• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
25°Bratislava

Študenti získajú novú právomoc, mohli by pracovať ako zubní asistenti či sanitári

  • 14:29 17.04.2024
  • Bratislava
Študenti získajú novú právomoc, mohli by pracovať ako zubní asistenti či sanitári

Odbornú pracovnú činnosť v zdravotníckych povolaniach praktická sestra - asistent, zubný asistent a sanitár by mohli od leta vykonávať aj študenti daných odborov.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorý v stredu schválila vláda. Zároveň navrhla Národnej rade (NR) SR prerokovať novelu v skrátenom legislatívnom konaní.

V nadväznosti na potrebu riešenia akútneho nedostatku pracovníkov v zdravotníctve je prospektívne umožniť výkon odborných pracovných činnosti v zdravotníckych povolaniach praktická sestra - asistent, zubný asistent a sanitár, študentom a žiakom vybraných študijných odborov už po ukončení akademického roka a školského roka 2023/2024, teda už počas letných prázdnin v roku 2024, prostredníctvom pracovnoprávneho alebo obdobného pracovnoprávneho vzťahu,“ vysvetlilo Ministerstvo zdravotníctva SR.

Opatrenie podľa rezortu posilní zabezpečenie poskytovania zdravotnej starostlivosti v období čerpania letných dovoleniek zdravotníckymi pracovníkmi. Zároveň podporí motiváciu študentov, zlepší ich adaptáciu v zdravotníckych zariadeniach, ako aj formovanie vzájomných vzťahov v multidisciplinárnych tímoch. „Zamestnávatelia získajú príležitosť na potencionálne obsadzovanie pracovných miest novými zamestnancami a budovanie ich kariérneho rastu,“ doplnil rezort.

Novela má tiež zjednodušiť zaraďovanie zdravotníckych pracovníkov do špecializačného štúdia vrátane rezidentského štúdia. Umožní, aby bol zamestnávateľom rezidentov aj poskytovateľ ambulantnej zdravotnej starostlivosti. MZ SR má zároveň spolupracovať so samosprávami v oblasti uplatnenia absolventov rezidentského štúdia. Cieľom je zabezpečiť ich plynulejšie, efektívnejšie a adresnejšie dopĺňanie do ústavnej a ambulantnej praxe so zameraním sa na regióny Slovenska s nedostatkom zdravotníckych špecialistov. Úprava tiež absolventom rezidentského štúdia umožní v päťročnom období poskytovania zdravotnej starostlivosti získať nadväzujúcu špecializáciu alebo certifikovanú pracovnú činnosť, ktorej doba získavania bude započítaná do tohto obdobia.

Okrem iného sa upravujú aj podmienky na vydávanie a uverejňovanie minimálnych štandardov pre špecializačné a certifikačné študijné programy, ako aj minimálnych štandardov pre študijné programy sústavného vzdelávania z dôvodu možnosti flexibilnejších zmien vo vzdelávaní zdravotníckych pracovníkov v súlade s vedecko-technickým pokrokom.

Rezort novelou reaguje na nesúlad ustanovení slovenského práva s jednou zo smerníc Európskeho parlamentu a Rady. MZ upozornilo, že ak si SR nesplní povinnosti vyplývajúce z ustanovení smernice, Európska komisia by pokračovala v konaní, ktoré by mohlo finálne viesť až k rozsudku Súdneho dvora Európskej únie obsahujúcom uloženie finančnej sankcie.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo viacerých mestách sa šíri zákerný vírus, hygienici prijali opatrenia

Vo viacerých mestách sa šíri zákerný vírus, hygienici prijali opatrenia

DNES - 13:21Domáce

Vírusom sa nakazili už stovky ľudí, všetkých spája jedlo z jednej prevádzky.

Vodič autobusu nafúkal 1,40 promile, hrozí mu päťročné väzenie

Vodič autobusu nafúkal 1,40 promile, hrozí mu päťročné väzenie

DNES - 12:45Domáce

Vodič autobusu šoféroval pod vplyvom alkoholu, hrozí mu väzenie.

Zapojí sa Korčok do eurovolieb? Toto uviedol pred ich konaním

Zapojí sa Korčok do eurovolieb? Toto uviedol pred ich konaním

DNES - 11:59Domáce

Ivan Korčok vyzýva v eurovoľbách najmä na podporu ženských kandidátok.

Slovensko čelí žalobe Európskej komisie, týka sa životného prostredia

Slovensko čelí žalobe Európskej komisie, týka sa životného prostredia

DNES - 11:26Domáce

Európska komisia žaluje Slovensko na Súdnom dvore Európskej únie v súvislosti s nesplnením si povinností týkajúcich sa preskúmania, aktualizácie a oznamovania plánov manažmentu povodňového rizika.

Auto zrazilo 16-ročné dievča na priechode pre chodcov

Auto zrazilo 16-ročné dievča na priechode pre chodcov

DNES - 10:14Domáce

Polícia sa zaoberá okolnosťami nehody.