• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
16°Bratislava

Video: Na dne mora leží potopené lietadlo, mnohí si ho pomýlili so záhadným letom MH370

  • 21:02 17.04.2024
  • Akaba
Video: Na dne mora leží potopené lietadlo, mnohí si ho pomýlili so záhadným letom MH370

Potápači zachytili podmorské zábery vraku lietadla.

Potápači s kamerami zachytili zábery opusteného lietadla na dne mora. Vrak bol v minulosti predmetom diskusií na sociálnych sieťach, pričom mnohí ho mylne považovali za stratené lietadlo letu MH370. V skutočnosti však ide o lietadlo Lockheed L-1011 TriStar, ktoré bolo v roku 2019 úmyselne potopené na dno Červeného mora a teraz slúži ako domov pre morské živočíchy.

Zábery ukazujú lietadlo ležiace na dne mora, pričom medzi jeho sedadlami a cez rozbité okná plávajú ryby. Podvodný fotograf a vášnivý potápač Brett Hoelzer sám preplával vrakom a natočil skorodované sedadlá pre cestujúcich, pričom niektoré mali ešte neporušené opierky hlavy.

Z lietadla sa stala atrakcia

Veľké 400-miestne lietadlo nechali potopiť po tom, ako bolo zaparkované a roky opustené na medzinárodnom letisku kráľa Husajna v Jordánsku. Lietadlo bolo prvýkrát zaregistrované v 80. rokoch minulého storočia a slúžilo leteckým spoločnostiam vrátane Royal Jordanian Airlines, portugalskej TAP Air, švédskej Novair a portugalskej Luzair. Úrad špeciálnej ekonomickej zóny Akaba nakoniec lietadlo kúpil a nechal ho potopiť v Akabskom zálive v Jordánsku.

Cieľom tohto kroku bola podpora potápačskej turistiky a rastu koralov, čo sa za posledných päť rokov zrejme podarilo. Mnohí potápači začali vyhľadávať vrak lietadla, ktorý sa nachádza v hĺbke 15 až 28 metrov a jeho krídla chránia zhluky koralov. Všetky tri motory sú stále namontované na lietadle a jeho kokpit, toalety a kuchynka ostali neporušené. Stredné sedadlá lietadla však boli z neho vytrhnuté, aby potápači mali väčšiu voľnosť pri jeho skúmaní. Na toaletu bola umiestnená umelá kostra ako atrakcia.

Potápač Brett Hoelzer predtým pre televíziu CNN povedal: "Kokpit je najplytšia časť vraku a smeruje k pláži vo výške približne 13 metrov. Potápači môžu ísť dozadu k posledným dvom výstupným dverám, ktoré sú v hĺbke 28 metrov. Alebo môžu vyjsť strednými dverami, ktoré sú v hĺbke približne 20 metrov." Podľa miestnej potápačskej spoločnosti Deep Blue Dive Centre je lietadlo jednou z najnavštevovanejších potápačských lokalít v jordánskej Akabe.

Na sociálnych sieťach sa šírili hoaxy o lete MH370

Na sociálnych sieťach sa v minulosti objavili zábery potopeného lietadla, pričom vznikli špekulácie, že ide o vrak nezvestného letu Malaysia Airlines 370 (MH370). Hoelzer, ktorý spolupracoval so spoločnosťou Deep Blue Dive Centre ako fotograf, potvrdil agentúre Associated Press, že na virálnej snímke je skutočne lietadlo TriStar.

Let MH370 zmizol 8. marca 2014 počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 cestujúcimi na palube. Čo sa s lietadlom stalo, zostáva záhadou.

Zdroj: Info.sk, TM, cnn.com, scubadiving.com, Video: YouTube.com/Marinko Sanjković
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

DNES - 21:20Zaujímavosti

Jednoduché pravidlo dvoch sekúnd zachráni vaše auto pred drahými opravami v dôsledku jazdenia po poškodených cestách.

Tekutina na povrchu jogurtu: Je prospešná pre naše zdravie?

Tekutina na povrchu jogurtu: Je prospešná pre naše zdravie?

DNES - 19:36Zaujímavosti

Tekutina, ktorá sa niekedy skrýva pod viečkom jogurtu, v skutočnosti nie je voda. Čo s ňou robiť?

Najčastejšia chyba pri umývaní auta: Takto škodíte kľúčovým súčiastkam

Najčastejšia chyba pri umývaní auta: Takto škodíte kľúčovým súčiastkam

DNES - 7:18Zaujímavosti

Majitelia áut, ktorí využívajú výhody ručných autoumyvární, by si mali dať pozor na chybu, ktorá môže poškodiť dôležité komponenty vozidla.

Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

VČERA - 20:02Zaujímavosti

Ak dodržíte tieto rady, pri polievaní svojej záhrady ušetríte nielen čas, ale aj peniaze.

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

VČERA - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?