• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
15°Bratislava

Doživotne odsúdených väzňov by mohli po čase preradiť

  • 16:37 29.11.2013
  • BRATISLAVA
Doživotne odsúdených väzňov by mohli po čase preradiť

Doživotne odsúdení väzni, ktorí splnia požadované podmienky, by už nemuseli stráviť celý trest len na doživotných oddeleniach - stále by však ostávali za múrmi najprísnejšie strážených väzníc.

Zmeny by umožnila vyhláška upravujúca Poriadok výkonu trestu odňatia slobody, ktorú dal rezort spravodlivosti do pripomienkového konania.

Reaguje v nej na odporúčanie Európskeho výboru na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania. Výbor radí, aby existovala možnosť umiestniť ľudí odsúdených na tento prísny trest aj mimo oddielu doživotných trestov.
Treba posúdiť riziko

Treba pritom dbať na to, aby sa súčasne dodržali dva princípy. Na jednej strane treba zvážiť nesegregovanie odsúdených na doživotie iba na základe ich trestu, na druhej strane treba dbať na bezpečnosť a ochranu. Je teda potrebné zhodnotiť, či odsúdení nepredstavujú riziko sami pre seba, pre ostatných odsúdených, pre ľudí pracujúce vo väznici alebo pre spoločnosť mimo väzenia.

Podľa navrhovanej vyhlášky by bolo možné za istých okolností zaraďovať doživotne odsúdených aj do tzv. diferenciačných skupín A a B, ktoré majú trochu miernejšie pravidlá ako najprísnejšie "doživotné" skupiny D1 a D2. V podstate by sa tak doživotné odsúdení mohli vo väznici stretnúť aj s inými väzňami, nielen s tými, ktorí majú za mrežami stráviť celý zvyšok života. Stále by však išlo len o väzňov z väzníc s maximálnym stupňom stráženia.
Tri podmienky

Podľa nových pravidiel by mohol doživotne odsúdený po 15 rokoch odpykaného trestu prejsť do skupiny B. Musel by splniť tri podmienky - dostať odporúčanie na takéto preradenie po opakovanom psychologickom vyšetrení, musel by plniť program zaobchádzania a mať kritický postoj k spáchanej trestnej činnosti. Po ďalších piatich rokoch v skupine B by mohol doživotný väzeň, ktorý by naďalej spĺňal podmienky, prejsť aj do skupiny A.

Do diferenciačnej skupiny A v súčasnosti zaraďujú odsúdených v najprísnejšie strážených väzniciach najskôr po odpykaní tretiny trestu, ak plnia program zaobchádzania a majú kritický postoj k spáchanej trestnej činnosti. Obmedzenia im tam môžu zmierniť tým, že cela sa počas dňa nezamyká. Oddelenie však naďalej zostáva pod zámkom a strážené, takže väzni sú len v kontakte s ostatnými odsúdenými z rovnakého oddelenia. V tejto skupine sú možné priame návštevy. Odsúdený tam môže byť výnimočne zaradený do práce na strážené pracovisko mimo ústavu.

Do skupiny B najskôr po odpykaní tretiny trestu zaraďujú aj odsúdených za obzvlášť závažnú trestnú činnosť, ktorú spáchali ako členovia organizovanej, zločineckej alebo teroristickej skupiny. Navrhované zmeny by platili len pre takých doživotne odsúdených, u ktorých súd už pri vynesení rozsudku nerozhodol, že podmienečné prepustenie spoza mreží nebude nikdy možné.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

VČERA - 20:48Domáce

Muž, ktorý popri ceste tlačil bicykel, nemal šancu prežiť.

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

VČERA - 20:18Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala v utorok novelu zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

VČERA - 19:06Domáce

Vodič motocykla mal prechádzať cez križovatku, keď mu do cesty vošiel kamión.

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

VČERA - 18:30Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách.

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

VČERA - 18:01Domáce

Opoziční poslanci Národnej rady SR tvrdia, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pri novelách v parlamente obchádza štandardný legislatívny proces.