• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
20°Bratislava

Toto tlačidlo v aute vám pomôže ušetriť pri tankovaní

  • 7:30 19.11.2023
  • Svet
Toto tlačidlo v aute vám pomôže ušetriť pri tankovaní

Väčšina vodičov používa nastavenia režimov jazdy vo svojom aute zle a možno ani netušia, že tak vedia ušetriť pri tankovaní.

Moderné autá sú vytvorené tak, aby nám jazdu čo najviac spríjemnili a zjednodušili. Sú bezpečnejšie, bohatšie na funkcie, jednoduchšie na riadenie a s mnohými novými možnosťami. Tých už začína byť tak veľa, že mnoho vodičov ani nevie, čo niektoré z nich znamenajú, prípadne ako ich správne používať. To môže byť aj prípad jednotlivých režimov jazdy, ktoré vaše auto so spaľovacím motorom môže podporovať. Moderné autá totiž umožňujú prepínať režim jazdy podľa toho, čo aktuálne potrebujete. Ale používate ich tak, ako sa majú používať? A viete o tom, že vďaka ich správnemu používaniu môžete ušetriť na čerpacej stanici pri tankovaní?

TikToker zvaný Brother Che sa na svojom kanáli venuje motorizmu a prináša užitočné rady. V jednom zo svojich videí sa zaoberal práve režimami jazdy a tvrdí, že až 90 percent vodičov nesprávne používa ECO a SPORT alebo POWER režimy vo svojom aute. Svojich divákov varoval: Nestláčajte tieto dve tlačidlá omylom, inak bude vozidlo spotrebovávať veľa paliva.“

Ako už názov jednotlivých tlačidiel hovorí, vďaka nim prepnete jazdné režimy z ekonomického na športový. Čo ale tieto režimy znamenajú a ako sa prejavujú pri jazde? Ekonomický je navrhnutý na šetrenie výkonu, čím vám pomôže znížiť spotrebu auta. Obmedzený výkon ale znamená, že auto pomalšie zrýchľuje a môže to ovplyvniť napríklad aj výkon klimatizácie. Okrem zníženia spotreby ale tento režim znižuje aj možno vyprodukovaných emisií. Oproti tomu športový režim vám dáva k dispozícii všetok výkon a s ním rastie aj spotreba.

@chegeceping 90% of people use the wrong ECO mode and SPORT mode!#fpy#fyp#tiktok#fypシ#foryoupage#foryou#fypage#fy#foryourpage#drivingtips#tips#learnontiktok#howto ♬ original sound - 车哥测评

Kedy použiť ECO režim

Kedy teda používať ECO režim v aute? Experti odporúčajú využívať ho pri jazde do približne 70km/h, kedy môže byť skvelou pomôckou pre zníženie spotreby. Rovnako je vhodné tento režim využívať pri jazde na kratšie vzdialenosti, napríklad pri jazdení po meste. Reakčný čas vozidla sa však skráti, čo znamená, že sa vodičom odporúča, aby tento režim vypli pri jazde po diaľnici, zaraďovaní sa do premávky alebo pri jazde na zložitých cestách či za zlého počasia.

Tieto tlačidlá dnes nájdete na moderných autách a ak ich má aj to vaše, dobre si premyslite to, kam vedie vaša najbližšia cesta. Následne na základe toho vyberte režim, ktorý jej zodpovedá, čo vám neraz pomôže ušetriť nemalú sumu pri platení za čoraz drahšie pohonné hmoty.

Zdroj: Info.sk, MŠ, progressive.com, Video: tiktok.com/@chegeceping
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: V národnom parku došlo k explózii, areál do konca sezóny uzavreli

Video: V národnom parku došlo k explózii, areál do konca sezóny uzavreli

DNES - 7:18Zaujímavosti

Hydrotermála explózia vymrštila do vzduchu horúcu vodu a kamene. V najbližších mesiacoch môže dôjsť k ďalším podobným udalostiam, hlásia odborníci.

Šesťdesiatnička Sandra Bullocková,

Šesťdesiatnička Sandra Bullocková, "zažila" nebezpečnú rýchlosť i gravitáciu

VČERA - 6:21Zaujímavosti

Oscarmi oceňovaná americká herečka slávi 60. narodeniny.

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

VČERA - 6:17Zaujímavosti

Popularita Radošinského naivného divadla bola pre predstaviteľov totalitného režimu problém, zakročiť však nevedeli.

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

20:14 25.07.2024Zaujímavosti

Meteorológovia očakávajú, že počas jesene sa do Európy vráti studený prúd La Nina. Ako to ovplyvní počasie?

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

19:26 25.07.2024Zaujímavosti

Rozhovor, ktorý začína obyčajnou otázkou, sa môže rýchlo zvrhnúť na podvod. Ohrozené sú aj kontakty, ktoré dlhšie poznáte.