• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
11°Bratislava

Hnedé a červené škvrny vo vajciach: Čo sú a možno ich pri varení prehliadať?

  • 20:28 20.09.2023
  • Bratislava
Hnedé a červené škvrny vo vajciach: Čo sú a možno ich pri varení prehliadať?

Po rozbití vajec na ich povrchu niekedy plávajú malé červenkasté alebo hnedé škvrny. Aký majú pôvod a môžeme ich jesť so zvyškom vajca bez obavy o zdravie?

Určite sa vám už do rúk dostalo vajce, ktorého obsah po rozbití nebol len žltý a priesvitný. Niekedy sa na bielku a žĺtku tvoria aj malé hnedé a červené škvrny, ktoré väčšina ľudí prehliada.

Takéto chybičky krásy skutočne nepredstavujú dôvod na paniku a dajú sa bezpečne jesť. Väčšinou ide o stopy krvi alebo mäsa, pričom v prípade bežne predávaných vajec tvoria menej ako 1 percento vzorky.

Spracovatelia sa zbavujú „chybných“ vajec v procese prežarovania, keď vajcia osvetľujú žiarivým svetlom prenikajúcim cez škrupinu. Stále však existuje malá pravdepodobnosť, že niektoré z nich preniknú do predaja.

Ako dochádza k ich tvorbe

Hnedé aj červené škvrny sa vo vajciach tvoria počas ich formovania.

Krvavé škvrny vznikajú počas ovulácie buď v samotnom vajíčku, alebo vo vajíčkovode, ktorý spája vajíčko s maternicou. Vajcia sa zo začiatku tvoria v tekutinou naplnených vačkoch, ktoré sú husto prestúpené krvnými cievami.

Pri prasknutí vačku dochádza k uvoľneniu vajíčka, pričom tento proces môže sprevádzať krvácanie cievok. Krv z nich sa dostáva na povrch vaječného žĺtka, kde zostáva aj po vyliahnutí. V ojedinelých prípadoch môže dôjsť k jej presunu až na bielok, čo sa deje ešte vo vajíčkovode.

Kým krvavé škvrny sa zväčša nachádzajú na žĺtku, hnedé mäsové škvrny možno častejšie nájsť na bielku, kam preniknú pri presune vajca cez vajíčkovod. Nemusia byť len hnedé – zriedka majú aj bielu či červenú farbu. Dokonca aj vyššie zmienené krvavé škvrny následkom oxidácie menia farbu na hnedú, a tak je možné si ich navzájom pomýliť.

Prečo vznikajú?

K vzniku krvavých a mäsových škvŕn dochádza z niekoľkých dôvodov, pričom k najčastejším z nich patrí vek, strava, životné prostredie a genetika sliepky. Podľa niektorých výskumov k tomu prispieva aj nedostatok vitamínu A, stresujúce podmienky chovu (napríklad vysoký hluk), nakazenie infekčnými baktériami alebo vírusmi, či zmeny teploty.

Môžeme ich jesť?

Za predpokladu, že vajce dôsledne uvaríte, krvavé ani mäsové škvrny vám nijako neuškodia. Ak vám však prekáža ich vzhľad, môžete ich zo zvyšku vajca jednoducho odstrániť.

Zdroj: Info.sk, DP, iflscience.com, eggsafety.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž uniesol 10-ročné dievčatko, kontaktoval ho cez online hru

Muž uniesol 10-ročné dievčatko, kontaktoval ho cez online hru

DNES - 8:52Zaujímavosti

Úrady varujú rodičov, aby dávali väčší pozor na online komunikáciu svojich detí.

Táto chyba ovplyvňuje účinnosť krému na opaľovanie

Táto chyba ovplyvňuje účinnosť krému na opaľovanie

DNES - 7:22Zaujímavosti

Na to, aby vás naozaj ochránil pred škodlivým žiarením zo slnka, je potrebné skladovať krém na opaľovanie na vhodnom mieste.

Lekárka si dala botox len na jednu stranu tváre. Dokážete spoznať, ktorú?

Lekárka si dala botox len na jednu stranu tváre. Dokážete spoznať, ktorú?

DNES - 6:31Zaujímavosti

Doktorka si aplikovala botulotoxín len na polovicu tváre, aby ukázala, aké sú jeho následky.

Huliak prišiel na finále slovenskej hokejovej extraligy. Takto reagovali ľudia v Steel Aréne

Huliak prišiel na finále slovenskej hokejovej extraligy. Takto reagovali ľudia v Steel Aréne

VČERA - 21:10Zaujímavosti

Minister Huliak sa v Košiciach nedočkal pozitívneho prijatia.

List napísaný na palube Titanicu vydražili za 300.000 libier

List napísaný na palube Titanicu vydražili za 300.000 libier

VČERA - 11:47Zaujímavosti

Za 300.000 libier sa na aukcii predal list, ktorý na palube Titanicu napísal jeden z najznámejších preživších niekoľko dní pred potopením lode.