• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
21°Bratislava

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

  • 20:35 19.04.2024
  • Bratislava
Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Cukety sú obľúbené plodiny, ktoré môžu pri svojom raste zaberať veľa miesta kvôli veľkým listom a stonkám. Vedeli ste však, že cukety sa dajú vycvičiť na vertikálny rast, čo je nový spôsob, ako ušetriť miesto a pestovať rastliny na menších plochách?

Prinútiť tieto zvyčajne bujne rastúce rastliny, aby nerástli horizontálne, sa môže zdať zložité, ale dá sa to jednoducho dosiahnuť pomocou dobrej opornej konštrukcie, vyväzovania a strihania. Okrem šetrenia miesta pre iné rastliny môže vertikálne pestovanie pomôcť v boji proti chorobám a škodcom.

Vertikálne pestovanie pomáha predchádzať plesniam, pretože umožňuje lepšiu cirkuláciu vzduchu medzi listami. Umožňuje to tiež včas spozorovať prípadné problémy s chrobákmi. Vo všeobecnosti platí, že chrobáky radi kladú vajíčka pod list, takže budete môcť tieto listy lepšie identifikovať a buď odstrániť celý list, alebo odstrániť vajíčka.

Zdvíhanie plodov z pôdy tiež pomáha zabrániť škodcom v okusovaní cukety a môže podporiť rovnomernejší vývoj rastúcich plodov.

Foto: NICKY1841/Shutterstock.com

Tipy na vertikálne pestovanie cukiet

Rastliny si môžete kúpiť v záhradníctvach, alebo si cukety môžete vypestovať zo semien, a to buď zasadením do interiéru v apríli, alebo výsevom semien do exteriéru v máji. Bez ohľadu na to, či vysádzate mladé rastliny von do záhrady, keď pominie riziko mrazov, alebo priamo vysievate semená, odporúča sa v čase výsadby umiestniť mriežku alebo opornú konštrukciu.

Pri vertikálnom pestovaní cukety vysádzajte aspoň 60 cm od seba. Cuketám sa darí v úrodných a dobre odvodnených typoch pôdy a na slnečnom mieste v záhrade.

Pestovanie cukiet s podperami

Kruhová alebo štvorcová podpera na paradajky je jedným z najlepších spôsobov vertikálneho pestovania cukiet. Zvislá klietka obklopí rastlinu a poskytne jej pevnú oporu. Stačí sadenicu dať do stredu konštrukcie a potom ju zatlačiť do zeme k prvej priečke.

Keď bude cuketa rásť, je vhodné preplietať horné listy cez poschodia konštrukcie. Dbajte na to, aby ste s rastlinou držali krok, keď rastie. Ak to neurobíte, môžete mať problémy s presúvaním listov cez úrovne konštrukcie a stonky sa vám neskôr môžu lámať.

Prerezávanie

Keďže rastlina rýchlo rastie, je veľmi dôležité aj strihanie. Pomôže zabezpečiť nepretržitú cirkuláciu vzduchu, čo pomáha v boji proti hubovým chorobám, ako je napríklad múčnatka. Rastlina počas rastu nepotrebuje všetky listy, preto by ste mali začať odstraňovať spodné listy pod plodmi. Odstrihnutím prebytočného lístia čistými a ostrými nožnicami sa energia presmeruje na tvorbu plodov.

Zber

Pravidelný zber cukety v priebehu vývoja rastliny tiež vedie k nepretržitej produkcii plodov. Odstrihávanie plodov, keď dorastú do dostatočnej veľkosti, tiež zníži hmotnostné zaťaženie popínavej rastliny a vy môžete ľahko získať stály prísun cukiet. Z rastliny môžete zbierať aj cuketové kvety, ktoré môžete konzumovať surové alebo varené.

Ako vysoko rastú cukety?

Cukety pri vertikálnom pestovaní nevyrastú do prílišnej výšky. Je pravdepodobné, že rastlina dosiahne výšku približne 90 až 120 cm v závislosti od odrody. Je vhodné však kúpiť dlhšiu podperu, ktorá sa zatlčie hlbšie do zeme.

Foto: NICKY1841/Shutterstock.com

Je možné pestovať cukety vertikálne v kvetináči?

Cukety sú vhodné na pestovanie v kvetináčoch, no potrebujú veľkú nádobu, do ktorej sa zmestí jej rozsiahly koreňový systém, ideálne aspoň 45 cm hlbokú a 40 cm širokú. Cukety pestované v kvetináčoch možno naučiť rásť vertikálne - môžete použiť kolík alebo oporu v nádobe. Plodiny rastúce v kvetináčoch si vyžadujú viac zalievania a hnojenia ako pri pestovaní rastlín v zemi.

Rovnako ako cukety, aj mnohé odrody letných a zimných tekvíc sa dajú naučiť rásť vertikálne, namiesto toho, aby sa rozrastali horizontálne po pôde a zaberali veľa miesta. Ak plánujete pestovať tekvicu vertikálne, ideálne sú kompaktnejšie druhy letných tekvíc a zimné odrody s menšími plodmi.

Zdroj: Info.sk, TM, outdoorhappens.com, homesandgardens.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

VČERA - 21:01Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

VČERA - 19:35Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

VČERA - 18:41Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

VČERA - 6:49Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

21:20 30.04.2024Zaujímavosti

Jednoduché pravidlo dvoch sekúnd zachráni vaše auto pred drahými opravami v dôsledku jazdenia po poškodených cestách.