• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 13.4.2024Meniny má Aleš
16°Bratislava

Mäsová ryža môže vyriešiť celosvetový problém. Takto chutí unikátna ružová ryža

  • 20:57 17.02.2024
  • Soul
Mäsová ryža môže vyriešiť celosvetový problém. Takto chutí unikátna ružová ryža

Vedci vytvorili zvláštny druh ryže, ktorý by mohol byť zdrojom bielkovín s nižšou uhlíkovou stopou ako hovädzie mäso.

V snahe chrániť našu planétu pred následkami produkcie mäsových výrobkov čoraz viac ľudí prešlo na vegánsku stravu. V budúcnosti však môže byť lepšou alternatívou miska ryže, ktorá spája obilninu s mäsom v jednej plodine.

Viaceré tímy vedcov vyvíjajú mäsové výrobky vypestované z buniek v laboratóriu, ktorých cieľom je obmedziť vplyv chovu hospodárskych zvierat na životné prostredie. Namiesto toho, aby nútili živočíšne bunky rásť do veľkých štruktúr kopírujúcich mäso, sa Jinkee Hong z univerzity Yonsei v juhokórejskom Soule a jeho kolegovia rozhodli, že spoja ryžové zrnká a vypestované živočíšne bunky, aby vytvorili úplne nový druh jedla.

Najskôr ryžové zrná potiahli rybou želatínou, aby sa na ne mohli prilepiť bunky kravských svalov, a potom nechali bunky rásť v ryžových zrnách približne päť až sedem dní. Výsledný hybrid hovädzej ryže sa môže variť vode alebo v pare rovnako ako bežná ryža. Hong hovorí, že jej štruktúra je tvrdšia, krehkejšia a menej lepkavá ako u bežnej ryže a má orieškovú chuť.

Vlastnosti tejto hybridnej ryže vedci opísali vo vedeckom žurnále Matter. "Nie je podobná hovädziemu mäsu v tradičnom zmysle, ale ponúka nový gastronomický zážitok, ktorý spája známu chuť ryže s bohatosťou mäsitých umami chutí," uviedol Hong.

Výskumníci zistili, že hybridná ryža obsahuje o 7 % viac bielkovín a o 8 % viac tuku ako bežná ryža. Odhadujú, že pri jej výrobe sa uvoľňuje približne 6 kilogramov oxidu uhličitého na každých 100 gramov bielkovín, zatiaľ čo pri hovädzom mäse sa uvoľňuje približne 50 kg.

Na rozdiel od iných druhov kultivovaného mäsa, hovorí Hong, sú všetky ingrediencie použité pri výrobe mäsovej ryže dobre známe a lacné a majú vysokú výživovú hodnotu. Okrem toho sa pri tomto procese nevykonávajú žiadne genetické úpravy.

"Tieto výhody ponúkajú spôsob, ako vyrábať mäso udržateľnejším spôsobom, čím sa znižuje environmentálna stopa spojená s tradičným chovom hospodárskych zvierat a ponúka sa nový zdroj potravín, ktorý by mohol pomôcť uspokojiť rastúci globálny dopyt po bielkovinách," hovorí Hong.

Zdroj: Info.sk, TM, bbc.com, cell.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.