• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
12°Bratislava

Bežné druhy kvetov, ktoré môžu u psa vyvolať vracanie až infarkt

  • 7:01 14.04.2024
  • Bratislava
Bežné druhy kvetov, ktoré môžu u psa vyvolať vracanie až infarkt

Niektoré obľúbené záhradkárske kúsky môžu našim domácim miláčikom spôsobiť závažné ťažkosti. Ktoré bežné rastliny sú pre zvieratá najnebezpečnejšie?

Keďže naši štvornohí domáci miláčikovia majú kvety a iné rastliny zasadené do zeme a kvetináčov neustále na dohľad, zvedavosť ich môže priviesť k tomu, aby časti z nich konzumovali.

Niektoré rastliny sú pre psy neškodné, iné im však môžu po skonzumovaní spôsobiť vážne následky, vrátane infarktu či vracania. Na ktoré si treba dať pozor?

Narcisy

Foto: Province_photo/Shutterstock.com

Sú jedovaté pre psy aj mačky. Obsahujú lykorín, ktorý po skonzumovaní môže prispieť k bolesti brucha a hnačke. Zriedka dochádza aj k poklesu krvného tlaku a následnému omdletiu. Tak, ako samotná rastlina, toxická je aj voda, do ktorej odrezaný narcis odložíte.

Tulipány

Na rozdiel od iných rastlín, ktoré sú jedovaté najmä kvôli kvetom, pri tulipánoch platí, že toxická je každá ich časť vrátane stonky a listov. Konzumácia tulipánu má u zvierat na svedomí hnačku, nadmernú tvorbu slín a vznik depresie.

Hyacinty

Príbuzné tulipánov obsahujú rovnaké toxické látky a po konzumácii prispievajú k podobným nechceným príznakom. Najjedovatejšie sú ich cibuľky, ktoré môžu podráždiť hrdlo zvieraťa, vyvolať vracanie, nadmernú tvorbu slín a ťažkosti s dýchaním.

Kosatce

Foto: yyama/Shutterstock.com

Ak pes alebo mačka prehltne časť kosatca alebo sa ho len dotkne, môže dôjsť k podráždeniu. Nepriaznivé účinky vyvoláva látka irisín, ktorá je najviac koncentrovaná v cibuľke rastliny a koreňoch. Kosatce sú nebezpečné najmä pre zvieratá, ktoré rady rozhrabávajú zem.

Zvončeky

Celá rastlina obsahuje nebezpečné glykozidy, ktoré sú toxické nielen pre psy a mačky, ale aj ďalšie zvieratá vrátane koní a dobytka. Jej prehltnutie vedie k bolesti brucha, svalovým zášklbom a podráždeniu pokožky.

Tis

Tisy sú nebezpečné pre zvieratá aj ľudí. Obsahujú totiž taxíny, ktoré po konzumácii vedú k záchvatom a vo vážnych prípadoch až k zástave srdca.

Azalky a rododendrony

Foto: Kyslyi Oleg/Shutterstock.com

Obe tieto rastliny obsahujú grayanotoxíny, ktoré sú škodlivé najmä pre psy a môžu u nich vyvolať vracanie a ťažkosti s dýchaním. Po konzumácii väčšieho množstva rastliny môže dôjsť k závažným príznakom.

Hortenzie

Obsahujú kyanogénne glykozidy, ktoré pri požutí uvoľňujú nebezpečný kyanid. K miernym príznakom jeho otravy patrí vracanie, hnačka a strata chuti do jedla.

Pakost krvavý

Všetky časti tohto pakostu obsahujú linalool a geraniol, ktoré u psov a mačiek po konzumácii vyvolávajú mierne príznaky ako svrbenie, dermatitídu a vracanie.

Brečtan

Foto: Erica Sauder/Shutterstock.com

Napriek všeobecnej mienke je u brečtanu jedovatejšie lístie ako bobule. Po prehltnutí môže u domácich zvierat vyvolať nadmernú tvorbu slín, bolesť brucha, vracanie a hnačku.

Zdroj: Info.sk, DP, mirror.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

VČERA - 20:47Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

VČERA - 19:53Zaujímavosti

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

VČERA - 19:32Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.

5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

VČERA - 12:40Zaujímavosti

Ak sa konečne chcete vyhnúť ľuďom, ktorí vám neopätujú prejavené city, prestaňte opakovať tieto chyby.