• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
20°Bratislava

Ako rozmnožiť vianočný kaktus. Toto je ideálny čas

  • 7:13 29.02.2024
  • Bratislava
Ako rozmnožiť vianočný kaktus. Toto je ideálny čas

Rozmnožovanie vianočných kaktusov je veľmi jednoduché, pričom existujú dve metódy.

Vianočné kaktusy sú mimoriadne populárne izbové rastliny pre svoju nenáročnosť a schopnosť rozžiariť interiér svojimi kvetmi v zime. Tieto sukulenty sa pomerne ľahko rozmnožujú z odrezkov. Či už chcete do svojej zbierky pridať ďalšie vianočné kaktusy, podeliť sa o ne s priateľmi alebo jednoducho zachrániť zlomený kúsok rastliny, v tomto článku sa naučíte, ako rozmnožovať vianočné kaktusy dvoma metódami.

Tipy na rozmnožovanie vianočných kaktusov:

  • Najlepšie výsledky dosiahnete, ak začnete so zdravými odrezkami vianočných kaktusov a rastliny budete rozmnožovať v správnom ročnom období.
  • Vyhnite sa množeniu rastlín, keď aktívne kvitnú, pretože kvitnúce rastliny majú menej energie na rozvoj koreňov.
  • Odrezky sa najlepšie zakoreňujú, ak sa odoberú v čase, keď sa rastline tvoria nové listy, čo je zvyčajne na jar.

Rozmnožovanie vianočného kaktusu vo vode

Foto: GreenThumbShots/Shutterstock.com

Rozmnožovanie vianočných kaktusov vo vode je o niečo jednoduchšie ako v pôde, pretože môžete vidieť, ako sa korene vašich odrezkov vo vode vyvíjajú. Vyberte si priehľadné nádoby na rozmnožovanie rastlín, vázy alebo fľaše a sterilizujte ich, aby boli vaše odrezky zdravé.

Krok 1: Zo zdravej rastliny odoberte niekoľko stonkových odrezkov pomocou čistých nožníc, prípadne ich jemne odlomte prstami. Dlhé stonkové odrezky sú často príliš ťažké na to, aby zostali v nádobách na rozmnožovanie rastlín vo vzpriamenej polohe, preto odoberte odrezky, ktoré budú mať 2 až 5 listových segmentov. Niektoré stonkové odrezky nemusia správne zakoreniť, preto je dobré vziať si o niekoľko odrezkov viac do rezervy.

Krok 2: Umiestnite stonky do priehľadnej sklenenej nádoby alebo vázy a naplňte ju vodou tak, aby hladina bola na úrovni asi 3 centimetrov. V prípade potreby pridajte do nádoby na rozmnožovanie trochu čistého štrku, aby sa odrezky udržali vo vzpriamenej polohe. Uistite sa, že spodný koniec každého odrezku stonky je ponorený vo vode, a potom nádobu s odrezkami premiestnite na parapet alebo iné slnečné miesto, na ktoré dopadá nepriame svetlo.

Krok 3: Buďte trpezliví. Kaktusové odrezky potrebujú 6 až 8 týždňov na zakorenenie. Počas tohto obdobia odrezky často kontrolujte a keď sa voda stratí alebo zakalí, doplňte ju.

Krok 4: Po niekoľkých týždňoch by sa na odrezkoch mali objaviť malé biele korene pripomínajúce vlákna. Keď budú tieto korene dlhé asi 3 cm, zasaďte odrezky do kvetináča naplneného dobre priepustnou zeminou určenou pre sukulenty a kaktusy. Jemne utužte pôdu okolo odrezkov, aby sa udržali vo vzpriamenej polohe, a zalejte ich. Nové rastliny premiestnite na nepriame svetlo a starajte sa o ne ako zvyčajne.

Ak chcete dosiahnuť plnší vzhľad rastliny, vložte niekoľko odrezkov vianočného kaktusu do jedného kvetináča a dbajte na to, aby boli odrezky od seba vzdialené aspoň 3 cm.

Rozmnožovanie vianočného kaktusu v pôde

Foto: Focused Adventures/Shutterstock.com

Hlavnou výhodou rozmnožovania v pôde je, že ak odrezky zakoreníte v primerane veľkom kvetináči, nebudete ich musieť neskôr presádzať.

