• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
14°Bratislava

Toto musíte pred smrťou urobiť so svojimi dátami

  • 20:41 12.04.2024
  • Svet
Toto musíte pred smrťou urobiť so svojimi dátami

Možno o tom neviete, ale je dôležité, aby v prípade vašej smrti boli vaše dáta stále chránené a prístup k nim mali len tí, ktorí ho potrebujú.

Smrť postretne každého z nás a v živote nastane určitý bod, kedy sa ňou už bude nutné zaoberať. Nemyslíme tým nejaké metafyzické či podobné hľadisko, ale jednoduchý praktický pohľad. Časť ľudí zanecháva závet, aby rozhodli o tom, ako po ich smrti naložiť s majetkom. Existujú právne procesy k tomu, ako postupovať po niekoho smrti. Ale zamýšľali ste sa niekedy nad tým, že by ste na takúto eventualitu mali pripraviť aj svoje dáta?

O aké dáta vôbec ide? Je toho veľa a zároveň musíte brať do úvahy aj to, že s každou časťou týchto dát by ste mali narábať trochu inak. Niekomu je potrebné nechať prístup k veciam ako telefónne čísla či fotky, rovnako by ste mali zabezpečiť to, aby sa po vašej smrti vaši blízki dokázali dostať k účtom, napríklad aj pre prípad platby za hypotéku.

Zanechajte svoje heslá

Aké by teda mali byť vaše kroky? Mali by ste svojim blízkym zanechať svoje heslá. Ale pozor, nezanechávajte ich v závete. Tam totiž môže nahliadnuť viacero ľudí a nie iba tí, ktorým sú určené. Čo by ste teda mali robiť? Je to jednoduché. Úplne postačí, ak by ste dôležité prihlasovacie mená a heslá zapísali na papier, umiestnite ho na bezpečné miesto a to uveďte napríklad práve v závete. Prípadne môžete využiť nejakú aplikáciu na spravovanie hesiel, kde dáte prístup aj niekomu blízkemu.

Foto: Song_about_summer/Shutterstock.com

Taktiež je dôležité to, aby ste určili, kto bude mať k týmto heslám prístup. To môžete jednoducho uviesť v rámci závetu a následne daná osoba už dostane prístup k nim podľa toho, ako sa v závete sami rozhodnete.

Pomôžte si aj možnosťami technológií

Dnes už to nemusí byť len o takýchto „analógových“ riešeniach. Samozrejme, v mnohých prípadoch je to najideálnejšie a pre prístup napríklad k Internet bankingu je najlepšie zanechať prihlasovacie údaje. Ale pre iné veci je vhodné využiť možnosti, ktoré nám ponúkajú súčasné technológie. Napríklad sociálne siete umožňujú zanechať kontakt pre niekoho, kto sa môže starať o váš účet po vašej smrti.

V rámci Apple produktov môžete vytvoriť kontaktnú osobu pre pozostalosť. To je vami určený človek, ktorý po vašej smrti získa prístup k dátam na vašom účte Apple. Pridanie kontaktnej osoby je najjednoduchší a najbezpečnejší spôsob, ako zaistiť, aby sa k dátam na vašom účte Apple dostal po vašej smrti niekto, komu dôverujete. Medzi takéto dáta patria fotky, správy, poznámky, súbory, stiahnuté aplikácie, zálohy zariadenia a ďalšie. Môže to byť ktokoľvek, koho si vyberiete a má viac ako 13 rokov. Nastavenie taktiež nie je zložité.

Zdroj: Info.sk, MŠ, blog.avast.com/cs, support.apple.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

VČERA - 22:11Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

21:01 01.05.2024Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

19:35 01.05.2024Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

18:41 01.05.2024Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

6:49 01.05.2024Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?