• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
24°Bratislava

Kedy rozhodne nesušiť bielizeň vonku? Teraz je najhoršie obdobie, toto hrozí

  • 9:12 31.03.2024
  • Bratislava
Kedy rozhodne nesušiť bielizeň vonku? Teraz je najhoršie obdobie, toto hrozí

V tomto období uprednostnite sušenie vypranej bielizne vnútri alebo v sušičke. Experti vysvetľujú, čo hrozí, ak ju vysušíte vonku.

S príchodom teplejších jarných dní mnohí z nás čoraz častejšie rozprestierajú sušiaky na bielizeň vonku na balkóne alebo na dvore. Jedna skupina ľudí by však od toho mala najmä počas jari celkom upustiť.

Hovoríme o alergikoch, ktorých každý rok trápi senná nádcha. Tá sa prejavuje aj príznakmi ako opuch a začervenanie očí, kýchanie a zapchaté dutiny. Práve tie majú vplyv aj na kvalitu spánku, ktorá sa zas odrazom prejaví na psychike aj fyzickom zdraví.

Ako nedovoliť alergii, aby vám prekazila spánok

Foto: Budimir Jevtic/Shutterstock.com

Jednou z kľúčových podmienok kvalitného spánku je čistá posteľná bielizeň. V čase vrcholenia peľovej sezóny sa však vyhnite jej sušeniu vonku, keďže sa na ňu počas dňa môže preniesť peľ z rastlín, a ten vám následne podráždi dýchacie cesty v noci počas spánku. Na jar preto sušte posteľnú bielizeň výhradne vnútri alebo v sušičke.

Negatívne prejavy sennej nádchy na kvalitu spánku dokážete obmedziť aj dodržiavaním nasledovných odporúčaní lekárov:

Spite s vyvýšenou hlavou

Príznaky alergie sa v noci zhoršujú. Hlien totiž kvôli polohe ležmo nedokáže vysychať rovnako efektívne ako počas dňa, a tak sa hromadí v dýchacích cestách. Ideálne je preto spať na vyvýšenej poduške alebo viacerých vankúšoch naukladaných na sebe.

Pravidelne čistite spálňu, posteľ a pyžamo

Časté upratovanie zamedzuje usadzovaniu prachu v domácnosti. Dajte si záležať najmä na vysávaní kobercov, utieraní prachu a praní posteľnej bielizne.

Do postele nenoste oblečenie, v ktorom ste boli vonku, lebo sa na ňom môžu vyskytovať peľové častice. Takisto do postele nepúšťajte domáce zvieratá.

Ako sme už spomínali, dôležité je sušiť vypranú bielizeň vnútri. Ak ju musíte zavesiť vonku, urobte tak okolo poludnia, keď sa vo vzduchu nachádza menšie množstvo peľu ako ráno alebo večer. Bielizeň nevešajte v oblasti s hustým výskytom stromov, kvetov a tráv.

Pred spaním sa osprchujte

Sprchou dokážete zmyť všetok peľ, ktorý sa na vás mohol vonku usadiť. Sprchovanie v chladnej vode navyše znižuje telesnú teplotu a pomáha navodiť pocit ospalosti.

Počas dňa nechajte okná zatvorené

V čase, keď vo vzduchu poletuje množstvo peľu, sa vyhnite vetraniu domácnosti. Peľ totiž môže ľahko preniknúť na nábytok, posteľ a čalúnenie. Môžete tiež investovať do ochranných prvkov proti peľu.

Zaobstarajte si čističku vzduchu

Čistička odstraňuje peľové a prachové častice zo vzduchu, takže pomáha eliminovať príznaky sennej nádchy.

Zdroj: Info.sk, DP, mirror.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

DNES - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

VČERA - 20:27Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

VČERA - 19:38Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

VČERA - 11:49Zaujímavosti

Ikonickú Spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v Košiciach po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii opäť uviedli do prevádzky.

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

VČERA - 8:59Zaujímavosti

Séria tohtoročných podujatí na hrade Strečno odštartuje v nedeľu pripomenutím si 380. výročia úmrtia najznámejšej majiteľky hradu - Žofie Bosniakovej.