• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
16°Bratislava

Uvaľte sankcie na Janukovyča, žiada Tymošenková západ

  • 18:18 05.12.2013
  • KYJEV
Uvaľte sankcie na Janukovyča, žiada Tymošenková západ

Väznená vodkyňa ukrajinskej opozície Julija Tymošenková vo štvrtok vyzvala Západ, aby uvalil sankcie na prezidenta Viktora Janukovyča a jeho rodinu v súvislosti s najhoršou politickou krízou v krajine za posledné desaťročie.


Podľa vyhlásenia, ktoré citoval expremiérkin advokát Serhij Vlasenko, sú totiž "cielené sankcie jediným pre neho zrozumiteľným jazykom".

Najmasovejšie demonštrácie na Ukrajine od roku 2004 vyvolalo v novembri rozhodnutie vlády Janukovyčovej strany pozastaviť zbližovanie bývalej sovietskej republiky s EÚ, proti čomu samotná Tymošenková vo väzení protestuje hladovkou.

Adresátom štvrtkovej výzvy sú podľa Vlasenka predovšetkým Spojené štáty.

Korupčnými plánmi si nahrabali majetok

"Pokiaľ ide o Európsku úniu, vyzývame na začiatok protikorupčného vyšetrovania proti Janukovyčovi a jeho rodine," povedal advokát pre tlačovú agentúru AFP.

"Vďaka korupčným plánom vlastnia majetok a bankové účty v európskych krajinách," tvrdí Vlasenko. Nadviazal tak na podozrenia týkajúce sa Janukoviča i jeho takzvanej rodiny, ktorú tvoria vplyvní funkcionári a príbuzní.

Podľa ukrajinského vydania časopisu Forbes je najbohatším Ukrajincom prezidentov 40-ročný syn Oleksandr Janukovyč s majetkom ohodnoteným na 510 miliónov amerických dolárov (375 mil. eur). Obvineniam z finančných zločinov čelí aj Tymošenková, ktorá si vo väzení odpykáva sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí.

Predčasné voľby na stole

Jeden z najvyšších predstaviteľov ukrajinskej vlády najnovšie pripustil aj možnosť, že pre súčasné neutíchajúce protesty v hlavnom meste Kyjev vyhlásia predčasné voľby.

"Musíme rokovať," odpovedal prvý ukrajinský vicepremiér Serhyi Arbuzov v rozhovore pre miestnu stanicu 5 Kanal na otázku, či je táto možnosť na stole.

Urobil tak tesne pred plánovaným stretnutím s diplomatmi Európskej únie, ktorí prišli do Kyjeva rokovať o riešení krízy v krajine. Arbuzova považujú za jedného najbližších spolupracovníkov prezidenta Viktora Janukovyča.

Európski diplomati majú vo štvrtok v Kyjeve naplánované aj rokovanie s predstaviteľmi Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Samotný Janukovyč pritom aj napriek napätej situácii v krajine odcestoval na návštevu Číny.

Jeden z lídrov ukrajinskej opozície sa stretol s Lajčákom

Podporu Európskej únie pre širší dialóg medzi ukrajinskou vládou a spoločnosťou o smerovaní krajiny žiadal jeden z lídrov ukrajinskej opozície a predseda strany Baťkivščyna Arsenij Jaceňuk u šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka a jeho dvoch kolegov - ministerky zahraničia Chorvátska Vesny Pusić a rumunského Titusa Corlateana. Jaceňuk sa stretol s Lajčákom a jeho rezortnými partnermi na našom zastupiteľskom úrade v Kyjeve.

Jaceňuk na trojicu šéfov diplomacie apeloval, aby v komunikácii s ukrajinskou vládou podporili požiadavku vyvodenia zodpovednosti za silový zásah ozbrojených zložiek proti demonštrantom. Lajčák zdôraznil, že je nevyhnutné, aby obe strany rešpektovali demokratické princípy a zdržali sa násilností.

„Sme naďalej pripravení podpísať Asociačnú dohodu s Ukrajinou. Myslíme si, že európska perspektíva je pre Ukrajinu tou najlepšou možnosťou, avšak je dôležité, aby išlo o autonómne rozhodnutie vašej krajiny,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie. O schôdzke Jaceňuka s troma ministrami zahraničných vecí agentúru SITA informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

DNES - 16:13Zahraničné

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev evakuuje v piatok dve nemocnice pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

DNES - 13:51Zahraničné

Ruské úrady zadržali novinára ruského vydania magazínu Forbes pre obvinenia spojené so šírením nepravdivých informácií o ruskej armáde. Oznámil to v piatok novinárov právnik i samotný Forbes.

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

DNES - 11:44Zahraničné

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne, vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

DNES - 11:33Zahraničné

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude "ako 47. prezident Spojených štátov" opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

DNES - 9:41Zahraničné

Kvôli krádeži meškajú vlaky, dopravu úplne odstavili.