Krok 1: Odoberte niekoľko zdravých stonkových odrezkov. Každý odrezok by mal mať 2 až 5 listových segmentov a mal by byť odstrihnutý čistými nožnicami alebo jemne odlomený prstami medzi dvoma listovými segmentmi. Najlepšie je, keď odlomíte kaktus v mieste, kde sa stretávajú dva listové segmenty, pretože to spôsobuje menšie poškodenie jednotlivých listových segmentov.

Krok 2: Uložte odrezky na noc na teplé a tmavé miesto, aby sa na odrezaných koncoch stoniek vytvoril kalus, ktorý znižuje pravdepodobnosť, že odrezky pri sadení do pôdy zhnijú.

Krok 3: Zasaďte odrezky do kvetináčov s dostatočným množstvom drenážnych otvorov. Použite dobre priepustnú zeminu do kvetináčov určenú pre sukulenty a kaktusy a každý odrezok pokryte tak, aby bola spodná polovica s najnižším jedným alebo dvoma listovými segmentmi v pôde. Ak nechcete odrezky neskôr presádzať, použite dostatočne veľký kvetináč, aby sa doň zmestili všetky odrezky a rozmiestnite ich aspoň 3 cm od seba.

Krok 4: Odrezky v kvetináči premiestnite na parapet, ktorý má nepriame svetlo a odrezky polievajte striedmo, aby bola pôda vlhká, ale nie premočená. Kaktusové odrezky sa v pôde zakorenia približne za 6 až 8 týždňov. Ak si všimnete, že nejaké odrezky v pôde vysychajú, vytiahnite ich a skompostujte, pretože nezakoreňujú správne.

Krok 5: Keď sa odrezky zakorenia, ponechajte ich v pôvodnom kvetináči alebo ich presaďte do samostatných nádob. Ak odrezky presádzate, vyberte si kvetináče s drenážnymi otvormi a použite zmes na pestovanie sukulentov a kaktusov. Zasaďte odrezky do asi 3 cm pôdy a dobre ich zalievajte, aby sa rastliny lepšie usadili v nových kvetináčoch.

Odrezky môžete tiež zakoreniť v perlite alebo hrubom piesku a potom ich po zakorenení presadiť do samostatných kvetináčov. Tento postup môže byť cenovo výhodnejší ako zakoreňovanie odrezkov v zmesi pre sukulenty.

Starostlivosť o nové rastliny

Po presadení nových vianočných kaktusov do pôdy sa o nové rastliny starajte rovnako ako o staršie vianočné kaktusy:

  • Rastliny umiestnite na nepriame svetlo.
  • Počas vegetačného obdobia poskytnite rastlinám približne 3 cm vody týždenne a v zime zalievajte len striedmo.
  • Počas vegetačného obdobia rastliny hnojte organickým tekutým hnojivom zriedeným na polovicu.
  • Zvyšujte vlhkosť vzduchu pomocou zvlhčovača alebo miskou pod kvetináčom s vodou a kamienkami.
Zdroj: Info.sk, TM, thespruce.com, wikihow.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: V národnom parku došlo k explózii, areál do konca sezóny uzavreli

Video: V národnom parku došlo k explózii, areál do konca sezóny uzavreli

DNES - 7:18Zaujímavosti

Hydrotermála explózia vymrštila do vzduchu horúcu vodu a kamene. V najbližších mesiacoch môže dôjsť k ďalším podobným udalostiam, hlásia odborníci.

Šesťdesiatnička Sandra Bullocková,

Šesťdesiatnička Sandra Bullocková, "zažila" nebezpečnú rýchlosť i gravitáciu

VČERA - 6:21Zaujímavosti

Oscarmi oceňovaná americká herečka slávi 60. narodeniny.

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

VČERA - 6:17Zaujímavosti

Popularita Radošinského naivného divadla bola pre predstaviteľov totalitného režimu problém, zakročiť však nevedeli.

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

20:14 25.07.2024Zaujímavosti

Meteorológovia očakávajú, že počas jesene sa do Európy vráti studený prúd La Nina. Ako to ovplyvní počasie?

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

19:26 25.07.2024Zaujímavosti

Rozhovor, ktorý začína obyčajnou otázkou, sa môže rýchlo zvrhnúť na podvod. Ohrozené sú aj kontakty, ktoré dlhšie poznáte.