• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Dokážu byť psychopati šťastní? Áno, ale inak ako ostatní

  • 19:38 11.02.2024
  • Bratislava
Dokážu byť psychopati šťastní? Áno, ale inak ako ostatní

Radosť u iných v nich vyvoláva pocit závisti a lakomstva. Je vôbec niečo, z čoho sa vie tešiť skutočný psychopat?

Lekárska obec definuje psychopatiu ako psychiatrickú odchýlku, pri ktorej sa pacient prejavuje egocentricky a antisociálne. Psychopatom často chýba empatia, a tak nedokážu vnímať emócie iných ľudí.

Kvôli nedostatku empatie nemožno od diagnostikovaného psychopata očakávať, že sa bude tešiť vtedy, keď sa teší niekto iný. Naopak – ako uvádza expert na problematiku psychopatie, psychiater a forenzný psychológ J. Reid Meloy, „radosť iných u psychopatov vyvoláva len závisť a lakomstvo“.

Radosť len naoko

Psychopati si zväčša dobre uvedomujú, že sú iní ako empatickí ľudia, a v snahe zapadnúť preto napodobňujú správanie väčšiny. Dokážu sa teda usmievať aj mračiť, no tieto prejavy emócií u nich nikdy nie sú úprimné.

Mnohí toto správanie u psychopatov dokážu rozlíšiť, hoci nevedia presne určiť, čo je na nich zvláštne. Ide o kombináciu mimiky a gest, ktoré klinicky „normálny“ človek vníma podvedome, naučene. Psychopat sa na ne musí sústrediť, aby ich dokázal replikovať, no ani pri najšťastnejších chvíľach mu v očiach nespozorujete iskru radosti.

Čo je vlastne radosť?

Psychopati napodobňujú správanie iných, no pohyby a gestá symbolizujúce pocity u nich nikdy nie sú úprimné; Foto: Bayhu19/Shutterstock.com

Chirurgička a vedúca odboru zdravotníctva na americkej Mayo Clinic Rebekkah Frunzacová definuje šťastie ako „emóciu, kým radosť je skôr stav bytia“. Intenzita šťastia (resp. blaženosti) sa počas dní mení, no radosť má hlbšie korene, a paradoxne ju môžeme pociťovať aj v stave utrpenia.

O tom, či tento pocit šťastia dokážu prežívať aj psychopati, píše vo svojej knihe Psychopathy: Theory and Practice (Psychopatia: Teória a prax) kanadský forenzný psychológ Robert D. Hare, ktorý uvádza, že psychopati sú od narodenia sebeckí a egocentrickí a nepociťujú radosť, pretože nedokážu mať radi iných ľudí. Nedokážu si vytvoriť citové puto.

Hare sa pri svojich tvrdeniach odvoláva na výskumy, podľa ktorých dvomi kľúčovými zložkami psychopatie je neschopnosť milovať a pociťovať vinu.

Emociálny odstup

Radosť zďaleka nie je jediná emócia, ktorú psychopati preciťujú inak ako ostatní. Napriek vonkajšiemu šarmu a pozoruhodnej charizme si títo ľudia dokážu udržiavať emocionálny odstup, čo však neznamená, že ich emócie celkom obchádzajú. Psychopati ich však potláčajú do takej miery, že sa javia len ako povrchné.

Psychopatia je pre mnohých taká desivá a nepochopiteľná, pretože zahŕňa nevídanú schopnosť maximálne ovládať vlastné emócie a manipulovať emóciami druhých.

V závere by sa teda dalo povedať, že psychopati dokážu cítiť radosť, a nielen tú. Cítia aj smútok, hanbu, hnev a všetky ďalšie emócie, ktoré z nás robia človeka. Ich preciťovanie je však len veľmi slabé a dobre kontrolované.

Zdroj: Info.sk, DP, psychologytoday.com, merriam-webster.com, brilliantio.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

VČERA - 16:09Zaujímavosti

Vedci u orangutana v divočine pozorovali použitie bylín na liečbu rany na tvári.

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

22:11 02.05.2024Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

21:01 01.05.2024Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

19:35 01.05.2024Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

18:41 01.05.2024Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?