• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
18°Bratislava

Pravda o čiernych olivách: Takto v skutočnosti vznikajú

  • 10:29 09.04.2024
  • Bratislava
Pravda o čiernych olivách: Takto v skutočnosti vznikajú

Zmenu farby olív je možné dosiahnuť niekoľkými spôsobmi.

Čierne olivy sa od bežných zelených olív odlišujú nielen farbou, ale aj chuťou. Aj keď by si mnohí mysleli, že farbu určuje druh olív, v skutočnosti sú všetky olivy najprv zelené.

Existujú dva základné spôsoby, ako vznikajú čierne olivy, pričom prvý z nich je prirodzený a odzrkadľuje vyššiu zrelosť olív. Druhý spôsob však používa chemikálie, o ktorých mnohí ľudia netušia.

Chemické spracovanie je časté pri výrobe komerčne dostupných konzervovaných čiernych olív, ktoré často nájdete v obchodoch s potravinami. Vďaka tomuto procesu je možné celoročne predávať čierne olivy s rovnakou chuťou a textúrou.

Čierne olivy, ktoré vznikajú prirodzeným zrením

Foto: nito/Shutterstock.com

Pri prirodzenom spôsobe čierne olivy zrejú na strome, kde postupne menia farbu zo zelenej na červenohnedú, tmavofialovú a nakoniec na čiernu. Tento proces zrenia sa môže líšiť v závislosti od odrody olivovníka a lokálnych podmienok.

Keď sú olivy úplne zrelé, zberajú sa a spracúvajú rôznymi spôsobmi na zachovanie ich chuti, textúry a farby. Metódy spracovania zahŕňajú fermentáciu, solenie, či uloženie do oleja alebo slaného nálevu.

Chemicky ošetrené čierne olivy

Foto: Pixel-Shot/Shutterstock.com

V prípade chemického ošetrovania sa procesu zrenia pomáha rôznymi látkami. Zelené olivy, ktoré ešte nedosiahli plnú zrelosť, môžu byť spracované hydroxidom sodným na odstránenie horkosti a následne sú ošetrené kyslíkom na urýchlenie zmeny farby. Tomuto procesu môže predchádzať ešte fermentácia.

Na stabilizáciu tmavej farby sa niekedy používajú železné soli, ktoré olivám dodajú jednotnú čiernu farbu a zároveň ich udržia mäkké. Je to napríklad glukonát železnatý, ktorý na obaloch nájdete pod označením E579.

Zdravotné benefity olív

Foto: Michele Ursi/Shutterstock.com

Okrem rozdielu v procese zrenia a spracovania sa čierne a zelené olivy líšia aj v nutričnom profile, pričom zelené a čierne olivy majú svoje jedinečné zdravotné prínosy. Napriek tomu, že zelené olivy nie sú zrelé, sú bohatým zdrojom mononenasýtených tukov a antioxidantov. Obsahujú tiež vápnik a draslík. Čierne olivy sú tiež plné základných živín aj minerálnych látok. Okrem toho poskytujú dôležité vitamíny E a A, ktoré prispievajú k zdravej pokožke, očiam a imunitnému systému.

Zdroj: Info.sk, TM, oliviadaolive.com, mashed.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

VČERA - 21:01Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

VČERA - 19:35Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

VČERA - 18:41Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

VČERA - 6:49Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

21:20 30.04.2024Zaujímavosti

Jednoduché pravidlo dvoch sekúnd zachráni vaše auto pred drahými opravami v dôsledku jazdenia po poškodených cestách.