• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
14°Bratislava

3 vety, ktoré pri konflikte používa narcistický partner

  • 8:08 25.02.2024
  • Bratislava
3 vety, ktoré pri konflikte používa narcistický partner

Na prvý pohľad nevinné vyhlásenia v sebe skrývajú dávku toxicity.

Riešenie akejkoľvek nezhody s narcistickým partnerom na nás zanecháva stopy zlomenia, ublíženia, zníženého sebavedomia a pochybovania o vlastných citoch a myšlienkach. Takéto následky sú časté pri komunikácii s ľuďmi, ktorí v rozhovore používajú manipulačné techniky, ktoré síce na prvý pohľad pôsobia nevinne, no v skutočnosti majú za cieľ podkopávať identitu a vyvolať v nás pocit viny.

Keďže narcisti nie sú schopní prijať skutočnosť, že v niečom pochybili, snažia sa pomocou manipulácie zmierniť závažnosť problému a hodiť vinu na vás. Najčastejšie sa pritom opierajú o tri známe vety.

1. Mrzí ma, že sa tak cítiš

Na pohľad vkusná odpoveď, za ktorou sa skrýva dávka manipulácie. Namiesto toho, aby sa partner pokúsil vžiť do vášho pocitu a pochopiť ho, odmieta ho a škatuľkuje ho ako „váš“. Nerešpektuje ho a odmieta vôbec rozmýšľať nad tým, čo daný pocit vyvolalo.

Empatický partner namiesto tohto výroku použije alternatívu v takomto alebo podobnom znení: „Chápem, že sa hneváš, hoci neviem prečo. Prosím, vysvetli mi to.“ alebo „Sklamalo ťa, že som zabudol na tú večeru. Máš plné právo byť sklamaná, ale teraz som tu, a ako náhradu som priniesol dezert.“ alebo „Chápem, že ťa to zranilo, ale naozaj šlo len o nedorozumenie.“

Tieto hlášky zobrazujú partnerov rešpekt voči vašim emóciám, ktorý si udržiava aj v prípade, že s vaším postojom nesúhlasí ani po tom, ako o ňom premýšľal. Namiesto odmietania vašich pocitov a perspektívy vám nimi partner prejavuje empatiu.

2. Si príliš výbušná

Ďalšia z viet, ktorú narcisti používajú na presmerovanie viny na vás. Keď z niečoho obviníte svojho partnera, namiesto toho, aby sa zamyslel nad svojím správaním, začne obviňovať on vás.

Pri takomto vývoji situácie je prirodzené pociťovať zmätenie a hnev z necitlivého prístupu partnera. Ten však využije chvíľku slabosti na to, aby vás obvinil ešte aj z emočného vydierania a „neporiadku v hlave“. Ak patríte k silne empatickým ľuďom, môže sa stať, že si jeho vinu priznáte a nakoniec vyjdete z hádky ako „tá zlá“.

Ak štandardne nepatríte k výbušným ľuďom, no napriek tomu máte pocit, že pri konfliktoch s partnerom sa až neprirodzene hneváte, váš hnev môže signalizovať snahu o manipuláciu zo strany partnera.

O tom, že dokážete zvládať svoj hnev, svedčí aj vaša schopnosť verbalizovať to. „Teraz si ma naozaj vytočil“ je veta, ktorá patrí do slovníka ľudí schopných dobre regulovať svoje emócie.

Naopak, hnev narcistickej osoby je často impulzívny a vzniká ako reakcia na strach z ohrozenia vlastného ega. Namiesto toho, aby svoj hnev pomenovali a vysvetlili, pretavujú ho do verbálnej, psychologickej či fyzickej konfrontácie.

3. To si pokašľala

Trojicu najčastejších spôsobov, akými narcisti vyvolávajú pocit viny u druhých, uzatvárajú všetky varianty vety „To si pokašľala.“

Keď oslovíte narcistu so snahou o riešenie problému, ktorý vyvolal, dočkáte sa dramatickej reakcie, akoby ste ho smrteľne zranili. Niektorí sa naopak utiahnu do seba a „trestajú“ svoju polovičku tichou domácnosťou.

V oboch prípadoch vám narcis dáva najavo, že ho nemôžete konfrontovať s následkami jeho vlastných činov. Napokon vás ešte obviní z toho, že ste mu pokazili celý deň, čo v empatickej polovičke opäť neraz vyvoláva pocit hanby a previnenia.

Zdroj: Info.sk, DP, psychologytoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

VČERA - 22:11Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

21:01 01.05.2024Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

19:35 01.05.2024Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

18:41 01.05.2024Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

6:49 01.05.2024Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?