• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Mäsová ryža môže vyriešiť celosvetový problém. Takto chutí unikátna ružová ryža

  • 20:57 17.02.2024
  • Soul
Mäsová ryža môže vyriešiť celosvetový problém. Takto chutí unikátna ružová ryža

Vedci vytvorili zvláštny druh ryže, ktorý by mohol byť zdrojom bielkovín s nižšou uhlíkovou stopou ako hovädzie mäso.

V snahe chrániť našu planétu pred následkami produkcie mäsových výrobkov čoraz viac ľudí prešlo na vegánsku stravu. V budúcnosti však môže byť lepšou alternatívou miska ryže, ktorá spája obilninu s mäsom v jednej plodine.

Viaceré tímy vedcov vyvíjajú mäsové výrobky vypestované z buniek v laboratóriu, ktorých cieľom je obmedziť vplyv chovu hospodárskych zvierat na životné prostredie. Namiesto toho, aby nútili živočíšne bunky rásť do veľkých štruktúr kopírujúcich mäso, sa Jinkee Hong z univerzity Yonsei v juhokórejskom Soule a jeho kolegovia rozhodli, že spoja ryžové zrnká a vypestované živočíšne bunky, aby vytvorili úplne nový druh jedla.

Najskôr ryžové zrná potiahli rybou želatínou, aby sa na ne mohli prilepiť bunky kravských svalov, a potom nechali bunky rásť v ryžových zrnách približne päť až sedem dní. Výsledný hybrid hovädzej ryže sa môže variť vode alebo v pare rovnako ako bežná ryža. Hong hovorí, že jej štruktúra je tvrdšia, krehkejšia a menej lepkavá ako u bežnej ryže a má orieškovú chuť.

Vlastnosti tejto hybridnej ryže vedci opísali vo vedeckom žurnále Matter. "Nie je podobná hovädziemu mäsu v tradičnom zmysle, ale ponúka nový gastronomický zážitok, ktorý spája známu chuť ryže s bohatosťou mäsitých umami chutí," uviedol Hong.

Výskumníci zistili, že hybridná ryža obsahuje o 7 % viac bielkovín a o 8 % viac tuku ako bežná ryža. Odhadujú, že pri jej výrobe sa uvoľňuje približne 6 kilogramov oxidu uhličitého na každých 100 gramov bielkovín, zatiaľ čo pri hovädzom mäse sa uvoľňuje približne 50 kg.

Na rozdiel od iných druhov kultivovaného mäsa, hovorí Hong, sú všetky ingrediencie použité pri výrobe mäsovej ryže dobre známe a lacné a majú vysokú výživovú hodnotu. Okrem toho sa pri tomto procese nevykonávajú žiadne genetické úpravy.

"Tieto výhody ponúkajú spôsob, ako vyrábať mäso udržateľnejším spôsobom, čím sa znižuje environmentálna stopa spojená s tradičným chovom hospodárskych zvierat a ponúka sa nový zdroj potravín, ktorý by mohol pomôcť uspokojiť rastúci globálny dopyt po bielkovinách," hovorí Hong.

Zdroj: Info.sk, TM, bbc.com, cell.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
ESET objavil čínsky ovládač HotPage, ktorý dokáže injektovať prehliadače a nahradiť webový obsah

ESET objavil čínsky ovládač HotPage, ktorý dokáže injektovať prehliadače a nahradiť webový obsah

11:08 22.07.2024Veda

Výskumníci spoločnosti ESET objavili sofistikovaný čínsky prehliadačový injektor - podpísaný, zraniteľný ovládač od záhadnej čínskej spoločnosti, ktorý injektuje reklamu.

Liek na anorexiu: Lekári dospeli k prevratnému objavu

Liek na anorexiu: Lekári dospeli k prevratnému objavu

21:39 13.07.2024Veda

Pacienti trpiaci anorexiou môžu konečne dostať cielenú liečbu.

Nebezpečné vírusové ochorenie má nový variant, vedci varujú pred jeho šírením

Nebezpečné vírusové ochorenie má nový variant, vedci varujú pred jeho šírením

18:55 30.06.2024Veda

V prípade, že sa jeho šírenie nezastaví v zárodku, vírusové ochorenie by sa z ohniska mohlo rozšíriť aj do ďalších krajín.

Umelá inteligencia nehalucinuje, podľa filozofov si vymýšľa hlúposti

Umelá inteligencia nehalucinuje, podľa filozofov si vymýšľa hlúposti

16:16 18.06.2024Veda

Umelá inteligencia nehalucinuje, ale vymýšľa si hlúposti, uvádza nová filozofická štúdia zo Škótska.

Hodvábna látka tenká takmer ako vlas dokáže stlmiť až tri štvrtiny hluku

Hodvábna látka tenká takmer ako vlas dokáže stlmiť až tri štvrtiny hluku

17:00 17.06.2024Veda

Hodvábna látka len o málo hrubšia ako ľudský las dokáže stlmiť až 75 percent hluku.