• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
25°Bratislava

O nákladoch na posilnenie vlakov rezort ešte rokuje

  • 11:34 06.12.2013
  • BRATISLAVA
O nákladoch na posilnenie vlakov rezort ešte rokuje

Ministerstvo dopravy zatiaľ považuje za predčasné povedať, aké náklady navyše si vyžiada posilnenie osobnej vlakovej dopravy v novom ročnom grafikone o takmer 535 tis. vlakových kilometrov (vlkm).

"Rokovania o budúcoročnom rozpočte stále prebiehajú, rovnako aj diskusie so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) o tom, akú sumu budú na pokrytie týchto vlakokilometrov potrebovať. Preto by bolo predčasné v tejto chvíli hovoriť o konkrétnej sume," informoval agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Nový ročný grafikon vlakovej dopravy začne platiť 15. decembra.

Grafikon ráta s nárastom vlakokilometrov

Počas prípravy nového cestovného poriadku v osobnej železničnej doprave v lete rezort dopravy pôvodne plánoval, že si u štátneho osobného prepravcu objedná zvýšenie výkonov o 480 tis. na 29,6 mil. vlakových kilometrov. Takýto nárast výkonov by stál okolo 2,6 mil. eur. Plánované posilnenie osobnej vlakovej dopravy o takmer 535 tis. vlkm je oproti predošlému zámeru vyššie o 55 tis. vlkm, resp. o 11,5 %. Predtým sa predpokladalo, že zo sumy 2,6 mil. eur by mal štát zaplatiť len časť variabilných nákladov a zvyšok by uhradila ZSSK v rámci vnútorných opatrení a šetrenia.

"Sme radi, že nakoniec sa nám podarilo pripraviť grafikon, ktorý počíta s ešte väčším nárastom vlakokilometrov na našich tratiach, ako hovorili prvé odhady," dodal Kóňa. Posilnenie osobnej vlakovej dopravy v novom grafikone nie ja zatiaľ kryté. Ministerstvo to zdôvodňuje práve tým, že ešte nie je schválený budúcoročný štátny rozpočet. V priebehu budúceho roka chce vykonať všetky potrebné opatrenia, aby zabezpečilo úhradu svojich záväzkov v plánovanom rozsahu.

Nový grafikon štandardne na rok

Vlakový grafikon sa pripravuje štandardne na obdobie jedného roku. "Na definitívnu predpoveď toho, čo bude o rok, je samozrejme ešte priskoro, pretože grafikon na rok 2015 sa bude pripravovať v priebehu budúceho roka. Predbežne môžem potvrdiť, že nemáme v pláne vlakokilometre uberať," dodal Kóňa.

Ministerstvo dopravy si v tomto roku objednalo u ZSSK výkony v objeme 29,1 mil. vlakových kilometrov, za ktoré jej má zaplatiť 197,6 mil. eur (6,79 eura na kilometer). Do konca novembra tohto roka rezort z uvedenej sumy uhradil 181,1 mil. eur, čiže 91,6 %, resp. priemerne mesačne 16,46 mil. eur.

"Ministerstvo vyplatí ZSSK v roku 2013 celkovú čiastku, ktorá je dohodnutá v zmluve o dopravných službách vo verejnom záujme, čo predstavuje 197,6 mil. eur," ubezpečil Kóňa. U súkromného prepravcu RegioJet si rezort objednal v tomto roku na trati medzi Bratislavou a Komárnom výkony v objeme 1,196 mil. vlkm za 7,115 mil. eur (5,95 eura na kilometer).

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Poľsko 20 rokov po vstupe do EÚ nepovažuje prijatie eura za opodstatnené

Poľsko 20 rokov po vstupe do EÚ nepovažuje prijatie eura za opodstatnené

DNES - 12:44Ekonomické

Dvadsať rokov po vstupe do Európskej únie Poľsko stále nie je pripravené zaviesť spoločnú menu euro.

Vysoké nedoplatky za vykurovanie v tomto roku nehrozia, očakáva SZVT

Vysoké nedoplatky za vykurovanie v tomto roku nehrozia, očakáva SZVT

DNES - 8:46Ekonomické

Spotrebu tepla na vykurovanie ovplyvnilo najmä nezvykle teplé počasie, keď bol vlaňajší rok druhý najteplejší od roku 1931.

Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

VČERA - 17:12Ekonomické

Štátne dlhy sú najvyššie od napoleonských vojen, uviedol šéf Svetového ekonomického fóra Borge Brende.

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

VČERA - 16:27Ekonomické

Celkový počet podvodných transakcií z úhrad na Slovensku v prvom polroku 2023 dosiahol 7478 v celkovej sume 12 miliónov eur.

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

VČERA - 13:15Ekonomické

Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť.