• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
13°Bratislava

Demokracia v praxi: Prečo je účasť v eurovoľbách dôležitá

  • 11:20 22.04.2024
  • Banská Bystrica
Demokracia v praxi: Prečo je účasť v eurovoľbách dôležitá

Voľby do Európskeho parlamentu patria na Slovensku tradične k tým s najmenšou účasťou. Záujem Slovákov o dianie v Únii však naznačuje, že by to tak nemalo ostať.

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa v roku 2024 budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna, v rámci celej Európskej únie (EÚ) prebehnú 6. až 9. júna. Volebný víkend sa zakončí v nedeľu, keď zároveň skončí moratórium a začnú sa spočítavať hlasy voličov.

Väčšia mobilizačná kampaň pred eurovoľbami sa začne v posledný aprílový týždeň po poslednom zasadnutí EP v aktuálnej zostave.

Na Slovensku si v roku 2024 prvýkrát volíme 15 poslancov EP, v roku 2019 to bolo o jedného menej, rok predtým len 13. Ministerstvo vnútra eviduje 24 kandidujúcich politických subjektov, z ktorých najznámejšie sú politické strany ako SMER-SD, HLAS-SD, Progresívne Slovensko, SaS, SNS či KDH. Hlasovať je možné len zo Slovenska, voľby zo zahraničia zatiaľ nie sú možné.

Slováci si uvedomujú dôležitosť EÚ

Foto: Belish/Shutterstock.com

Na dôležitosť eurovolieb a vplyv rozhodnutí Európskeho parlamentu na každodenný život Slovákov upozornil seminár Demokracia v praxi: 50 dní do Európskych volieb, ktorý sa konal v piatok 19. apríla v Banskej Bystrici pod záštitou Slovenského syndikátu novinárov v spolupráci s Kanceláriou Európskeho parlamentu na Slovensku.

Na podujatí vystúpil europoslanec Michal Wiezik, ktorý zdôraznil dôležitosť Zelenej dohody EÚ a konceptu Repower EU, ktorého hlavným cieľom je zabezpečiť EÚ čo najväčšiu samostatnosť v oblasti priemyslu a surovín. Pozvaný bol aj Robert Hajšel, ktorý sa však z pracovných dôvodov nezúčastnil.

Tlačoví tajomníci Kancelárie EP na Slovensku Ján Jakubov a Štefan Hudec na seminári pripomenuli výsledky posledného eurobarometra z apríla 2024, ktorý mapoval nálady občanov EÚ počas jari.

Z výsledkov vyplýva, že 80 % občanov EÚ zo Slovenska považuje hlasovanie v eurovoľbách v súčasnej medzinárodnej situácii za ešte dôležitejšie, pričom záujem o eurovoľby u nás vzrástol za posledných 5 rokov o 5 percentuálnych bodov (43 % obyvateľov). Najväčší záujem o voľby už štandardne pozorujeme v mladšej vekovej kategórii 25 až 39 rokov. Mnohých možno prekvapí, že záujem o voľby do EP je na Slovensku podľa aktuálnych prieskumov vyšší ako napríklad v Česku alebo Bulharsku.

Predsedníčka EP Roberta Metsola v reakcii na výsledky prieskumu verejnej mienky uviedla: „Európania si uvedomujú, že vo voľbách ide o veľa a že hlasovanie je v súčasnom geopolitickom kontexte ešte dôležitejšie. Vyzývam našich občanov, aby v blížiacich sa európskych voľbách odovzdali svoj hlas, posilnili tak európsku demokraciu a formovali budúcnosť Európy.“

EÚ ako mierový nástroj

V rámci Únie 73 % obyvateľov vníma vplyv EÚ na svoj bežný život, na Slovensku je toto číslo ešte vyššie – 85 %, pričom až 82 % opýtaných zo Slovenska vníma naše členstvo v EÚ ako prospešné.

Občania v Únii vnímajú ako jej najdôležitejšie priority najmä boj proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu, verejné zdravie, podporu hospodárstva a vytváranie nových pracovných miest, ochranu a bezpečnosť EÚ a opatrenia proti zmene klímy.

Na Slovensku – zrejme aj vplyvom konfliktu na susednej Ukrajine – sa kladie vyšší dôraz najmä na obranu a bezpečnosť, skokanom v rebríčku hlavných priorít je u nás aj poľnohospodárska politika, ktorá zas môže súvisieť s nedávnymi protestmi farmárov. Slováci vnímajú ako jeden z hlavných prínosov Únie aj voľný pohyb v rámci členských krajín.

Záujem o eurovoľby je u nás dlhodobo nízky, no každé voľby dosiaľ potvrdili, že konštantne narastá. Podľa eurobarometra 13 % Slovákov pozná presný termín eurovolieb a 36 % má o nich prehľad, čo je síce menej ako priemer EÚ, no z pohľadu diania na Slovensku to predstavuje nárast o 5 percentuálnych bodov. Trend dokonca naznačuje, že účasť v eurovoľbách by mohla opäť stúpnuť aj v roku 2024.

Zdroj: Info.sk, Denisa Pšenová, minv.sk, europa.eu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Počet dopravných nehôd je zatiaľ podobný ako vlani v rovnakom období

Počet dopravných nehôd je zatiaľ podobný ako vlani v rovnakom období

DNES - 7:50Domáce

Počet dopravných nehôd je zatiaľ podobný ako v rovnakom období minulého roka. Kým vlani došlo od januára do 5. mája k 3569 nehodám, tento rok ich polícia zaznamenala 3575.

Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

VČERA - 20:48Domáce

Muž, ktorý popri ceste tlačil bicykel, nemal šancu prežiť.

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

VČERA - 20:18Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala v utorok novelu zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

VČERA - 19:06Domáce

Vodič motocykla mal prechádzať cez križovatku, keď mu do cesty vošiel kamión.

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

VČERA - 18:30Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách.