• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
12°Bratislava

Na Slovensku pribudnú vlakové spoje, chystá sa nový grafikon

  • 6:00 06.12.2013
  • BRATISLAVA
Na Slovensku pribudnú vlakové spoje, chystá sa nový grafikon

Ministerstvo dopravy sľubuje okrem posilnenia niektorých spojov aj celkom nové víkendové spojenia.

Od polovice decembra bude významne posilnená vlaková doprava na tratiach na území celého Slovenska, zmeny v taktovom grafikone z dielne ministerstva dopravy prinesú cestujúcim viac spojov. Agentúru SITA o tom informoval hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.

"Po niekoľkoročnom poklese výkonov v železničnej doprave sa obyvatelia konečne dočkajú zahustenia spojov, pretože objem odjazdených vlakových kilometrov zvýšime o takmer 535-tisíc,“ uviedol minister doprav Ján Počiatek. Zároveň dodal, že toto zvýšenie pocítia cestujúci na celom Slovensku, pretože ministerstvo počíta s posilnením dopravy hlavne v regiónoch.

Pribudnú víkendové spoje

Viac ako pol milióna vlakových kilometrov získajú cestujúci predovšetkým zhustením dopravy a predĺžením trasy viacerých spojov. Okrem iného pribudnú aj nové víkendové spoje. Vlaky, ktoré premávali len v niektorých dňoch, tak budú po novom jazdiť každý deň.

"Predĺženie trasy vybraných spojov zase umožní s minimálnymi nákladmi rozšíriť dopravu a zlepšiť dostupnosť vlakovej dopravy vo vybraných lokalitách," poznamenal Kóňa. Zlepší sa aj nadväznosť spojov, čo výrazne pocítia napríklad cestujúci v Žilinskom kraji.

Priemerný čas v dôležitých prestupných smeroch v mestách Čadca, Žilina, Vrútky a Kraľovany by sa mal skrátiť na 11 minút. Výrazne sa zlepší vzájomné previazanie spojov aj na východe Slovenska.

Napríklad na trase Prešov – Lipany pribudne spoj. "Znamená to, že na tejto trati bude denne jazdiť 22 vlakov," vysvetlil pre agentúru SITA hovorca rezortu.

Najvýraznejšie bude vlaková doprava posilnená v úsekoch Bardejov – Prešov, Košice – Čierna nad Tisou, Košice – Lipany, Nové Mesto nad Váhom – Žilina, Nové Zámky – Zvolen, Topoľčany – Nové Zámky, Topoľčany – Prievidza a Trnava – Galanta.

Polepšiť si má aj Žilinský región

V Žilinskom regióne sa rezort najviac zameral na zlepšenie nadväznosti spojov a skrátenie čakania na prípoje. V prestupných uzloch, ako sú Čadca, Žilina, Vrútky a Kraľovany, sa budú vlaky zbiehať a rozbiehať na viac smerov tak, aby ľudia mohli prestúpiť na ktorýkoľvek iný smer a čakali v dôležitých prestupných smeroch v priemere 11 minút.

Zo Žiliny pribudne po jednom vlaku na všetky smery, teda na Čadcu, Ružomberok, Púchov a cez víkendy aj na Rajec. Výrazne sa zlepší nadväznosť spojov na trase Vrútky – Horná Štubňa – Prievidza – Topoľčany – Nitra. Pôjde o viac kratších spojov, pričom prestupy budú maximálne do 15 minút. "Celkovo cestujúci na tejto trase ušetrí po novom až 1,5 hodiny času oproti súčasnosti," priblížil Martin Kóňa.

Na trase Prešov - Lipany v Prešovskom regióne pribudne jeden spoj, celkovo 11 vlakov za deň, a to každým smerom. Bude zavedený 2-hodinový takt dopravy, ktorý zatiaľ chýbal. Vlaky budú jazdiť pravidelne v rovnakej minúte s odstupom dve hodiny.

Školské vlaky

V Banskobystrickom regióne pribudne nový vlak s odchodom z Banskej Bystrice o 19:42 a s príchodom do Brezna o 20:49, ktorý umožní dochádzať domov zdravotníckemu personálu zo zmien v nemocnici. Ranné vlaky na trase Banská Bystrica – Zvolen, a opačne, sa posunuli tak, aby mohli ľudia lepšie dochádzať do Vlkanovej do priemyselného parku a stíhali rannú zmenu s väčšou časovou rezervou.

"Zlepšili sme tiež nastavenie školských vlakov zvážajúcich deti do škôl v Brezne," doplnil pre agentúru SITA. Medzi Pezinkom a hlavnou stanicou v Bratislave pribudne desať nových vlakov v každý pracovný deň, posilnené budú spoje predovšetkým počas rannej a odpoludňajšej dopravnej špičky.

Pezinok bude východiskovou železničnou stanicou nových vlakov, aby bol zabezpečený dostatok miesta pre cestujúcich z tejto oblasti. V Nitrianskom regióne na úseku Galanta – Trnava budú všetky vlaky vedené v dennom režime, odstránime víkendové obmedzenia. Celkovo rezort zavedie osem vlakov počas víkendov.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Minister Boris Susko diskutoval so sudcami

Minister Boris Susko diskutoval so sudcami

VČERA - 20:29Domáce

Minister spravodlivosti SR Boris Susko sa v pondelok a utorok stretol v Bardejovských kúpeľoch so sudcami obvodu Krajského súdu Prešov na ich celokrajskom odbornom seminári.

​Bankový vírus vás môže obrať o peniaze, v Česku je treťou najrozšírenejšou hrozbou

​Bankový vírus vás môže obrať o peniaze, v Česku je treťou najrozšírenejšou hrozbou

VČERA - 20:01Domáce

Vírus, ktorého cieľom je získať peniaze obetí bez toho, aby čokoľvek spozorovali, sa v minulosti už vyskytoval aj na Slovensku.

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín

VČERA - 18:55Domáce

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín a nevybuchnutej munície pod vodnou hladinou.

Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár, nehodu dokumentujú

Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár, nehodu dokumentujú

VČERA - 16:18Domáce

Po zrážke s osobným autom za Prešovom v smere na Kapušany prišiel v utorok popoludní o život motorkár.

Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

VČERA - 15:38Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,2 percenta hlasov.