• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
14°Bratislava

Gazprom v spore s Európskou komisiou ponúka ústupky

  • 15:36 05.12.2013
  • BRUSEL
Gazprom v spore s Európskou komisiou ponúka ústupky

Ruský plynárenský monopol Gazprom ponúkne Európskej komisii ústupky v snahe odvrátiť vyšetrovanie údajného zneužívania pozície na trhoch v strednej a východnej Európe. Informoval o tom v stredu európsky komisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia.

Ponuku podľa neho na rokovaniach v Bruseli predložil podpredseda predstavenstva Gazpromu Alexander Medvedev. "Bolo to konštruktívne stretnutie," uviedol Almunia s tým, že písomný návrh by mal Gazprom predložiť v nasledujúcich dňoch.

Európsky komisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia v októbri uviedol, že komisia je pripravená obviniť ruský plynárenský monopol Gazprom zo zneužívania dominantnej pozície na trhu. Pokiaľ EK príde k záveru, že firma porušovala protimonopolnú legislatívu EÚ, môže jej vymerať pokutu až vo výške 14,3 mld. USD, čiže 10 % jej vlaňajších tržieb. Komisia začala vyšetrovať Gazprom pred vyše rokom. Podľa nej existuje podozrenie, že najväčší svetový producent plynu bráni spriechodneniu tokov plynu medzi členskými krajinami EÚ a ich snahe o diverzifikáciu zdrojov dodávok.

Gazprom tiež čelí podozreniu, že krajinám účtuje neférové ceny plynu, keď ich viaže na svetové ceny ropy. Vyšetrovanie podľa skorších vyjadrení komisie zahŕňa Estónsko, Lotyšsko, Litvu, Poľsko, Českú republiku, Slovensko, Maďarsko a Bulharsko.

Plynovod Južný prúd čelí v Únii právnym prekážkam

Ruský Gazprom nemôže na území Európskej únie prevádzkovať svoj plynovod Južný prúd, pokiaľ nesplní požiadavky energetickej legislatívy európskeho spoločenstva. Uviedla to v stredu Európska komisia (EK). Podľa práva EÚ musia energetické firmy pôsobiace na spoločnom trhu zabezpečiť vlastnícke oddelenie výroby a distribúcie energií.

Nájsť právne riešenie je proces, ktorý môže trvať dva roky, uviedol po stretnutí s podpredsedom predstavenstva Gazpromu Alexandrom Medvedevom v Bruseli zástupca EK Klaus-Dieter Borchardt. Legislatíva EÚ však ruskej firme nezakazuje, aby pokračovala v budovaní svojho plynovodu, dodal Borchardt.

Práce na svojej časti plynovodu minulý mesiac oficiálne začalo Srbsko. Dohodu o výstavbe 421 kilometrov dlhého úseku podpísala vláda v Belehrade s Gazpromom v októbri 2012. Investíciu v objeme 1,9 mld. eur financuje ruská strana.

Srbsko bude svoj diel splácať z tranzitných poplatkov. Tie by mali priniesť ročne zhruba 100 mil. eur, uviedol srbský premiér Ivica Dačič. S ukončením prác sa počíta do dvoch rokov. Prvé dodávky by mal plynovod s ročnou kapacitou 63 mld. kubických metrov prepraviť začiatkom roka 2016.

Južný prúd (South Stream) má dopravovať zemný plyn cez Čierne more do južnej a strednej Európy. Buduje ho firma Gazprom s cieľom diverzifikovať prepravné trasy pri exporte zemného plynu. Na výstavbe pozemnej časti plynovodu sa medzivládnymi dohodami zaviazali podieľať Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Grécko, Slovinsko, Chorvátsko a Rakúsko. Odhadované celkové náklady na projekt sú viac ako 15 mld. eur.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

VČERA - 21:33Ekonomické

Inflácia v USA zostáva vysoká a americká centrálna banka ešte počká, kým začne znižovať úrokové sadzby, uviedol jej šéf Jerome Powell.

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

VČERA - 11:52Ekonomické

Všetci by mali mať skutočné príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie a dokázať sa postarať o seba a svoje rodiny.

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

VČERA - 10:17Ekonomické

Spoločnostiam vlani medziročne narástli tržby o 2,1 % a klesli náklady na spotrebovaný tvar a energie.

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

17:36 30.04.2024Ekonomické

Európska centrálna banka by mala začať so znižovaním úrokových sadzieb v júni v prípade, že inflácia bude pokračovať v spomaľovaní podľa očakávaní.

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

14:41 30.04.2024Ekonomické

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť od polovice mája. Dopravca FlixBus spustí od 16. mája linku zo Žiliny cez Bratislavu do chorvátskej Puly.