• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
18°Bratislava

Pozor na tieto bankomaty. Zbytočne vás oberú o peniaze

  • 19:33 05.03.2024
  • Bratislava/Praha
Pozor na tieto bankomaty. Zbytočne vás oberú o peniaze

Bankomaty si prostredníctvom poplatkov strhnú peniaze z vášho účtu.

Ľudia by mali byť ostražití pri používaní bankomatov nebankovej spoločnosti Euronet. Známe modro žlté bankomaty nájdete po celej Prahe, vo viacerých častiach Bratislavy a nachádzajú sa aj v turistických oblastiach, ako sú napríklad Vysoké Tatry, Poprad, Demänovská dolina či Bešeňová. Ako upozornil kanál Kluci z Prahy na YouTube, bankomaty prostredníctvom nevyžiadaných poplatkov ľuďom strhnú z účtu peniaze bez toho, aby o tom vopred informovali.

Poplatok za zostatok na účte

Vo videu reportér Janek Rubeš vysvetľuje, že bankomaty Euronetu, ktoré nie sú prepojené so žiadnou bankou, ponúkajú po vložení karty dve možnosti: "Hotovosť a zostatok" alebo "Iné". Väčšina ľudí si inštinktívne vyberie prvú možnosť. Euronet si však pri tejto voľbe účtuje poplatok za zobrazenie zostatku a to aj v prípade, že ste ho nechceli. Je potrebné zvoliť možnosť „Iné“, aby sa zobrazili možnosti „vybrať hotovosť“ a „zostatok na účte“. Ak si vyberiete prvú možnosť, nemusíte platiť za zobrazenie zostatku.

Mnohí ľudia však o tomto poplatku nevedia a môže trvať aj niekoľko dní, kým sa poplatok objaví na výpise z účtu zákazníka. Napriek tomu, že Euronet nie je spojený so žiadnou bankou, české aj slovenské banky z nich majú zisky. Poplatok sa delí medzi Euronet, vydavateľa platobnej karty (napríklad Visa alebo MasterCard) a banku spotrebiteľa.

Podľa Euronetu je to v poriadku

Podľa Ondřeja Kozáka, výkonného riaditeľa spoločnosti Euronet ČR, je všetko v poriadku. "Ide o funkciu Cash & Balance, ktorú sme zaviedli v mnohých krajinách v dobrej viere, že zvýšime komfort pre klientov, aby spolu s výberom vedeli aj zostatok na svojom účte," povedal pre portál Novinky.cz.

Podľa Kozáka si spoločnosť za túto službu nič neúčtuje. "Poplatky vždy účtuje banka klienta a vo väčšine krajín si banky za túto službu neúčtujú žiadne poplatky," povedal Kozák. To však nie je celkom pravda, pretože niektoré banky nemajú zobrazenie zostatku na účte zadarmo.

Rubeš upozorňuje, že Euronet si účtuje peniaze za zobrazenie bankového zostatku aj v prípade, že je transakcia ukončená a z bankomatu sa nevyberajú žiadne peniaze. Kozák na túto otázku reagoval slovami: "V súčasnosti testujeme systém a hľadáme spôsob, ako to odstrániť."

Foto: Alex Tihonovs/Shutterstock.com

Je potrebné kontaktovať banku

Banky považujú krok spoločnosti Euronet za nespravodlivý. "Prevádzkovateľ bankomatu by mal zabezpečiť, aby obrazovky transparentne a pravdivo informovali klienta o ponúkaných službách a aby tieto služby boli klientovi následne skutočne poskytnuté. Je otázkou, ako to v tomto konkrétnom prípade vníma klient," uviedla pre portál Peníze.cz hovorkyňa ČSOB Michaela Průchová.

Regionálny manažér Visa Petr Polák pre Peníze.cz uviedol, že zákazníci, ktorí sa domnievajú, že im Euronet účtoval poplatky neprávom, by sa mali obrátiť priamo na bankomatovú spoločnosť a požiadať o takzvaný chargeback, aby im boli vrátené príslušné peniaze.

Zdroj: Info.sk, TM, novinky.cz, penize.cz
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

DNES - 21:01Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

DNES - 19:35Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

DNES - 18:41Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

DNES - 6:49Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

VČERA - 21:20Zaujímavosti

Jednoduché pravidlo dvoch sekúnd zachráni vaše auto pred drahými opravami v dôsledku jazdenia po poškodených cestách.