu 3 až 5 stupňov. Poškodenie sa na pohľad prejavuje zmenou sfarbenia pod šupkou.“

Chladenie banánov okrem toho podľa odborníka vedie k oslabeniu ich chuti a strate vitamínu C.

K hnitiu a ku kazeniu banánov dochádza pri reakcii s etylénom, ktorý toto ovocie prirodzene produkuje. Na rozdiel od iných druhov ovocia ho banány tvoria najviac, preto patria k najrýchlejšie sa kaziacim potravinám.

Zdroj: Info.sk, DP, bestfoodfacts.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto chyba ovplyvňuje účinnosť krému na opaľovanie

Táto chyba ovplyvňuje účinnosť krému na opaľovanie

DNES - 7:22Zaujímavosti

Na to, aby vás naozaj ochránil pred škodlivým žiarením zo slnka, je potrebné skladovať krém na opaľovanie na vhodnom mieste.

Lekárka si dala botox len na jednu stranu tváre. Dokážete spoznať, ktorú?

Lekárka si dala botox len na jednu stranu tváre. Dokážete spoznať, ktorú?

DNES - 6:31Zaujímavosti

Doktorka si aplikovala botulotoxín len na polovicu tváre, aby ukázala, aké sú jeho následky.

Huliak prišiel na finále slovenskej hokejovej extraligy. Takto reagovali ľudia v Steel Aréne

Huliak prišiel na finále slovenskej hokejovej extraligy. Takto reagovali ľudia v Steel Aréne

VČERA - 21:10Zaujímavosti

Minister Huliak sa v Košiciach nedočkal pozitívneho prijatia.

List napísaný na palube Titanicu vydražili za 300.000 libier

List napísaný na palube Titanicu vydražili za 300.000 libier

VČERA - 11:47Zaujímavosti

Za 300.000 libier sa na aukcii predal list, ktorý na palube Titanicu napísal jeden z najznámejších preživších niekoľko dní pred potopením lode.

Slováci namiesto šetrenia prišli o peniaze. Pozor na tento masívny podvod

Slováci namiesto šetrenia prišli o peniaze. Pozor na tento masívny podvod

20:00 29.04.2025Zaujímavosti

Používatelia smartfónov si v snahe ušetriť peniaze nainštalovali škodlivé aplikácie.