• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
11°Bratislava

Ako správne skladovať slaninu? Na svoj doterajší postup zabudnite

  • 18:40 10.12.2023
  • Bratislava
Ako správne skladovať slaninu? Na svoj doterajší postup zabudnite

Aj taká odolná potravina ako je údená slanina sa môže pokaziť. Tomuto scenáru sa však viete vyhnúť správnym skladovaním.

Ak patríte k obľúbencom mäsitých jedál, určite sa vo vašej domácnosti často nájde aj slanina. Prerastený tuk z ošípaných sa používa ako základ pri príprave mäsa a omáčky, hodí sa ako prísada do vajíčok a na halušky, ale pokojne sa dá jesť aj samá.

Napriek tomu, že slanina prakticky tvorí základ väčšiny kuchýň na Slovensku, len máloktorý z nás ju skladuje správne. Nesprávne skladovanie ju pritom oberá o celé dni až týždne sviežosti a kvalitnej chuti.

Ako správne skladovať slaninu

Jednou z najčastejších chýb skladovania tohto pokrmu je to, že ho nechávame v pôvodnom balení. Slaninu by sme namiesto toho mali vybrať a odložiť do pevne uzatvorenej nádoby.

Pre slaninu je problematický kyslík, ak je mu vystavená po dlhší čas. Jeho kontakt s tukom totiž spôsobuje zmenu sfarbenia a textúry, čo sa napokon odrazí aj na chuti výrobku.

Kyslík zrýchľuje kazenie slaniny najmä preto, že poskytuje živnú pôdu pre baktérie. Jeho nepriaznivým účinkom sa však vyhnete skladovaním v uzatvárateľnom vzduchotesnom vrecku alebo v pevne uzatvorenej nádobe.

Ako zachovať jej čerstvosť

Neotvorené balenie slaniny vydrží v chladničke po dobu asi dvoch týždňov. Surová slanina preložená do uzatvárateľnej nádoby vydrží v chlade asi týždeň a tepelne spracovanú slaninu môžete jesť ešte po štyroch až piatich dňoch.

Ak neplánujete okamžite použiť kúpenú slaninu, môžete ju odložiť do mrazničky, kde vydrží až osem mesiacov. To isté môžete spraviť s otvoreným balením slaniny, ktoré v mrazničke vydrží šesť mesiacov (treba ju však chrániť pred vzduchom vyššie zmienenou metódou) a tepelne spracovaná slanina vydrží v mrazničke asi mesiac.

V pevne uzatvárateľnej nádobe môžete skladovať aj masť zo slaniny – v chladničke vydrží šesť mesiacov a v mrazničke asi deväť mesiacov.

Ako zistiť, či je pokazená?

Ku klasickým známkam poškodenia slaniny patrí:

  • zmena farby na sivú, hnedú alebo zelenkastú
  • slizký a lepkavý povrch namiesto mäkkého a vlhkého
  • kyslastý zápach hniloby

V prípade, že na slanine spozorujete známky hniloby, rýchlo ju odstráňte, aby v chladničke nepoškodila iné jedlá.

Zdroj: Info.sk, DP, huffingtonpost.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto chyba ovplyvňuje účinnosť krému na opaľovanie

Táto chyba ovplyvňuje účinnosť krému na opaľovanie

DNES - 7:22Zaujímavosti

Na to, aby vás naozaj ochránil pred škodlivým žiarením zo slnka, je potrebné skladovať krém na opaľovanie na vhodnom mieste.

Lekárka si dala botox len na jednu stranu tváre. Dokážete spoznať, ktorú?

Lekárka si dala botox len na jednu stranu tváre. Dokážete spoznať, ktorú?

DNES - 6:31Zaujímavosti

Doktorka si aplikovala botulotoxín len na polovicu tváre, aby ukázala, aké sú jeho následky.

Huliak prišiel na finále slovenskej hokejovej extraligy. Takto reagovali ľudia v Steel Aréne

Huliak prišiel na finále slovenskej hokejovej extraligy. Takto reagovali ľudia v Steel Aréne

VČERA - 21:10Zaujímavosti

Minister Huliak sa v Košiciach nedočkal pozitívneho prijatia.

List napísaný na palube Titanicu vydražili za 300.000 libier

List napísaný na palube Titanicu vydražili za 300.000 libier

VČERA - 11:47Zaujímavosti

Za 300.000 libier sa na aukcii predal list, ktorý na palube Titanicu napísal jeden z najznámejších preživších niekoľko dní pred potopením lode.

Slováci namiesto šetrenia prišli o peniaze. Pozor na tento masívny podvod

Slováci namiesto šetrenia prišli o peniaze. Pozor na tento masívny podvod

20:00 29.04.2025Zaujímavosti

Používatelia smartfónov si v snahe ušetriť peniaze nainštalovali škodlivé aplikácie.