• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
20°Bratislava

7 spôsobov, akými vám alkohol ničí trávenie

  • 16:35 03.12.2023
  • Bratislava
7 spôsobov, akými vám alkohol ničí trávenie

Nevítaná opica nie je jediný nepríjemný následok pitia alkoholu. Ukazuje sa, že táto ľahká droga dokáže viac ako jedným spôsobom zásadne poškodiť aj zdravie čriev.

Keďže v črevách sa odohráva najväčšia časť spracovávania potravy, je pochopiteľné, že ak nefungujú správne, telo nezíska potrebné živiny. Zdravie čriev má preto zásadný vplyv aj na fungovanie ďalších orgánov, či dokonca celkovej imunity.

Alkohol má potenciál narušiť rovnováhu v počte zlých a dobrých baktérií v črevách, čím výrazne vplýva na ich chod. Prejavuje sa to prinajmenšom týmito siedmimi spôsobmi:

1. Krehká imunita

Alkohol vychyľuje rovnováhu medzi dobrými a zlými baktériami, zhoršuje priepustnosť čriev a oslabuje imunitu, ktorej obranné zložky sa tvoria zväčša v črevách.

Na to, aby ste čo najlepšie ochránili zdravie čriev, by ste si týždenne mali dopriať aspoň tri dni bez alkoholu. Alkohol sa odporúča piť popri jedle, aby došlo k spomaleniu jeho vstrebávania.

Zdravie čriev a imunitný systém podporíte aj konzumáciou jedál bohatých na prebiotiká, probiotiká a vlákninu.

2. Podráždenie z prísad a doplnkov

Nie je to len alkohol, ktorý škodí črevám. K zápalu prispievajú aj jednotlivé jeho prísady: hrozno, pšenica, jačmeň, kvas či mlieko. Tie okrem toho prispievajú k intolerancii a citlivosti, čo môže vyvolať syndróm dráždivého čreva, nafukovanie, pokles energie, zlú náladu, bolesť hlavy a ochorenia pokožky. Ak môžete, vyhnite sa pridaným sladidlám.

3. Riziko cukrovky

Spomínané pridané sladidlá, ktoré sa vyskytujú predovšetkým v miešaných alkoholických nápojoch, zvyšujú riziko cukrovky, ktorá môže následne viesť k narušeniu presunu potravy zo žalúdka do tenkého čreva.

Ak chcete, aby vás tieto nepríjemnosti obišli, vyhnite sa sladeným alkoholickým nápojom vrátane likérov, cideru alebo sherry.

4. Poškodenie pečene

Nerovnováha v črevnom mikrobióme okrem iného vedie aj ku gastritíde, pri ktorej dochádza k zápalu sliznice žalúdka, a stukovateniu pečene, ktoré oslabuje trávenie.

Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť negatívnym následkom na pečeň, je celkom prestať piť alkohol. Ak netúžite po abstinencii, dodržiavajte aspoň zásady odporúčaného dávkovania.

5. Poruchy trávenia a nafukovanie

Nadmerný príjem alkoholu spomaľuje tvorbu tráviacich enzýmov, takže telo má problém spracovať, stráviť a vstrebať jedlo a živiny. Dochádza tak k nerovnováhe mikrobiómu a čiastočne strávené jedlo vyvoláva pocity nafukovania a plynatosti.

Pri konzumácii alkoholu je dôležité podporiť zdravie čriev vhodnými jedlami, ako sú kvasené potraviny vrátane jogurtu, kefíru, kimčci a kyslej kapusty.

6. Ohrozená psychika

Alkohol prispieva k vzniku depresie, úzkosti a zvýšenej úrovne stresu. Tieto poruchy následne spomaľujú trávenie a v dôsledku prítomnosti toxínov v tele pretrvávajú oveľa dlhšie. Horšie je, že k ich odstráneniu nepomáhajú ani zdravé potraviny.

Pre podporu mentálneho zdravia a psychickej pohody je kľúčové optimalizovať príjem alkoholu alebo ho celkom vylúčiť. Po jeho konzumácii si doprajte dostatok fyzického aj psychického odpočinku.

7. Dehydratácia

Alkohol pôsobí diureticky, takže je pri ňom potrebné piť dostatok čistej vody. Ideálne je po každom poháriku vypiť aspoň pohár vody na doplnenie tekutín a prevenciu pred opicou.

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

8:16 24.07.2024Zdravie

V slovenských povrchových vodách, využívaných na kúpanie, sa môžu vyskytovať tzv. morské vibriá.

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

7:12 24.07.2024Zdravie

Horúce letné teploty nie sú dôvodom, pre ktorý sa oplatí odhodiť pyžamo. Lekári vysvetľujú, prečo je to nebezpečné.

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

19:37 20.07.2024Zdravie

Ak vás trápia suché pery aj v teplejších mesiacoch, na vine môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov.

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

20:05 17.07.2024Zdravie

Bežná plážová aktivita môže byť pre vašu rodinu smrteľná.

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

21:34 14.07.2024Zdravie

Video zachytáva rozvoj rakoviny kože.