• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
21°Bratislava

Slovensko nemusí využiť všetky európske peniaze

  • 11:50 28.11.2013
  • BRATISLAVA
Slovensko nemusí využiť všetky európske peniaze

Nie je isté, či sa podarí vyčerpať prostriedky EÚ za roky 2011 a 2012, napriek predĺženiu čerpania o rok. Rizikom sú domáce pravidlá, ktoré komplikujú realizáciu projektov a demotivujú žiadateľov.

Slovensko nemusí využiť všetky peniaze Európskej únie (EÚ) zo záväzkov na roky 2011 a 2012.

A to napriek tomu, že po nedávnom rozhodnutí Európskeho parlamentu ich môže čerpať o rok dlhšie, teda tri roky namiesto dvoch, do konca rokov 2014, resp. 2015.

Analytik Radovan Geist z portálu EurActiv.sk nepredpokladá, že sa podarí minúť všetky európske finančné prostriedky za dva predchádzajúce roky. "Dôležité je využiť túto možnosť maximálne, v rámci možností. Riziká sú prakticky podobné ako doteraz, a to národné pravidlá, ktoré komplikujú realizáciu projektov a demotivujú možných žiadateľov," uviedol Geist pre agentúru SITA.

Slovensko musí pracovať na znížení byrokracie

Ak chce SR využiť predĺžený čas na čerpanie eurofondov čo najlepšie, podľa analytika bude musieť ďalej pracovať na zjednodušovaní národných pravidiel a znižovaní byrokracie pre realizátorov projektov. "Zároveň si však musíme dať pozor, aby sme v snahe vyčerpať čo najviac neurobili prešľapy, kvôli ktorým budeme musieť prostriedky v budúcnosti vracať," upozornil Geist.

Za jednu z hlavných príčin pomalého čerpania eurofondov v súčasnom programovom období 2007 až 2013 považuje zbytočne zložité a administratívne zaťažujúce pravidlá pre prijímateľov finančnej pomoci EÚ, pričom sa navyše často menili.

Ďalšou prekážkou pre efektívnejšie a rýchlejšie využívanie zdrojov EÚ sú podľa Geista zmeny, často politicky motivované, v štruktúre riadiacich a implementačných inštitúcií, od zmien kompetencií po rušenie a presúvanie celých ministerstiev. S tým súvisí aj nestabilita ľudských zdrojov v týchto inštitúciách.

Využitie vo všetkých štrnástich operačných programoch sa zvýšilo

Zo záväzku na rok 2011 podľa stavu koncom októbra má SR vyčerpať 561,7 mil. eur. Podiel čerpania peňazí EÚ za uvedený rok v hlavných 11 z celkových 14 operačných programov dosiahol 65,5 %. Dva menšie programy boli využité úplne a jeden na 77,54 %. Zo záväzku na rok 2012 je potrebné vyčerpať celkovo 1,248 mld. eur. Miera čerpania za minulý rok v hlavných programoch dosiahla 27,17 % a pri troch menších programoch 19,72 %, resp. 6,99 % a 0 %.

Zo záväzku na rok 2010 treba do konca tohto roka minúť 146,82 mil. eur. Úroveň čerpania v hlavných programoch bola koncom októbra 91,78 % a v menších programoch sa využili všetky peniaze. Z európskych peňazí na terajší rok treba do konca roka 2015 využiť spolu 4,194 mld. eur, z toho v hlavných programoch 4,155 mld. eur.

Slovensko vyčerpalo z peňazí EÚ v súčasnom programovom období 2007 až 2013 ku koncu októbra celkom 5,485 mld. eur. Predstavuje to čerpanie na úrovni 47,15 % z celkovej alokovanej sumy 11,632 mld. eur. Využitie európskych zdrojov vo všetkých štrnástich operačných programoch sa oproti koncu septembra zvýšilo o 149,5 mil. eur, resp. o 1,28 percentuálneho bodu. Oproti októbru minulého roka sa čerpanie finančnej pomoci EÚ zvýšilo o 1,478 mld. eur, resp. o 36,9 % a úroveň čerpania vzrástla o 12,3 percentuálneho bodu.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

VČERA - 21:33Ekonomické

Inflácia v USA zostáva vysoká a americká centrálna banka ešte počká, kým začne znižovať úrokové sadzby, uviedol jej šéf Jerome Powell.

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

VČERA - 11:52Ekonomické

Všetci by mali mať skutočné príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie a dokázať sa postarať o seba a svoje rodiny.

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

VČERA - 10:17Ekonomické

Spoločnostiam vlani medziročne narástli tržby o 2,1 % a klesli náklady na spotrebovaný tvar a energie.

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

17:36 30.04.2024Ekonomické

Európska centrálna banka by mala začať so znižovaním úrokových sadzieb v júni v prípade, že inflácia bude pokračovať v spomaľovaní podľa očakávaní.

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

14:41 30.04.2024Ekonomické

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť od polovice mája. Dopravca FlixBus spustí od 16. mája linku zo Žiliny cez Bratislavu do chorvátskej Puly.