• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 6.5.2025Meniny má Hermína
11°Bratislava

Zabudnite na vyschnutú kuracinu. S týmto trikom bude mäso vždy krehké a šťavnaté

  • 19:45 18.11.2023
  • Londýn
Zabudnite na vyschnutú kuracinu. S týmto trikom bude mäso vždy krehké a šťavnaté

Spoznajte šéfkuchárom osvedčené pravidlá správnej prípravy kuracieho mäsa, vďaka ktorým viac nebude suché a gumené.

Napriek tomu, že kuracie mäso patrí k najjednoduchšie spracovateľným druhom mäsa, nejeden kuchár a nejedna kuchárka sa často stretávajú s vyschnutým výsledkom, ktorý je navyše tvrdý na prežúvanie.

Šéfkuchár Dennis Littley našťastie pre britský portál Express ozrejmil niekoľko zásad, ktoré dokážu vyriešiť tento problém.

„Ak varíte čínu, odporúčam nakrájať kura na drobné kúsky,“ radí Littley. Podľa neho tento krok slúži ako prevencia pred nerovnomerným tepelným spracovaním.

Ďalším pravidlom je neprepĺňať panvicu či hrniec. „Varte kura na miernom plameni, kým nezhnedne, čiže asi štyri minúty z každej strany, a snažte sa neprehnať to,“ pokračuje šéfkuchár.

„Ak máte čas, pred podávaním nechajte mäso aspoň na päť minút odpočinúť, čím sa uvoľní jeho šťava,“ radí Littley.

Záleží aj od typu

Na snímke marinované kuracie stehná; Foto: Margoe Edwards/Shutterstock.com

Ešte predtým, ako začnete premýšľať nad spôsobom prípravy, sa zamerajte na vhodný druh kuracieho mäsa. Prsia majú napríklad vyššiu tendenciu vysychať ako stehná, ktoré obsahujú viac tuku.

Hlavným prvkom každej prípravy kuracieho mäsa by malo byť marinovanie. Ak marinujete kura aspoň 30 minút pred varením, podľa Littleya tým zaistíte jeho šťavnatosť.

„Kyslé marinády, ktoré obsahujú napríklad šťavu z citróna alebo ocot, pomáhajú zjemniť mäso,“ vysvetľuje šéfkuchár. Alternatívou je namočenie do slanej vody po dobu 30 minút až niekoľkých hodín, vďaka čomu si mäso lepšie uchová vlahu a rovnako získa výraznejšiu chuť.

Pri príprave kuracích pŕs by ste ich ešte pred marinovaním mali vyklepať na rovnomernú hrúbku.

Ako dlho variť?

Foto: New Africa/Shutterstock.com

Aby ste dosiahli čo najšťavnatejší výsledok, kuracie prsia bez kosti a kože varte na panvici asi 6 až 7 minút z každej strany.

Kuracie stehná varte o čosi dlhšie – približne 8 až 10 minút z každej strany.

O tom, že je mäso dobre uvarené, sa presvedčte pomocou kuchynského teplomera alebo pohľadom na vytekajúcu šťavu, ktorá by mala byť číra.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

VČERA - 9:48Zaujímavosti

Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

VČERA - 7:15Zaujímavosti

Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

VČERA - 5:49Zaujímavosti

V Čechách a na Slovensku je považovaný za jedného z najaktívnejších filmových hercov.

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum

20:43 04.05.2025Zaujímavosti

Každodennú aktivitu možno aj vy vykonávate nesprávne. Čo na to hovoria odborníci?

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou

19:50 04.05.2025Zaujímavosti

Ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť ruskú stíhačku, použili na to nezvyčajný typ zbrane.