• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.5.2024Meniny má Servác
14°Bratislava

Hlas-SD sa rozhodol, s kým chce zostaviť vládu

  • 16:16 10.10.2023
  • Bratislava
Hlas-SD sa rozhodol, s kým chce zostaviť vládu

Predsedníctvo strany sa definitívne rozhodlo, s kým bude pokračovať v rokovaniach.

Hlas-SD bude viesť ďalšie rokovania o zostavení vlády iba so stranami Smer-SD a SNS. Jednomyseľne o tom rozhodlo utorkové predsedníctvo strany. Informoval o tom predseda Hlasu Peter Pellegrini. Predpokladá, že prezidentka Zuzana Čaputová by mala mať výsledok rokovaní o zostavení vlády do konca týždňa. Zároveň potvrdil, že v budúcej vláde by nemali sedieť dvaja expremiéri.

Oveľa viac prienikov nachádza Pellegrini so Smerom a SNS, ocenil aj spoločné konštruktívne povolebné rokovania. Trojkoalíciu považuje za praktickejšiu. Ak to však prestane medzi nimi fungovať, strana z vlády odíde. „Som presvedčený, že v tejto konštelácii môže Hlas väčšinu volebných priorít splniť, a to je pre nás kľúčové,“ povedal. SNS bude podľa neho riadnym členom vládnej koalície a bude mať postavenie zodpovedajúce výsledku vo voľbách.

Skonštatoval, že Slovensko teraz nepotrebuje žiadne politické zlepence či vymedzovanie červených čiar. „Stabilná vláda znamená, že sa nezopakuje tragédia z posledného volebného obdobia,“ poznamenal Pellegrini.

Zdôvodnil, že podoby možnej koalície zadefinovalo aj KDH, keď odmietlo účasť vo vláde so Smerom a zároveň zdôrazňovalo červené čiary voči Progresívnemu Slovensku (PS). Strana odmieta tiež povolebný pat. „Možnosť, že by žiadna vláda na Slovensku nevznikla, neprichádza v žiadnom prípade do úvahy,“ vyhlásil Pellegrini. Líder Hlasu ocenil aj ponuku PS. Podotkol však, že mu nešlo o kreslo premiéra. „Nešlo nám o to pozliepať hocičo, aby som sa mohol vyhrievať na slnku,“ podotkol.

Spojenie konzervatívcov a progresívcov videl ako zdroj konfliktov v budúcej vláde. Predsedovi Hlasu sa nepáčil ani spôsob, akým viedli PS, KDH a SaS neformálne rokovania. Poukázal na to, že KDH viackrát zmenilo postoj, strany na seba útočili a odkazovali si veci cez sociálne siete. Na tom sa podľa Pellegriniho ukázalo, že Šimečka nie je pripravený na post premiéra. „Na ňom som videl neskúsenosť a mieru amaterizmu,“ povedal.

Deklaroval, že Hlas bude garantom členstva Európskej únie a NATO. Pokiaľ by vláda chcela zmeniť svoju zahranično-politickú orientáciu, tak Hlas z koalície odíde. „Ak SNS vstúpi do koalície, ktorá je založená na takýchto hodnotách, tak musí pán predseda garantovať, že jeho politická strana pôjde v tejto línii,“ poukázal Pellegrini. Zároveň dodal, že zo Slovenska sa nestane sociálny experiment a nebude sa vracať späť či prešľapovať na mieste.

Poverenie na zostavenie vlády má predseda víťaznej strany vo voľbách Smer-SD Robert Fico. Neformálne rokovania viedlo aj PS, ktoré chcelo vytvoriť štvorkoalíciu s Hlasom, KDH a SaS.

Tlačová beseda:

HLAS BUDE O NOVEJ VLÁDE ROKOVAŤ SO STRANAMI SMER A SNS Predsedníctvo HLASu jednomyseľne rozhodlo, že ďalšie rokovania o vytvorení novej vlády bude HLAS viesť so stranami Smer a SNS

Uverejnil používateľ HLAS - sociálna demokracia Utorok 10. októbra 2023

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Eurovoľby: Najmladšia kandidujúca strana má v priemere 39 rokov, najstaršia 60

Eurovoľby: Najmladšia kandidujúca strana má v priemere 39 rokov, najstaršia 60

VČERA - 18:44Domáce

Najmladším kandidujúcim subjektom v nadchádzajúcich eurovoľbách je MySlovensko s priemerným vekom kandidátov 39 rokov po zaokrúhlení. Nasledujú Socialisti.sk s vekom zhruba 39,5 roka.

Pri vážnej nehode zasahoval vrtuľník, príčinou bolo nedanie prednosti

Pri vážnej nehode zasahoval vrtuľník, príčinou bolo nedanie prednosti

VČERA - 18:06Domáce

Pri nehode zasahovali všetky pohotovostné zložky.

Prezidentka poďakovala všetkým mamám pri príležitosti Dňa matiek

Prezidentka poďakovala všetkým mamám pri príležitosti Dňa matiek

VČERA - 17:10Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v nedeľu poďakovala všetkým mamám pri príležitosti Dňa matiek.

Pre túto noc vydali výstrahu, pred týmto varujú meteorológovia

Pre túto noc vydali výstrahu, pred týmto varujú meteorológovia

VČERA - 15:39Domáce

Pre väčšinu Slovenska platia výstrahy prvého stupňa.

Hasiči bojujú s požiarom strechy

Hasiči bojujú s požiarom strechy

VČERA - 15:37Domáce

Hasiči aktuálne zasahujú pri požiari strechy haly v areáli firmy, ktorá sa zaoberá spracovaním dreva.