• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
15°Bratislava

Cez víkend nasneží, adventná nedeľa bude slnečná

  • 14:41 29.11.2013
  • BRATISLAVA
Cez víkend nasneží, adventná nedeľa bude slnečná

Víkend odštartuje oblačným až zamračeným počasím, od severozápadu bude postupne pribúdať miestami aj sneženie, cez deň hrozí na juhu aj dážď so snehom. Informuje o tom portál Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Shmú.sk.

V sobotu popoludní by mali zrážky ubúdať a čiastočne sa oblačnosť zmenší. Meteorológovia vydali výstrahu 1. stupňa pred snehom pre juhozápadné okresy Slovenska. Napadnúť môže od 1 do 7 centimetrov nového snehu.

Nočná teplota klesne na 0 až -5 stupňov Celzia, denná teplota sa vyšplhá na 0 až +5 stupňov Celzia. Fúkať bude prevažne južný vietor rýchlosťou 5 až 20 kilometrov za hodinu, ktorý večer zoslabne.

V nedeľu sa k nám opäť rozšíri od západu výbežok vyššieho tlaku. V noci bude polooblačno, cez deň sa vyjasní a na väčšine územia by malo byť jasno až polojasno.

Nočná teplota klesne na -3 až -8 stupne Celzia, v dolinách bude na severe ojedinele chladnejšie. Denná teplota sa vyšplhá na 0 až +5 stupňov Celzia, fúkať bude slabý premenlivý, na juhozápade severný vietor rýchlosťou do 20 kilometrov za hodinu.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých Tatier trvá 1. stupeň lavínového nebezpečenstva

Na horách bolo v piatok ráno prevažne zamračené, na mnohých miestach s hmlou a slabým snežením. Oproti štvrtku sa ochladilo, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -14°C do -3°C.

Na podhorí fúkal slabý až mierny vietor s rýchlosťou do 20 km/h, vo vyšších nadmorských výškach, najmä nad pásmom lesa a na hrebeňoch hôr fúkal silný až prudký vietor s rýchlosťou do 50 km/h, v nárazoch dosahoval rýchlosť víchrice až do 90 km/h.

Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do 10 cm nového snehu. Najväčší úhrn bol zaznamenaný opäť na severnej, prevažne poľskej strane Západných a Vysokých Tatier. Snehová pokrývka je vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnená a jej priemerná výška sa pohybuje od 5 do 50 cm, na severnej strane Západných Tatier až do 85 cm. Nový sneh je previevaný na záveterné svahy, kde sa ukladá do formy nestabilných snehových vankúšov, prevejov a snehových dosiek. Lavínové nebezpečenstvo tak nadobúda výrazne lokálny charakter.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých Tatier sa v dôsledku poslednej periódy sneženia, ktoré bolo sprevádzané silným vetrom, vytvorilo malé lavínové nebezpečenstvo, to znamená 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Lavínové nebezpečenstvo má však výrazne lokálny charakter. Týka sa to najmä lokalít nad 1 600 m n. m.

Snehová pokrývka je vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnená. Na záveterných svahoch sa vytvorili nestabilné snehové preveje, vankúše a dosky. Intenzívnejšie sneženie posledných dní sprevádzané silným vetrom vytvorilo na severnej strane Západných Tatier mierne lavínové nebezpečenstvo - 2. stupeň. Snehová pokrývka dosahuje miestami viac ako jeden meter. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri dodatočnom zaťažení, a to najmä na veľmi strmých svahoch s trávnatým alebo hladkým skalným podkladom. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj spontánne snehové splazy a menšie lavíny z voľného snehu.

Situácia na severnej - poľskej strane Tatier je podobná. Preto tu trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň. Viac info na www.topr.pl. Silný severovýchodný až východný vietor, ktorý sprevádzal sneženie v posledných dňoch v Malej Fatre, previal väčšinu nového snehu na južné a juhozápadné svahy. V týchto miestach sa tak vytvorili nafúkané snehové vankúše a dosky. Najmä v lokalitách nad 1 400 m n. m. sa tak vytvorilo malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň. Na trávnatých svahoch sa môžu vyskytnúť spontánne snehové splazy a malé lavíny z voľného snehu. Lavínové nebezpečenstvo naďalej zotrváva.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

DNES - 20:48Domáce

Muž, ktorý popri ceste tlačil bicykel, nemal šancu prežiť.

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

DNES - 20:18Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala v utorok novelu zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

DNES - 19:06Domáce

Vodič motocykla mal prechádzať cez križovatku, keď mu do cesty vošiel kamión.

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

DNES - 18:30Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách.

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

DNES - 18:01Domáce

Opoziční poslanci Národnej rady SR tvrdia, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pri novelách v parlamente obchádza štandardný legislatívny proces.